Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια ανθρωπολογίας Τάνια Λούρμαν, ανέλυσε τη συμπεριφορά εκατοντάδων χρηστών της συσκευής, εκ των οποίων το 70% την χρησιμοποιούσαν λιγότερο από ένα χρόνο.
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι το iPhone έγινε απρόσμενα γρήγορα αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας και του στιλ ζωής των κατόχων του, σε σημείο που πολλοί παραδέχονταν ότι δύσκολα θα άντεχαν την απώλειά του.
Το 85% δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το iPhone ως το ρολόι χειρός τους, το 89% ως ξυπνητήρι, το 75% είπαν ότι πέφτουν στο κρεβάτι να κοιμηθούν παρέα με το iPhone (!) και το 69% εκτίμησαν ότι είναι πιθανότερο να ξεχάσουν κάπου το πορτοφόλι τους παρά το κινητό τους.
Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι νιώθουν εξαρτημένοι από το iPhone τους, με το 10% να παραδέχεται ότι αισθάνεται «πλήρη εθισμό», το 34% να δηλώνει πολύ εξαρτημένο και μόνο το 6% να μην νιώθει κανένα εθισμό. Αλλά και αυτοί που είπαν ότι τώρα δεν είναι πλήρως εθισμένοι, δεν απέκλεισαν καθόλου ότι στο μέλλον θα εθιστούν απόλυτα.
Επιπλέον, το 15% είπαν ότι μέσω του iPhone μετατρέπονται σε εθισμένους από τα «media», το 30% το χαρακτήρισαν «διέξοδο στον κόσμο», το 25% το βρήκαν «επικίνδυνα σαγηνευτικό» και το 41% είπαν ότι θα αποτελούσε «τραγωδία» αν το έχαναν.
Η Λούρμαν δήλωσε εντυπωσιασμένη από το βαθμό στον οποίο οι χρήστες ταυτίζονται με το iPhone και το νιώθουν ως προέκταση του μυαλού τους και μέσο εμπλουτισμού της κοινωνικότητάς τους. Στην ουσία, το iPhone γίνεται αντιληπτό ως μέρος του εαυτού των χρηστών. Περίπου ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι νιώθει τη συσκευή ως προέκταση του σώματος ή του νου του.
Ορισμένοι χρήστες βλέπουν με ανθρωπομορφικό τρόπο το iPhone τους. To 3% δεν αφήνει κανέναν άλλον να το αγγίξει, ένα άλλο 3% του έχει δώσει κάποιο χαϊδευτικό όνομα, το 9% το χαϊδεύει και το 8% παραδέχτηκε ότι κάποια στιγμή έκανε τη σκέψη πως «το iPod μου ζηλεύει το iPhone μου!».
Ακόμα, το iPhone μπορεί να μπει «σφήνα» στις διαπροσωπικές σχέσεις του χρήστη. Πολλοί ανέφεραν παράπονα από συγγενείς και φίλους για τον υπερβολικό χρόνο που περνάνε με το τηλέφωνό τους. Το 7% είχε κάποιο σύντροφο που ένιωσε εγκαταλελειμμένος εξαιτίας του iPhone. Ήδη, σύμφωνα με την έρευνα, άρχισε να κυκλοφορεί ο εύγλωττος όρος «χήρα iPhone»!
Οι ειδικοί στον τομέα ψυχικής υγείας δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακόμα αν οι εθισμοί που προκαλεί η νέα τεχνολογία, πρέπει να θεωρηθούν ψυχο-νοητικές διαταραχές. Η ίδια η Λούρμαν, σύμφωνα με το Live Science, διστάζει να θεωρήσει το iPhone ως ανθυγιεινό εθισμό. «Δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά ανθυγιεινό. Νομίζω ότι πραγματικά τους αρέσει το iPhone τους», δήλωσε.
Εξάλλου, η έρευνα διαπίστωσε και θετικές όψεις του εθισμού: πάνω από το 70% είπαν ότι χάρη στο iPhone έγιναν πιο οργανωμένοι, το 54% πιο παραγωγικοί, ενώ το 74% είπαν ότι τους κάνει να αισθάνονται πιο «κουλ» (ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στην εποχή μας…).
Η έρευνα δεν μελέτησε άλλα «έξυπνα» κινητά, συνεπώς δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι και τα μοντέλα άλλων εταιριών δημιουργούν ανάλογα συναισθήματα και συμπεριφορές στους χρήστες.
Πηγή: enet.gr