Αν και προγραμματιστής (σε άλλες πλατφόρμες προς το παρόν) θα γράψω την εμπειρία μου ως αγοραστής και χρήστης ελληνικών εφαρμογών για ios. Πρώτα απ’ ξεκαθαρίζω πως έχω αγοράσει τις περισσότερες ελληνικές εφαρμογές που κυκλοφορούν. Ίσως με μια αίσθηση αλληλεγγύης για τους συναδέλφους προγραμματιστές… Γι’ αυτό (και μάλλον κάνω λάθος) δεν γράφω τα παράπονά μου στο appstore για να μην τους δυσφημίσω. Πάντως σίγουρα δεν έχω κατεβάσει καμία από αυτές πειρατικά, ούτε καν για δοκιμή. Για να γράψω αναλυτικά τη γνώμη μου για κάθε μια εφαρμογή θα μου πάρει ώρες και θα σας κουράσω σίγουρα. Γι’ αυτό θα αναφερθώ σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις που επαναλαμβάνονται κατά καιρούς.
Αρχικά για να αγοράσω κάποια ελληνική εφαρμογή έχω θέσει κάποιες προυποθέσεις.
Θα πρέπει σίγουρα να είναι στα ελληνικά . Για παράδειγμα εφαρμογές όπως το
Ηistory trivia που είναι αποκλειστικά στα αγγλικά δεν θεωρώ πως ανήκει σε αυτή την κατηγορία
Θα πρέπει να είναι universal. Έχω iphone & ipad. Θεωρώ κοροιδία να κατεβάζω 2 φορές την ίδια εφαρμογή με τη δικαιολογία ενός HD μπροστά… Για μένα αυτές οι εφαρμογές παίρνουν αυτόματα άκυρο (όπως και οι αντίστοιχες ξένες…)
Θα πρέπει να μην έχουν τις βασικές λειτουργίες τους ως app purchases. Δηλαδή να ναι free και να απαιτούν χρήματα για να ξεκλειδώσεις τις δυνατότητές τους (Η εφαρμογή του
Αρκά…χαρακτηριστικό παράδειγμα η οποία ανήκει στις free…)
Nα μην παίζουν συνέχεια με την τιμή τους. Δηλαδή να ξεκινάνε με ένα x ποσό…, μετά από 1 βδομάδα να ναι free, μετά πάλι ένα άλλο ποσό. Δεν θεωρώ σοβαρή συμπεριφορά developer αυτή.
Ξεκαθαρίζω πως εφαρμογές σαν το
isouvla, ksematiasma… δεν αγοράσα ποτέ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν με ενδιαφέρουν. Δεν καταλαβαίνω αυτούς που τις θάβουν. Τί περιμένουν δηλαδή από εφαρμογές με τέτοια ονόματα. Και στο κάτω –κάτω ζητάνε 0.79ευρώ. Τι απαιτήσεις να έχεις από εφαρμογές που στηρίζονται στο χαβαλέ; Nα ζηλέψω επειδή κάποιοι προγραμματιστές βγάζουν λεφτά από προγράμματα-αρπαχτές; Όχι γιατί ουσιαστικά δεν ξεγέλασαν κανένα…
Το φαινόμενο του i
radio,ραδιόφωνο,radiophone δεν θα το αναλύσω. Έχει υπεραναλυθεί. Σκοπός προφανώς να αγοράσουν οι ίδιοι χρήστες 2 και 3 φορές την ίδια εφαρμογή.
Εδώ τίθεται το ερώτημα… πόσο καιρό οφείλει ένας προγραμματιστής να υποστηρίζει την εφαρμογή του…1μήνα, 1 χρόνο, 2 χρόνια…; Δεν νομίζω να υπάρχει απάντηση. Αλλά η υποστήριξη είναι ο καλύτερος τρόπος να δημιουργήσει θετικό όνομα στον κόσμο για να εμπιστευτεί και τις υπόλοιπες εφαρμογές του.
