Οι απανταχού μουσικοί και ειδικότερα οι κιθαρίστες/ντράμερ αντιμετώπιζαν και θα αντιμετωπίζουν πάντα ένα πολύ σημαντικό και άλυτο πρόβλημα: τους γείτονες. Όλος ο κόπος και τα λεφτά που ξοδεύουμε σε έναν αξιοπρεπή εξοπλισμό αποδεικνύονται μάταια όταν εξαιτίας των γειτόνων δεν μπορείς να παίξεις πάνω από το 1–2 σε λαμπάτο ενισχυτή χωρίς κάποιος να φωνάξει την αστυνομία. Από ’κει ξεκίνησε η ανάγκη των μουσικών να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους και ένα ζευγάρι ακουστικά ώστε να μην δημιουργούν πρόβλημα στους άλλους. Παρόλο που ο υπολογιστής μπορεί να αποδειχθεί πολύ ισχυρό εργαλείο για έναν μουσικό (βλ. Guitar Recording σε Mac) με τον ερχομό του iPad τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο εύκολα ενώ με τον καιρό το δημοφιλές tablet της Apple απέκτησε το δικό του ρόλο (βλ. GarageBand στο iPad). Στο παρόν άρθρο θα δούμε μερικές εφαρμογές, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε κιθαρίστες και συνδυαστικά μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελός μας.
Αρχικά, εκτός από το iPad και την κιθάρα μας θα χρειαστούμε και τον κατάλληλο αντάπτορα για να συνδέσουμε τα δύο μεταξύ τους. Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά αλλά θα προτείνουμε για μια ακόμη φορά το JAM της Apogee γιατί εκτός του ότι είναι κορυφαίας ποιότητας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στον υπολογιστή χάριν στο έξτρα καλώδιο που παρέχεται στη συσκευασία.
Από ’κει και πέρα θα χρειαστούμε κάποια εφαρμογή εξομοίωσης ενισχυτών ώστε να έχουμε ήχο. Οι επιλογές είναι πολλές αλλά και ποιοτικές. Από το GarageBand και το AmpKit μέχρι το Amplitube και το Studio Devil. Κάθε εφαρμογή έχει τα υπέρ και τα κατά της και θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει σε εσάς καλύτερα. Οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν κάποια δωρεάν έκδοση, οπότε μπορείτε να ξοδέψετε όσο χρόνο θέλετε δοκιμάζοντάς τες.
Θα δούμε λίγο καλύτερα το JamUp Pro (JamUp Lite) που, ίσως, διαθέτει κατά τη γνώμη μας τα καλύτερα ηχητικά αποτελέσματα αλλά και μερικές λειτουργίες που το καθιστούν πραγματικό εργαλείο. Για παράδειγμα, με τη λειτουργία Sampler έχετε στα χέρια σας έναν πολύ καλό looper, δηλαδή τη δυνατότητα ηχογράφησης ενός κομματιού και της επαναλαμβανόμενης αναπαραγωγής του. Εντυπωσιακή, επίσης, είναι η λειτουργία Jam, μέσω της οποίας μπορείτε να φορτώσετε οποιοδήποτε κομμάτι από την ήδη υπάρχουσα μουσική σας βιβλιοθήκη και να το χρησιμοποιήσετε ως backing track παίζοντας κανονικά από πάνω. Χάριν στη λειτουργία αυτή μπορείτε να περάσετε σε μια ειδική playlist στο Μουσική.app τα backing tracks σας, τα οποία θα φορτώνετε στο JamUp, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα πολύ καλό πρόγραμμα εξάσκησης.
Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ένα μικρό πρόχειρο απόσπασμα που έχει ηχογραφηθεί απευθείας στο iPad χρησιμοποιώντας το AmpKit και ένα backing track που δημιουργήθηκε με το Guitar Pro [Soundcloud link]
Μια άλλη κατηγορία εφαρμογών που είναι απαραίτητη στην καθημερινή μας μελέτη είναι αυτές που διαβάζουν ταμπλατούρες. Και εδώ οι επιλογές μας είναι πολλές αλλά από τις κορυφαίες του είδους θεωρείται το TabToolkit. To TabToolkit είναι από τις πιο ολοκληρωμένες εφαρμογές προσφέροντας υποστήριξη για τα δημοφιλέστερα φορμάτ, όπως Guitar Pro, Power Tab αλλά και απλά PDF. Διαθέτει, μάλιστα, ενσωματωμένο browser για να κατεβάζετε ταμπλατούρες απευθείας από το iPad. Το καλό με την εφαρμογή αυτή είναι ότι συνεργάζεται άψογα με το JamUp και τη λειτουργία background audio, έτσι ώστε να μπορείτε να τζαμάρετε πάνω σε guitar pro αρχεία ταυτόχρονα με την αναπαραγωγή τους.
Και οι υπόλοιπες εφαρμογές του είδους είναι ιδιαίτερα αξιόλογες. Για παράδειγμα, το Guitar Pro επιτρέπει στον χρήστη εκτός των άλλων να δημιουργήσει τις δικές του συνθέσεις με το ενσωματωμένο NotePad. Το Tonara από την άλλη είναι η εφαρμογή της επόμενης γενιάς για τις παρτιτούρες ειδικά σχεδιασμένη για το iPad. Μπορεί και καταλαβαίνει τη θέση σας στο κομμάτι και γυρνάει αυτόματα τις σελίδες για σας!
Τέλος, πρέπει να αναφερθούμε στο πολυτιμότερο, ίσως, εργαλείο για τον κιθαρίστα, το Guitar Toolkit. Το Guitar Toolkit είναι μια συλλογή χρήσιμων εφαρμογών, όπως κουρδιστήρι και μετρονόμος, και μια τεράστια βιβλιοθήκη συγχορδιών, κλιμάκων και arpeggios. Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμη και μπορεί να σταθεί ως σημείο αναφοράς για τους περισσότερους.
Όπως καταλαβαίνετε το iPad έχει φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον μια μεγάλη μερίδα μουσικόφιλων χρηστών πολύ καλύτερα από έναν υπολογιστή εξαιτίας του μικρού του μεγέθους και της πληθώρας ποιοτικών εφαρμογών που προσφέρονται στο App Store. Ειδικά με το νέο iPad και τη Retina οθόνη το αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ καλύτερο από την οθόνη του υπολογιστή, αρκεί, βέβαια, να αναβαθμιστούν και οι υπόλοιπες εφαρμογές. Θεωρούμε ότι σε αυτό το σημείο και με το εύρος των εφαρμογών ακόμα και επαγγελματίες χρήστες μπορούν να βρουν πολλές ενδιαφέρουσες χρήσεις για το iPad και το σίγουρο είναι ότι το κενό ανάμεσα στον υπολογιστή και το iPad θα μειώνεται συνεχώς. Ελπίζουμε να σας δώσαμε μια καλή πρώτη γεύση για τις δυνατότητες του iPad στον τομέα της μουσικής. Μπορείτε να προτείνετε και εσείς τις δικές αγαπημένες εφαρμογές και τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το iPad παρακάτω.