Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραφία

Γιατί γίνεται αυτό το πράγμα με τους Έλληνες Developer ?

• Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
214 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#106   larryf13

larryf13

iPH Member

• 250 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • GameCenter:larryf13

Δημοσίευση 08/05/2012 - 11:51

Σαν καταναλωτής τα γράφετε πολύ σωστά και θα συμφωνούσα μαζί σας αν ..... αν δεν ήμουν και εγώ developer. Πιστέψτε με δεν έχω διάθεση να υποστηρίξω τη πλευρά των developers, απλά και μόνο για να δημιουργήσω αντίλογο, αλλά να πω πραγματικά γιατί συμβαίνουν τα όσα γράφετε. Η ανάπτυξη ενός προγράμματος είναι μια επίπονη εργασία και συχνά δεν γίνεται από έναν αλλά πολλούς, όπως συμβαίνει και στη δική μου ομάδα όπου γράφουμε κώδικα τέσσερις άνθρωποι, δύο ασχολούνται με τα γραφικά και ένας με την τεκμηρίωση. Αυτό σημαίνει ότι μια εφαρμογή που για παράδειγμα μας πήρε 20 ημέρες για να τελειώσει, κοστίζει μόνο σε μεροκάματα (με την αμοιβή του ανειδίκευτου εργάτη) πάνω από 2500€. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να διατεθεί στο AppStore στη τιμή των 0,79€ γιατί αν την χρεώσουμε παραπάνω θα μας πουν ότι πάμε να γίνουμε πλούσιοι. (δείτε διάφορα posts σε εφαρμογές συναδέλφων)
Αυτό σημαίνει με απλά μαθηματικά ότι ο developer για να κάνει απόσβεση θα πρέπει να πουλήσει πάνω από 3.000 κομμάτια. Τελικά όμως πουλάει μόνο 1800 κομμάτια και μάλιστα σε διάστημα 6 μηνών. Στο ενδιάμεσο η εφαρμογή του έχει ήδη αντιγραφεί και σπαστεί και έχει ανέβει και στα γνωστά sites για "σπασμένα" iphones....και οι "μάγκες" την κατεβάζουν τσάμπα. Εσείς λοιπόν πιστεύετε ότι έχει κανένα νόημα για τον developer να δουλέψει πάνω στην εφαρμογή και να βγάλει updates και να τη συντηρήσει? ΟΧΙ. Κατηγορηματικά ΟΧΙ !! Και δεν σας βάζω και τον ανταγωνισμό όπου αν εγώ βγάλω μια εφαρμογή στα 0,79€ θα βρεθεί άλλος "βλαξ" και θα τη δώσει δωρεάν. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις...

Με φιλικούς χαιρετισμούς Μαρία

"Με την αμοιβή του ανειδίκευτου εργάτη", που δεν είναι και καθόλου ανειδίκευτος... Και μιλάμε και μας τη λένε κιόλας;

Το App Store έχει ένα σωρό ποιοτικές εφαρμογές, το αν οι καταναλωτές προτιμούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις να επιλέγουν σαβούρες και μετά να ποστάρουν μονάστερα reviews είναι πρόβλημά τους.

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

#107   larryf13

larryf13

iPH Member

• 250 μηνύματα
  • GameCenter:larryf13

Δημοσίευση 08/05/2012 - 12:06

http://www.iphonehel...re-infographic/

#108   chrispe

chrispe

iPH Member

• 340 μηνύματα
  • Κινητό: iPhone 8
  • Tablet:iPad Air 2
  • GameCenter:chrispel

Δημοσίευση 08/05/2012 - 16:24

Εγώ δεν έχω δει κάποιο φούρνο να δίνει ψωμί τζάμπα πάντως.