Εφαρμογές που δεν υποστηρίζονται μετά από ένα διάστημα (ας πούμε 6μηνο) για μένα θα πρέπει να αποσύρονται. Διαφορετικά δεν το θεωρώ ηθικό. Σκεφτείτε ακόμα κυκλοφορούν εφαρμογές όπως το
Bouzoukia & Clubs (τελευταίο update 25/9/2010) και
Videoclub (19/1/2011). Xωρίς σχόλια…
Πάμε σε πιο σοβαρές εφαρμογές. Π.χ το
imedicines. Το είχα αγοράσει πριν από 1+ χρόνο. 1 εβδομάδα πριν βγει η νέα έκδοση του (νομίζω ήταν η 3 τότε). Έδωσα 10+ ευρώ (δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα). Ξαφνικά κόβεται η υποστήριξη για 3g και δεν με άφηνε να κάνω αναβάθμιση απ’ το server. Θα μου πεις…Είναι υποχρεωμένος ο προγραμματιστής να υποστηρίζει για πάντα όλες τις συσκευές; Όχι αλλά…να προειδοποιεί. Δηλαδή να αναφέρει στο appstore ότι σε 10 μέρες κόβω την υποστήριξη για αυτό το ios και γι’ αυτές τις συσκευές. Το ‘κανε; Όχι.. Γι’αυτό θεωρώ τον εαυτό μου εξαπατημένο. Για να μην αναφέρω αργότερα την ενσωμάτωση του in app purchase (barcode) στη βασική έκδοση….
Συνεχίζουμε με τα ‘
Πρωτοσέλιδα’ και άλλες τέτοιες εφαρμογές που έχουν ξεχαστεί. Τί έπρεπε να γίνει; Nα ξεκαθαρίσουν οι προγραμματιστές εξ αρχής για το πόσο καιρό θα τις υποστηρίζουν και να μην δημιουργούν εντυπώσεις Εφαρμογές γνωστών sites/περιοδικών… Π.χ
meteo.gr Επί πληρωμή εφαρμογή με διαφημίσεις (cosmote).. Epic fail.. 4 troxoi… Πανάκριβα τεύχη χωρίς ίχνος interactivity και με κακή απόκριση.. Εpic fail no2
Farmakeia… 2 φορές τα χρειάστηκα… 2 φορές με πρόδωσαν. Μα κοστίζουν μόνο 0.79ευρ. Ως αγοραστεί δεν με νοιάζει. Στηρίχτηκα πως βρίσκουν τα εφημερεύοντα ενώ στην κρίσι μη στιγμή με άφησαν να ψάχνομαι (Σε αντίθεση με δωρεάν εφαρμογή μου με κάλυψε).
‘Doublecheck’… Κλασικό παράδειγμα in app purchases.. Για να κάνεις έλεγχο σε ένα μέσο κατάλογο θέλεις να δώσεις πάρα πολλά…
‘Φάρμακα’… Δεν θα πω αρνητικά αφού η εφαρμογή ξεχωρίζει κατά τη γνώμη μου από τον ανταγωνισμό. Αλλά ρε παιδιά… 7 ευρώ; Kαλώς ή κακώς η αγορά στο appstore έχει διαμορφωθεί πιο χαμηλά. Γιατί δεν ρίχνετε την τιμή να πολλαπλασιάσετε τα κέρδη. Θα μου πείτε πάλι …γιατί την αγόρασες και δεν περίμενες να φτηνίνει; Μα γιατί μπορεί να βάλουν κάποιο update και να την ακριβείνουν (συχνό φαινόμενο στο εξωτερικό).. Έτσι θα χάσουν και αυτοί και εγώ.
Εφαρμογές στυλ.. ‘
Τηλεόραση’. Ποτέ δεν μου δούλεψαν όπως υπόσχονται. Τις περισσότερες φορές δεν μεταδίδουν τίποτα.
Αυτά θυμήθηκα στα γρήγορα. Πάντως υπάρχουν και καλές εφαρμογές…τουλάχιστον που αναβαθμίζονται και συχνά… Πρώτα απ’ όλα
Pop corny (παιχνίδι με διεθνείς προδιαγραφές). Προσεγμένες δουλειά σε όλα τα επίπεδα.
Citisnav, ΕΟΠΥΥ-Ιατροί, Εορτές, Αστειάκια… Δυστυχώς δεν είναι ο κανόνας…
Τελευταία επεξεργασία από: IakwvouChris, 05/05/2012 - 17:43.