Η apple έχει την πιο περιοριστική πλατφορμα που δημιουγήθηκε ποτε και να σημειώσω, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περάσεις εφαρμογές εκτος αν τις αγοράσεις απο το store της, στο οποίο store ασκει ασφηκτικό έλεγχο (φαντασου να συνέβετε το ίδιο στα windows ε, δεν υπήρχε ούτε firefox, ούτε mtorrent, ουτε vlc καλά καλά...). Το μοναδικό μέρος για να κάνεις μια προσθήκη στο αυτοκινητό σου ειναι η αντιπροσωπεία, φρικτό.
Eδώ θα διαφωνήσω. Το App Store, έτσι όπως είναι, είναι το καλύτερο μέσο για το «σερβίρισμα» εφαρμογών. Έχει υπάρξει ποτέ εφαρμογή malware στο iPhone; Ποτέ. Δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο στο ξέφραγο αμπέλι που είναι το Google Play, για να μην μιλήσω για την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων με όλες τις εφαρμογές στο Android.
Όσον αφορά τα desktop λειτουργικά η αντιστοιχία αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει στο δικό μου μυαλό γιατί όλα αυτά προϋπήρχαν για πολλά χρόνια. Στο Windows 8 να θυμίσω, βέβαια, ότι θα υπάρχει Windows Store όπου θα προσφέρονται ελεγχόμενες εφαρμογές, όπως συμβαίνει και στο Mac App Store. Αναφέρθηκε ποτέ malware σε εφαρμογή του Mac App Store; Ποτέ. Αντίθετα, το Flashback για το οποίο έγινε όλος αυτός ο χαμός εκμεταλλεύτηκε κενό ασφαλείας στη Java και όχι στο OS X. Η Java μάλιστα στο OS X Lion δεν έρχεται καν προεγκατεστημένη.
Πολύ σωστά σήμερα, φτάσαμε δυστυχώς στο σημείο που αν δεν υπάρχεις στην google, δεν υπάρχεις στο internet. Όμως -και εδω είναι το κλειδί- η google καταβάλει κάθε προσπάθεια να υπάρχεις στο internet ακόμα και αν το κάνει για τα δικά της συμφέροντα, δεν ασκεί λογοκρισία η ίδια και με την παρούσα κατάσταση δεν της επιβάλετε κιόλας! (που ήταν και το ζουμι της συνέντευξης παρ΄επιτόντως)
Σίγουρα τα πράματα δεν είναι ασπρο μαύρο, το εύρος είναι μεγάλο και οι συγκρίσεις είναι δύσκολες, αλλα πραγματικά εγω δεν βρίσκω επιχειρήματα υπερ της apple σε αυτο το κομμάτι.
Δεν μπορούμε τόσο εύκολα να αγνοήσουμε το κίνητρο. Για χάριν ενός «ελεύθερου Internet» που τόσο υποκριτικά διαλαλεί η Google (να θυμίσω
την ιστορία με το WebM για να δούμε πόσο «ανοιχτή» η Google) δεν θα «χαρίσω» εγώ τα δεδομένα μου στον κάθε διαφημιστή. Και η έλλειψη ελέγχου πρέπει να μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο.
Επιχειρήματα υπέρ της Apple δεν χρειάζεται να βρεθούν. Τα πράγματα έχουν όπως έχουν. Και το App Store έχει τα μειονεκτήματά του εξαιτίας της κλειστής του φύσης. Το θέμα είναι στον καθένα μας ποιοι είναι οι συμβιβασμοί που θέλουμε να κάνουμε με την κάθε πλατφόρμα.
ΥΓ. Όσων αφορα το κενό ασφαλείας που δεν θεωρω οτι έχει συνάφεια με την ανάγκη ύπαρξης του cydia, το μόνο που μας λέει είναι οτι το iphone έχει κενο ασφάλειας, και εμείς αντι να γρινιάξουμε όπως θα κάναμε κανονικά λέμε και ευχαριστώ γιατι μπορέσαμε να κάνουμε την δουλειά μας. Σκέψου που μας έφτασε η πολιτική της apple (που την θεωρείς και καλύτερη) να κοιταει ένα community ολόκληρο πως θα γίνει ΝΑ ΜΗΝ κλείσουν την τρύπα.
Το Cydia μπορεί να εγκατασταθεί στο iPhone μας επειδή υπάρχει ένα κενό ασφαλείας στο λειτουργικό που εκμεταλλεύονται κάποιοι. Το ίδιο κενό ασφαλείας μπορούν να εκμεταλλευτεί, ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε χάκερ και να «κλέψει» τα δεδομένα μας. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό μπορεί να τείνει προς το μηδέν αλλά υφίσταται. Δεν το θεωρώ, συνεπώς, κακό να θέλω να κλείσει η τρύπα του jailbreak μιας και δεν το χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια αφού δεν το έχω ανάγκη. Όσο, όμως, μια κοινότητα θέλει να μείνει ανοιχτή η τρύπα άλλοι τόσοι θέλουν να κλείσει και άλλοι τόσοι δεν ενδιαφέρονται καν. Δεν το καθιστά αυτό «κατάντια».
Αυτό που θέλω να πω γενικά είναι ότι πρόκειται περί υποκρισίας της Google το να κατακρίνει την κλειστή φύση της Facebook και της Apple επειδή μόνο και μόνο δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά για τα δικά της συμφέροντα. Ίσως, θα έπρεπε να κοιτάξει καλύτερα το δικό της μονοπώλιο στις μηχανές αναζήτησης. Πιστεύεις θα έλεγε τα ίδια ο Brin εάν το Google+ είχε ξεπεράσει το Facebook σε δημοτικότητα;