Ψωμί μπορεί να μην έχω δει να δίνουν δωρεαν αλλα έχω δει να προσφέρουν μουσική, βιβλία ,υπηρεσίες κλπ
Άμα είναι μάγκας ο developer ας δωσει κάτι ξεχωριστό στην εφαρμογη του που ακομα και να επαρχει παρομοια free ο αγοραστής να προτιμήσει τη δική του, συν ότι συνήθως στις free υπάρχουν διαφημιστικά banner που τις κάνουν λιγότερο ελκυστικές

#109   giannisg2004

giannisg2004

iPH Contributor

• 914 μηνύματα

Δημοσίευση 08/05/2012 - 17:40

Αυτό το παράδειγμα με το δωρεάν ψωμί το έχω ακούσει και αλλού.
Η απάντηση λοιπόν είναι, άν ο ανταγωνιστής μοιράζει δωρεάν ψωμί, πρέπει εσύ να κάνεις το ψωμί σού πιό νόστιμο. Τόσο απλά!

Εγώ δεν έχω δει κάποιο φούρνο να δίνει ψωμί τζάμπα πάντως. Τα έχω ξαναπεί και σε άλλο τόπικ.

Οι προγραμματιστές στη δουλειά τους (ανάπτυξη εφαρμογής) μπορεί να είναι έξυπνοι, σωστοί, πολύ έξυπνοι, αλλά σαν έμπορες άχρηστοι.

Τι θα πει free software, open source και όλα αυτά. Σε κάποιον άλλο κλάδο δίνει κάποιος κάτι τζάμπα; Μήπως δίνει την τεχνογνωσία του τζάμπα;

Το λογισμικό είναι προϊόν πολυτελείας και με βάση αυτό θα έπρεπε να είναι ποιοτικό και να κοστίζει ακριβά. Απλά είναι τα πράγματα.

Πρώτη φορά βλέπω προγραμματιστή όταν εκφράζει τήν προσωπική του γνώμη (κι όχι τήν πολιτική τής εταιρείας που δουλεύει) να είναι τόσο αρνητικός απέναντι στό κίνημα τού free software / open source.
Είναι λυπηρό, ειδικά αν μιλάμε για νέα άτομα. Ειδικά εκφράσεις τού τύπου: Το λογισμικό είναι προϊόν πολυτελείας και με βάση αυτό θα έπρεπε να είναι ποιοτικό και να κοστίζει ακριβά. .
Εκτός και αν το έλεγες ειρωνικά και δέν το κατάλαβα...

#110   mmissa

mmissa

iPH newbie

• 87 μηνύματα
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Κινητό: iPhone 4S
  • Tablet:iPad 2

Δημοσίευση 08/05/2012 - 18:49

αυτή η ''βλακεία'' του ανταγωνισμου σου εξοικονομεί μερικά ευρώ στην καθημερινότητά σου αν δεν το 'χεις παρει χαμπάρι

Αυτό το παράδειγμα με το δωρεάν ψωμί το έχω ακούσει και αλλού.
Η απάντηση λοιπόν είναι, άν ο ανταγωνιστής μοιράζει δωρεάν ψωμί, πρέπει εσύ να κάνεις το ψωμί σού πιό νόστιμο. Τόσο απλά!

Πρώτη φορά βλέπω προγραμματιστή όταν εκφράζει τήν προσωπική του γνώμη (κι όχι τήν πολιτική τής εταιρείας που δουλεύει) να είναι τόσο αρνητικός απέναντι στό κίνημα τού free software / open source.
Είναι λυπηρό, ειδικά αν μιλάμε για νέα άτομα. Ειδικά εκφράσεις τού τύπου: Το λογισμικό είναι προϊόν πολυτελείας και με βάση αυτό θα έπρεπε να είναι ποιοτικό και να κοστίζει ακριβά. .
Εκτός και αν το έλεγες ειρωνικά και δέν το κατάλαβα...

Εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τι μυαλό έχουν όλοι οι διαφωνούντες με την απόλυτη λογική του ότι ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΡΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ!!!
Είμαι 30 χρόνων και δεν είδα έως τώρα κανένα υδραυλικό να έρθει να μου φτιάξει τσάμπα τη βρύση. Δεν είδα κανένα γιατρό να έρθει να με δει όταν είμαι άρρωστη χωρίς να μου πάρει χρήματα. Δεν είδα κανέναν δημόσιο υπάλληλο να πηγαίνει να δουλεύει τσάμπα. Δεν είδα καμία τράπεζα να μην σου χρεώνει και τον αέρα που αναπνέεις. Και γενικά στη ζωή όλα πληρώνονται - ακόμη και αυτά που δεν θα έπρεπε όπως πχ οι συνειδήσεις... Και έχουμε λοιπόν τους αξιότιμους πελάτες μας οι οποίοι αγόρασαν ως γνήσιοι Ελληνάρες ένα κινητό αξίας άνω των 600€ για να κάνουν φιγούρα στη γκόμενα, ή για να ικανοποιήσουν το ένα σκέλος του τρίπτυχου Γκάτζετ-Γκόμενα-Αυτοκίνητο οι οποίοι γίνονται καρμίρηδες για 0,79€. Είναι δηλαδή σα να λέμε ότι αγοράσαμε τη μερσεντές των 100χιλ€ και λυπόμαστε το 1,80€ για να βάλουμε ένα λίτρο βενζίνη. Αν αυτή είναι λογική τότε εγώ θέλω να είμαι παράλογη! Θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι αυτοί οι ανεγκέφαλοι να συνέλθουν και να μην γράφουν βλακείες. Αν δεν τους αρέσει η κατάσταση με τις εφαρμογές με πληρωμή, να πετάξουν το κινητό τους και να πάρουν τηλεβόα. Αν οι developers σταματήσουν να γράφουν εφαρμογές, καλές ή όχι δεν έχει σημασία, το iphone τους θα είναι ένα ΑΧΡΗΣΤΟ κουτί αξίας 600€!!!

αυτή η ''βλακεία'' του ανταγωνισμου σου εξοικονομεί μερικά ευρώ στην καθημερινότητά σου αν δεν το 'χεις παρει χαμπάρι

Αν θέλεις πραγματικά να εξοικονομήσεις χρήματα, μάθε να ξεχωρίζεις την ποιότητα από τη σαβούρα!! Βάλε επιτέλους το μυαλό σου να δουλέψει!

#111   Tillter

Tillter

iPH Contributor

• 1.271 μηνύματα
  • Twitter:@Till773
  • Κινητό: iPhone 5
  • GameCenter:Kajuku

Δημοσίευση 08/05/2012 - 19:11

Τα δικά μου 5 cents γνώμης:

Το λογισμικό είναι ένα προϊόν κι αυτό. Μπορεί να διαφέρει απο τα άλλα προϊόντα λόγω της φύσης του, δεν παύει όμως να είναι ένα προϊόν. Όπως όλα τα προϊόντα λοιπόν, είτε διατίθεται εμπορικά, είτε όχι. Μα υπάρχουν προϊόντα τα οποία δεν διατίθενται εμπορικά; ναι, υπάρχουν. Λίγα μεν, αλλά υπάρχουν. Και επειδή ακριβώς είναι τέτοια η φύση του λογισμικού, είναι το ιδανικό προϊόν για μη εμπορική διάθεση.

