Κρίμα που τα γραφόμενα κάποιων χρηστών του forum για την Ελληνική κουλτούρα διαψεύδονται τόσο οικτρά.
Αναρωτιέμαι σε ποιούς ακριβώς χρήστες αναφέρεσαι...
Διαβάζοντας πάντως ολόκληρο το άρθρο, αυτό που συνεπάγεται αβίαστα είναι πως η Ελλάδα δεν λαμβάνει μέρος στην έρευνα, οπότε οποιαδήποτε νύξη περί "Ελληνικής κουλτούρας" με βάση το συγκεκριμένο κείμενο είναι απλά πιθανολογική. Τα μόνα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν, και τα οποία φυσικά αφορούν όλο τον κόσμο (ακόμα και τις χώρες που δεν λαμβάνουν μέρος στην έρευνα, απλά με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας) είναι 3:
1: Το jailbraking είναι ευρέως διαδεδομένο (σχεδόν 4 στους 10 κάνει Jailbreak την συσκευή του).
2: Η πλειοψηφία των Jailbreakers (6 στους 10 σχεδόν) δεν εγκαθιστούν σπασμένο λογισμικό.
3: Αυτοί που εγκαθιστούν σπασμένο λογισμικό (4 στους 10), το κάνουν σχεδόν αποκλειστικά και μόνο για να το αποκτήσουν τζάμπα, και όχι για να το "δοκιμάσουν και άμα αξίζει να το αγοράσουν". Κοινώς, είναι τζαμπατζήδες κατά συρροή με έτοιμες δικαιολογίες.
Τώρα, επειδή ο πειρασμός είναι μεγάλος, θα προσπαθήσω να πιθανολογήσω για την θέση της Ελλάδας σε όλο αυτό το σκηνικό. Αποκλειστικά και μόνο απο την εμπειρία μου σε διάφορα fora που ασχολούνται είτε γενικά με τα κινητά/ smartphones, είτε ειδικα με το iPhone, θα έλεγα πως το ποσοστό των Jailbreakers είναι μεν μεγαλύτερος, αλλά δε νομίζω να υπερβαίνει 50%, και αυτό επειδή είναι απελπιστικά πολλοί αυτοί οι οποίοι αγοράζουν την συσκευή χωρίς να έχουν υπολογιστή/ έχουν Internet/ έχουν ιδέα για τις προχωρημένες λειτουργίες του/ έχουν ανάγκη τις λειτουργίες αυτές. Επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι και αυτών που κάνουν Jailbreak δεν έχει ιδέα απο βασικά πράγματα, εξού τα διάφορα τραγελαφικά που διαβάζει κανείς κατά δεκάδες (να μην πω εκατοντάδες) σε πάμπολα fora...
Ιδιαίτερο βέβαια ενδιαφέρον έχει το κομμάτι εκείνο των Ελλήνων χρηστών που κάνει jailbreak: Εδώ νομίζω (τονίζω και πάλι πως μιλάω απο προσωπική εμπειρία) πως "σπάμε τα κοντέρ", και θα έλεγα χωρίς δισταγμό πως 9 στους 10 Jailbreakers προχωράνε σε JB αποκλειστικά και μόνο για τις σπασμένες εφαρμογές (κατά προτίμηση GPS προγράμματα και παιχνίδια), και φυσικά το κάνουν όχι απλά χωρίς ενδοιασμούς, αλλά και με την λογική πως αυτό που κάνουν είναι απόλυτα φυσιολογικό και θεμιτό, προβάλλοντας μια σειρά απο καταγέλαστες δικαιολογίες, μία μονάχα εκ των οποίων είναι και αυτή που επισημαίνει το άρθρο για το οποίο συζητάμε...
Τέλος, και ένα σχόλιο εκτός θέματος: Μετά απο αρκετή σκέψη τις τελευταίες εβδομάδες, αποφάσισα να κάνω JB την συσκευή μου με το που θα έβγαζε ο Geohot το Blackra1n. Εγκατέστησα κατά σειρά Cydia, SBSettings, Winterboard, Backgrounder και Five Icon Dock. Ομολογώ πως το Jailbraking αξίζει να το κάνει κανείς, αποκλειστικά και μόνο για το SBSettings και το Backgrounder (αναφέρομαι σε συσκευή 3GS) και απο εκεί και πέρα το Winterboard και το Five icon Dock αν ενδιαφέρεται και για το εικαστικό του ζητήματος. Αυτά απο μόνα τους είναι αρκετά για να δώσουν στην συσκευή πολλά επιπλέον απο άποψη ευκολίας και λειτουργικότητας. Οπότε αναθεωρώ τις απόψεις μου σχετικά με το Jailbreak, ειδικά μάλιστα μετά και απο μια μικρή μελέτη γύρω απο την Κοινοτική νομοθεσία περί λογισμικού, όπου όντως φαίνεται ότι η κατάσταση νομιμότητας του JB εξακολουθεί να είναι οριακή και νεφελώδης, αλλά επουδενί οριστικά και αμετάκλητα παράνομη (σε αντίθεση βέβαια με την χρήση σπασμένου λογισμικού)...
Προσωπικά ανήκω στο 0.4% του 1 στους 233. Τι να κάνουμε ούτε οι lite εκδόσεις μου αρέσουν ούτε μπορώ να περιοριστώ σε 4 φωτογραφίες μια περιγραφη και 3 reviews.
ΥΓ. Μου αρκεί το Αpplication piracy is GLOBAL
1. Αν μια lite έκδοση δεν είναι ικανή να σε πείσει για το αν αξίζει μια εφαρμογή λογισμικού ή όχι, τότε πως ακριβώς αγοράζεις ρουχα και τρόφιμα; Ζητάς απο την πωλήτρια να σου δώσει το πουλόβερ και άμα αντέξει 2 χρόνια χρήση και 150 πλυντήρια, θα πάς πίσω να την πληρώσεις; Ζητάς απο τον μανάβη να σου δώσει τον κεσέ με τις φράουλες, πας σπίτι σου, τις τρώς όλες, και εφόσον έχουν όλες ίδιο μέγεθος και γέυση πας πίσω και του τις πληρώνεις;
2. Δυστηχώς το "application piracy is global" σημαίνει απλά ότι το κάνουν παντού. ΔΕΝ σημαίνει όμως ότι το κάνουν όλοι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια ένταση... Και εκτός αυτού, δεν αποτελεί και δικαιολογία το ότι το κάνουν παντού για να το κάνεις και εσύ ή εγώ. Η ατομική ευθύνη δεν παραμέριζεται επειδή αποτελεί κοινή πρακτική στην Κίνα ή στην Βραζιλία, ή στην παρακάτω γειτονιά...