Η Apple έχει επιλέξει ένα σύστημα όπου κάθε εφαρμογή που υποβάλλεται προς έγκριση στο AppStore πρέπει να περάσει κάποιον έλεγχο πρωτού διατεθεί προς πώληση. Μάλιστα, στην διαδικασία αυτή έχει εισέλθει και μια αυτοματοποιημένη μέθοδος εύρεσης ανεπίσημου κώδικα στις εφαρμογές (βλ. Apple using static analysis tool to find private APIs).
H Αpple έχει προχωρήσει σε ορισμένες κινήσεις βελτίωσης αυτού του συστήματος (βλ. AppStore gets a better approval system) αλλά φαίνεται πως δεν έχει κατανοήσει πλήρως την σοβαρότητα της κατάστασης και του εκνευρισμού που προκαλεί στους προγραμματιστές (βλ. Phil Schiller comments on the AppStore)
Δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα νέο site από τον Adam Martin, AppRejections.com, με σκοπό την παρουσίαση εφαρμογών που έχουν απορριφθεί για γελοίους, παράλογους ή αβάσιμους λόγους. Αποτελεί γεγονός ότι η δημοσιότητα που μπορεί να λάβει η απόρριψη μιας εφαρμογής μπορεί να ωφελήσει γενικά ή να επιταχύνει τις -αργές- διαδικασίες που απαιτούνται για την εξέταση μιας εφαρμογής. Έχει γίνει στο παρελθόν και θα ξαναγίνει!
Βέβαια, δεν απορρίπτονται όλες οι εφαρμογές χωρίς λόγο. Ένα σημαντικό ποσοστό εφαρμογών απλώς δεν ακολουθεί τους κανόνες και τις οδηγίες που έχει θέσει η Apple για την φύση και το περιεχόμενο των εφαρμογών που φιλοξενούνται στο AppStore.
Η τελευταία «κραυγή απελπισίας» έρχεται από τον δημιουργό της πολυσυζητημένης εφαρμογής iFart, Joel Comm, του οποίου το τελευταίο project “ka-ching” απορρίφθηκε δύο φορές από την Apple με την αιτιολόγηση της “περιορισμένης λειτουργικότητας για τον χρήστη”. Η εφαρμογή αυτή περιείχε απλώς ένα κουμπί που όταν το πάταγες ακουγόταν ο ήχος της ταμειακής μηχανής.
Μπορεί, όντως, η εφαρμογή να είναι άχρηστη αλλά η απόρριψη δημιουργεί πολλά ερωτηματικά μιας και εφαρμογές του ίδιου είδους (ή και χειρότερες) υπάρχουν προς πώληση στο AppStore. Ο Comm θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα συνοχής στο τί εγκρίνεται και τί όχι στο AppStore.
“On behalf of developers everywhere, we’re looking for consistency in the app reviewal process. It’s not asking much that the process be fair and more transparent so that we know what’s going on. Remember, we’re investing our time, money and resources into helping build your platform.”
http://www.youtube.com/watch?v=kDAb64GwFbo&feature=player_embedded
To AppStore έχει φτάσει πια τις 100,000 εφαρμογές και είναι καιρός να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Παρ’όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, βέβαια, το iPhone παραμένει η δημοφιλέστερη πλατφόρμα αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
[via BrainStorm Tech, iPhonesTalk]