Απο εδώ και πέρα, είναι θέμα προσωπικής συνέπειας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαθέσει εμπορικά το προϊόν του. Αν το αποδέχεσαι αυτό ως καταναλωτής, απλά αγοράζεις το προϊόν. Αν δε το δέχεσαι, αναζητείς ενναλακτικές λύσεις. Κοινώς, αν ο x επιλέγει να πουλήσει το λογισμικό του, είτε το αγοράζεις, είτε αναζητάς κάποιο άλλο λογισμικό το οποίο να σε καλύπτει και το οποίο να διατίθεται δωρεάν. Το να επιλέξεις να αποκτήσεις το εμπορικό προϊόν χωρίς να καταβάλλεις το αντίτιμο του, δεν είναι επιλογή, είναι κλοπή, τελεία και παύλα. Και είναι ισοδύναμο με το να μπείς σε ένα φούρνο και να κλέψεις ένα καρβέλι ψωμί. Με τη διαφορά ότι μάλλον δεν θα έκλεβες ποτέ ένα καρβέλι ψωμί γιατί το πιθανότερο είναι να σε έπαιρνε χαμπάρι ο φούρναρης και να σε έκανε τουλούμι στο ξύλο. Ενώ όταν κλέβεις το λογισμικό, ο κίνδυνος που διατρέχεις να σε πιάσουν στα πράσσα προσεγγίζει το μηδέν. Και αυτή είναι όλη η ουσία τελικά: Όταν ο κίνδυνος της επικείμενης τιμωρίας μιας άνομης πράξης είναι αρκετά απόμακρος, τότε η άνομη πράξη φαντάζει αρκετά ελκυστική. Μερικές φορές μάλιστα ο κίνδυνος είναι τόσο μακρινός και η ελκυστικότητα τόσο μεγάλη, ώστε η άνομη πράξη γίνεται καθημερινή πρακτική. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το λογισμικό, εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης του ως προϊόντος όπως παραπάνω. Και ακριβώς γι΄ αυτό δεν πρόκειται ποτέ να μιλάμε για κλοπές καρβελιών απο φούρνους με την ίδια ευκολία που μιλάμε για κατάβασμα σπασμένων εφαρμογών απο το Installous.

That's the point. Απο κει και πέρα, ολα τ'άλλα είναι απλώς οδοντόκρεμες και άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε. Δεν υπάρχει σοβαρός αντίλογος σε αυτό που γράφω παραπάνω. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κάν αντίλογος. Κάντε ένα κόπο και διαβάστε τι γράφει για την πειρατεία λογισμικού ο ίδιος ο δημιουργός του Cydia. Δεν υπάρχει εμπορικό λογισμικό το οποίο να μην διαθέτει τουλάχιστον έναν κλώνο του ο οποίος να διατίθεται ως open source ή freeware. ΠΑΝΤΑ υπάρχει ενναλακτική λύση, και ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο η κλοπή ΠΟΤΕ δεν αποτελεί λύση. Period. Αν τώρα εσύ θέλεις σώνει και καλά το MS Office επείδη έτσι σου κάβλωσε, αλλά θεωρείς πως είναι ακριβό και το κατεβάζεις σπασμένο αγνοόντας το LibreOffice και το OpenOffice, τότε σκατά στα μούτρα σου: δεν αξίζεις το σεβασμό μου γιατί δεν είσαι πειρατής (όπως σου αρέσει να αυτο-αποκαλείσαι) αλλά κλέφτης. Και αυτόν που κλέβει ένα καρβέλι ψωμί επειδή πεινάει, ενδέχεται και να τον κατανοήσω, ακόμα και να τον δικαιολογήσω: εσένα όμως που κλέβεις το Office, δεν μπορώ να σε δικαιολογήσω. Έχεις πάντα το δικαίωμα της γνώμης σου, αλλά και εγώ διατηρώ ακέραιο το δικαίωμα να γράφω τη γνώμη σου στα παλαιότερα των υποδημάτων μου ως τυπικό υπόδειγμα παπαρολογίας.

Απο κεί και πέρα λοιπόν, έχοντας αποσαφηνίσει τα παραπάνω, έχω να πω τα εξής για το Ελληνικό λογισμικό για iOS:
[REDACTED]
Με ελάχιστες μονάχα εξαιρέσεις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού (άντε, των δυο χεριών), το σύνολο του Ελληνικού iOS λογισμικού χαρακτηρίζεται απο μετριότητα, προχειρότητα, έλλειψη γούστου και έλλειψη σοβαρότητας. Κοινώς; αρπαχτές και άρπα - κόλα. Και πάνω απ' όλα, ΜΙΖΕΡΙΑ.
Μου είναι απλά αδύνατον να πάρω στα σοβαρά έστω την φράση "Έλληνες iOS developers" τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι οι μισοί τουλάχιστον απο τους αυτο-αποκαλούμενους developers είναι 15χρονα - 16χρονα μαθητούδια που κοιτάνε πως θα βγάλουν τον επόμενο Ονειροκρίτη (ή την επόμενη iSouvla, ή το επόμενο iRixteGomenes ή το επόμενο iXematiasma) για να τσιμπήσουν κανά φράγκο ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν καινούργια κάρτα των 5 ευρώ για να στέλνουν SMS με το 600 ευρώ τηλέφωνο τους, σε άλλα 15-16χρονα μαθητούδια που έχουν κι αυτά τηλέφωνα των 600 ευρώ και κατακλύζουν μα-ζι-κά τα τα διάφορα fora ρωτώντας πως θα κάνουν JB τη συσκευή τους για να κατεβάζουν σπασμένες εφαρμογές, μιας και οι εφαρμογές των 0.79 ευρώ στο AppStore αφενός μεν είναι πανάκριβες, αφετέρου δε τι σόι επαναστάτες, πειρατές και Τσε Γκεβάρα θα ήταν αν δε κατέβαζαν σπασμένα;

