Αν υπολογίζατε ότι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τις LTE δυνατότητες του νέου iPad στην Ελλάδα, έστω μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια (!), δυστυχώς οι τελευταίες πληροφορίες από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων θα σας απογοητεύσουν:
Διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης για τα αποτελέσματα της μελέτης του Συμβούλου Analysys-Mason
Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σας προσκαλεί σε Δημόσια Διαβούλευση επί του περιεχομένου της μελέτης που συνέταξε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου η εταιρεία συμβούλων Analysys-Mason, με αντικείμενο:
1. Την αποτίμηση της οικονομικής αξίας, στην Ελλάδα, του φάσματος:
i. Στη ζώνη συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος (790-862MHz).
ii. Στη ζώνη των υπερυψηλών συχνοτήτων (UHF bands IV and V: 470-790 MHz)
iii. Στη ζώνη συχνοτήτων 2500-2690 MHz.
2. Το σχεδιασμό και την ανάλυση της βέλτιστης στρατηγικής ως προς τη διάθεση του ψηφιακού μερίσματος, του φάσματος στη ζώνη υπερυψηλών συχνοτήτων και στη ζώνη συχνοτήτων 2500-2690 MHz.
Οι συνολικές μας προτάσεις σχετικά με την αδειοδότηση στην αγορά κινητών επικοινωνιών και ΕΨΤ στις ζώνες των UHF και των 2.6GHz στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:
• Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού για την εκχώρηση του φάσματος στην υποζώνη των 800MHz για χρήση κινητών επικοινωνιών, σύμφωνα με την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 6 Μαϊου 2010 σχετικά με τους εναρμονισμένους τεχνικούς όρους χρήσης της ζώνης συχνοτήτων 790–862 MHz για επίγεια συστήματα ικανά να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2010/267/ΕΕ). Αυτό θα απαιτήσει τη μετάβαση των στρατιωτικών συστημάτων από το πάνω μέρος της ζώνης των 800MHz σε κάποια άλλη εναλλακτική φασματική ζώνη. Γίνεται αντιληπτό πως η Ελληνική κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για το παραπάνω, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να μεταβούν τα στρατιωτικά συστήματα από τη ζώνη των 800MHz σε αυτή των 700MHz.
• Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού για την εκχώρηση του φάσματος στη ζώνη των 2.6GHz για χρήση κινητών επικοινωνιών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό εναρμονισμένο σχέδιο όπως ορίζεται από την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Ιουνίου 2008 σχετικά με την εναρμόνιση της ζώνης συχνοτήτων 2500–2690MHz για επίγεια συστήματα ικανά να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2008/477/EΕ). Ωστόσο δεν είναι σαφές ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση για την πώληση του συνόλου της ζώνης των 2.6GHz, δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική αγορά. Για αυτό το λόγο, προτείνουμε να εξεταστεί επί του παροντος η εκχώρηση μόνο τμήματος του φάσματος στα 2.6GHz, και το υπόλοιπο φάσμα να διατηρηθεί για μελλοντική χρήση. Σημειώνεται ότι η απονομή του φάσματος στα 2.6GHz εξαρτάται από τις εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης των νομικών ζητημάτων σχετικά με την υφιστάμενη χρήση της ζώνης στην Ελλάδα από συστήματα διανομής video πολλαπλών σημείων (MVDS).
• Το φάσμα στη ζώνες των 800MHz και 2.6GHz για υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών θα πρέπει να εκχωρηθεί μέσω δημοπρασίας.
• Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην εκχώρηση των δικαιωμάτων πρόσβασης και χρήσης του φάσματος στη ζώνη των 470–698MHz για την ΕΨΤ, ώστε να επιταχύνει τη μετάβαση από την αναλογική στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και τη διαδικασία της Ψηφιακής Μετάβασης.
• Σχετικά με την αδειοδότηση της ΕΨΤ, η ανάλυσή μας καταδεικνύει ότι η εκχώρηση συχνοτήτων στον πάροχο πολυπλέκτη είναι η συνηθέστερη μέθοδος έναντι της εκχώρησης συχνοτήτων σε κάθε ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμόΕΨΤ. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει τους διαχειριστές των πολυπλεκτών να σχεδιάσουν το δίκτυο ΕΨΤ με τις διαθέσιμες συχνότητες σε κάθε πολυπλέκτη, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην Συνθήκη GE-06 αλλά και με τις επιμέρους σχετικές διμερείς συμφωνίες με γειτονικές χώρες
Το LTE chip του νέου iPad υποστηρίζει τις συχνοτικές περιοχές των 700MHz και 2100MHz οπότε σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις δεν θα μπορεί να υποστηριχθεί μελλοντικά από τα ελληνικά δίκτυα LTE, όταν αυτά αναπτυχθούν στην χώρα μας.