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω δυο λόγια στους (ελάχιστους) σοβαρούς developers: αλλάχτε δουλειά ή αλλάχτε χώρα. Αν είστε όντως καλοί στη δουλειά σας, τότε αλλάζοντας δουλειά θα αποφύγετε τη μελαγχολία και τα εγκεφαλικά. Αλλάζοντας χώρα θα αποφύγετε και πάλι την μελαγχολία και τα εγκεφαλικά, αλλά επιπλέον θα πετύχετε και την αναγνώριση που δεν πρόκειται να βρείτε εδώ.

Αυτά τα ολίγα, over and out.

PS: είμαι ΤΟΣΟ απόλυτος, ακριβώς επειδή τα πράγματα είναι ΤΟΣΟ σκατά....

Edited για διαγραφή απρεπών χαρακτηρισμών

#112   Tillter

Tillter

iPH Contributor

• 1.271 μηνύματα

Δημοσίευση 08/05/2012 - 19:18

Εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τι μυαλό έχουν όλοι οι διαφωνούντες με την απόλυτη λογική του ότι ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΡΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ!!!
Είμαι 30 χρόνων και δεν είδα έως τώρα κανένα υδραυλικό να έρθει να μου φτιάξει τσάμπα τη βρύση. Δεν είδα κανένα γιατρό να έρθει να με δει όταν είμαι άρρωστη χωρίς να μου πάρει χρήματα. Δεν είδα κανέναν δημόσιο υπάλληλο να πηγαίνει να δουλεύει τσάμπα. Δεν είδα καμία τράπεζα να μην σου χρεώνει και τον αέρα που αναπνέεις. Και γενικά στη ζωή όλα πληρώνονται - ακόμη και αυτά που δεν θα έπρεπε όπως πχ οι συνειδήσεις... Και έχουμε λοιπόν τους αξιότιμους πελάτες μας οι οποίοι αγόρασαν ως γνήσιοι Ελληνάρες ένα κινητό αξίας άνω των 600€ για να κάνουν φιγούρα στη γκόμενα, ή για να ικανοποιήσουν το ένα σκέλος του τρίπτυχου Γκάτζετ-Γκόμενα-Αυτοκίνητο οι οποίοι γίνονται καρμίρηδες για 0,79€. Είναι δηλαδή σα να λέμε ότι αγοράσαμε τη μερσεντές των 100χιλ€ και λυπόμαστε το 1,80€ για να βάλουμε ένα λίτρο βενζίνη. Αν αυτή είναι λογική τότε εγώ θέλω να είμαι παράλογη! Θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι αυτοί οι ανεγκέφαλοι να συνέλθουν και να μην γράφουν βλακείες. Αν δεν τους αρέσει η κατάσταση με τις εφαρμογές με πληρωμή, να πετάξουν το κινητό τους και να πάρουν τηλεβόα. Αν οι developers σταματήσουν να γράφουν εφαρμογές, καλές ή όχι δεν έχει σημασία, το iphone τους θα είναι ένα ΑΧΡΗΣΤΟ κουτί αξίας 600€!!!

Αν θέλεις πραγματικά να εξοικονομήσεις χρήματα, μάθε να ξεχωρίζεις την ποιότητα από τη σαβούρα!! Βάλε επιτέλους το μυαλό σου να δουλέψει!

To-the-point.
Επίσης, οι διαφωνούντες με τη λογική της αμοιβής επι παραγόμενου έργου, μπορούν κάλλιστα να μεταβούν στην Βόρειο Κορέα. Είμαι σίγουρος πως ο Μεγάλος Ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν θα βρεί και για εσάς ένα τρόπο ώστε να παράγετε χωρίς να αμοίβεστε. Έτσι θα μπορέσετε να εκπληρώσετε το μεγάλο Σοβιετικό σας όνειρο και να γίνετε πραγματικοί Πειρατές, βιώνοντας το όνειρο της Πειρατείας ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ (απο την πλευρά δηλαδή αυτού που παράγει και αντί για αμοιβή, τρώει φτύσιμο)...

#113   konion2010

konion2010

iPH Contributor

• 1.128 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α

Δημοσίευση 08/05/2012 - 19:33

Παιδια να ξεκαθαρισουμε κατι για το βλεπω να το γραφετε πολυ απο πανω και δεν μπορω να μην το σχολιασω.Βλεπω να περναει η αποψη οτι ο,τι ειναι open source ειναι κλεμμενο.Κατι τετοιο δεν ισχυει.Τα linux,το Open office(που εγραψε ενας φιλος) δεν ειναι πειρατικα αλλα ειναι μια τελειως διαφορετικη φιλοσοφια.Θα συμφωνησω με τον giannisg2004,οτι ειναι κριμα να βλεπουμε νεους προγραμματιστες να απαξιωνουν ετσι το open source κατι που ειναι πολυ σημαντικο στον συγχρονο προγραμματισμο.Να σημειωσω εδω οτι το ios και τα macos βασιζονται σε αυτον τον κωδικα οποτε καλο θα ηταν να μην απαξιωνουμε ετσι τα πραγματα,ουτε να κατηγορουμε οτι κατι ειναι "κλεψιμεικο" αν δεν το εχουμε ψαξει πρωτα και ειδικα δεν μπορω να το βλεπω απο παιδια πο προγραμματιζουν.Καλο το κερδος,αλλα μην τρελαθουμε κιολας.

Τελος να γραψω οτι στο θεμα του οτι ο κοπος πρεπει να ανταμειβεται συμφωνω με τον Tillter,αλλα η αγορα ειναι ελευθερη.Εγω δεν υπαρχει ποτε περιπτωση να κανω jailbreak απο θεμα αποψης,αλλα αμα υπαρχουν developer που στα πλαισια της ελευθερης αγορας αισχροκερδουν ή πουλανε και μετα σταματανε τα updates,τοτε μπορω να καταλαβω καποιους χρηστες που οδηγουνται σε "αλλες" λυσεις

#114   webforyou

webforyou

iPH Enthousiast

• 491 μηνύματα
  • Tablet:iPad

Δημοσίευση 08/05/2012 - 19:36

Το λογισμικό είναι ένα προϊόν κι αυτό. Μπορεί να διαφέρει απο τα άλλα προϊόντα λόγω της φύσης του, δεν παύει όμως να είναι ένα προϊόν. Όπως όλα τα προϊόντα λοιπόν, είτε διατίθεται εμπορικά, είτε όχι. Μα υπάρχουν προϊόντα τα οποία δεν διατίθενται εμπορικά; ναι, υπάρχουν. Λίγα μεν, αλλά υπάρχουν. Και επειδή ακριβώς είναι τέτοια η φύση του λογισμικού, είναι το ιδανικό προϊόν για μη εμπορική διάθεση.

Απο εδώ και πέρα, είναι θέμα προσωπικής συνέπειας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαθέσει εμπορικά το προϊόν του. Αν το αποδέχεσαι αυτό ως καταναλωτής, απλά αγοράζεις το προϊόν. Αν δε το δέχεσαι, αναζητείς ενναλακτικές λύσεις. Κοινώς, αν ο x επιλέγει να πουλήσει το λογισμικό του, είτε το αγοράζεις, είτε αναζητάς κάποιο άλλο λογισμικό το οποίο να σε καλύπτει και το οποίο να διατίθεται δωρεάν. Το να επιλέξεις να αποκτήσεις το εμπορικό προϊόν χωρίς να καταβάλλεις το αντίτιμο του, δεν είναι επιλογή, είναι κλοπή, τελεία και παύλα. Και είναι ισοδύναμο με το να μπείς σε ένα φούρνο και να κλέψεις ένα καρβέλι ψωμί. Με τη διαφορά ότι μάλλον δεν θα έκλεβες ποτέ ένα καρβέλι ψωμί γιατί το πιθανότερο είναι να σε έπαιρνε χαμπάρι ο φούρναρης και να σε έκανε τουλούμι στο ξύλο. Ενώ όταν κλέβεις το λογισμικό, ο κίνδυνος που διατρέχεις να σε πιάσουν στα πράσσα προσεγγίζει το μηδέν. Και αυτή είναι όλη η ουσία τελικά: Όταν ο κίνδυνος της επικείμενης τιμωρίας μιας άνομης πράξης είναι αρκετά απόμακρος, τότε η άνομη πράξη φαντάζει αρκετά ελκυστική. Μερικές φορές μάλιστα ο κίνδυνος είναι τόσο μακρινός και η ελκυστικότητα τόσο μεγάλη, ώστε η άνομη πράξη γίνεται καθημερινή πρακτική. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το λογισμικό, εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης του ως προϊόντος όπως παραπάνω. Και ακριβώς γι΄ αυτό δεν πρόκειται ποτέ να μιλάμε για κλοπές καρβελιών απο φούρνους με την ίδια ευκολία που μιλάμε για κατάβασμα σπασμένων εφαρμογών απο το Installous.

That's the point. Απο κει και πέρα, ολα τ'άλλα είναι απλώς οδοντόκρεμες και άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε. Δεν υπάρχει σοβαρός αντίλογος σε αυτό που γράφω παραπάνω. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κάν αντίλογος. Κάντε ένα κόπο και διαβάστε τι γράφει για την πειρατεία λογισμικού ο ίδιος ο δημιουργός του Cydia. Δεν υπάρχει εμπορικό λογισμικό το οποίο να μην διαθέτει τουλάχιστον έναν κλώνο του ο οποίος να διατίθεται ως open source ή freeware. ΠΑΝΤΑ υπάρχει ενναλακτική λύση, και ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο η κλοπή ΠΟΤΕ δεν αποτελεί λύση. Period. Αν τώρα εσύ θέλεις σώνει και καλά το MS Office επείδη έτσι σου κάβλωσε, αλλά θεωρείς πως είναι ακριβό και το κατεβάζεις σπασμένο αγνοόντας το LibreOffice και το OpenOffice, τότε σκατά στα μούτρα σου: δεν αξίζεις το σεβασμό μου γιατί δεν είσαι πειρατής (όπως σου αρέσει να αυτο-αποκαλείσαι) αλλά κλέφτης. Και αυτόν που κλέβει ένα καρβέλι ψωμί επειδή πεινάει, ενδέχεται και να τον κατανοήσω, ακόμα και να τον δικαιολογήσω: εσένα όμως που κλέβεις το Office, δεν μπορώ να σε δικαιολογήσω. Έχεις πάντα το δικαίωμα της γνώμης σου, αλλά και εγώ διατηρώ ακέραιο το δικαίωμα να γράφω τη γνώμη σου στα παλαιότερα των υποδημάτων μου ως τυπικό υπόδειγμα παπαρολογίας.

Απο κεί και πέρα λοιπόν, έχοντας αποσαφηνίσει τα παραπάνω, έχω να πω τα εξής για το Ελληνικό λογισμικό για iOS:
[REDACTED]
Με ελάχιστες μονάχα εξαιρέσεις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού (άντε, των δυο χεριών), το σύνολο του Ελληνικού iOS λογισμικού χαρακτηρίζεται απο μετριότητα, προχειρότητα, έλλειψη γούστου και έλλειψη σοβαρότητας. Κοινώς; αρπαχτές και άρπα - κόλα. Και πάνω απ' όλα, ΜΙΖΕΡΙΑ.
Μου είναι απλά αδύνατον να πάρω στα σοβαρά έστω την φράση "Έλληνες iOS developers" τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι οι μισοί τουλάχιστον απο τους αυτο-αποκαλούμενους developers είναι 15χρονα - 16χρονα μαθητούδια που κοιτάνε πως θα βγάλουν τον επόμενο Ονειροκρίτη (ή την επόμενη iSouvla, ή το επόμενο iRixteGomenes ή το επόμενο iXematiasma) για να τσιμπήσουν κανά φράγκο ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν καινούργια κάρτα των 5 ευρώ για να στέλνουν SMS με το 600 ευρώ τηλέφωνο τους, σε άλλα 15-16χρονα μαθητούδια που έχουν κι αυτά τηλέφωνα των 600 ευρώ και κατακλύζουν μα-ζι-κά τα τα διάφορα fora ρωτώντας πως θα κάνουν JB τη συσκευή τους για να κατεβάζουν σπασμένες εφαρμογές, μιας και οι εφαρμογές των 0.79 ευρώ στο AppStore αφενός μεν είναι πανάκριβες, αφετέρου δε τι σόι επαναστάτες, πειρατές και Τσε Γκεβάρα θα ήταν αν δε κατέβαζαν σπασμένα;

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω δυο λόγια στους (ελάχιστους) σοβαρούς developers: αλλάχτε δουλειά ή αλλάχτε χώρα. Αν είστε όντως καλοί στη δουλειά σας, τότε αλλάζοντας δουλειά θα αποφύγετε τη μελαγχολία και τα εγκεφαλικά. Αλλάζοντας χώρα θα αποφύγετε και πάλι την μελαγχολία και τα εγκεφαλικά, αλλά επιπλέον θα πετύχετε και την αναγνώριση που δεν πρόκειται να βρείτε εδώ.

ΔΕΝ ΛΕΩ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΚΟΜΨΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΕΣ.ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΑ

#115   Tillter

Tillter

iPH Contributor

• 1.271 μηνύματα

Δημοσίευση 08/05/2012 - 19:47

ΔΕΝ ΛΕΩ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΚΟΜΨΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΕΣ.ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΑ

Αντιλαμβάνεσαι πως "μου τη λες" για ένα θέμα που άπτεται του netiquette, έτσι?
Αντιλαμβάνεσαι επίσης πως το κάνεις αυτό παραβιάζοντας το ίδιο netiquette το οποίο υπερασπίζεσαι, έτσι;
Καταλαβαίνεις τι λέω, έτσι;

#116   webforyou

webforyou

iPH Enthousiast

• 491 μηνύματα

Δημοσίευση 08/05/2012 - 19:50

τωρα μην μου πεις πως το λες αυτο για τα κεφαλαια?

και οποιος λεει την αποψη του που μαλλον ειναι και σωστη απλα στην λεει?τι παει να πει στην λεω δηλαδη?αυτο που λεω ειναι η αποψη μου

#117   mmissa

mmissa

iPH newbie

• 87 μηνύματα
  • Φύλο: Γυναίκα

Δημοσίευση 08/05/2012 - 19:55

[REDACTED]

Απόλυτος μεν, σωστός (στα περισσότερα) δε. Κρίμα που το έκλεισες έτσι απότομα. Ελπίζω να διαβάσεις ότι συμφωνώ μαζί σου.

#118   MarkKnopfler

MarkKnopfler

iPH Intergalactic Leader

• 16.726 μηνύματα
  • Twitter:@Fmiggas
  • Κινητό: iPhone 5S
  • Tablet:iPad 4
  • GameCenter:markknopfler

Δημοσίευση 08/05/2012 - 19:56

H σοβαροφάνεια μας έφαγε...Υβριστικός χαρακτηρίζεται ένας προσδιορισμός όταν επιτίθεται σε κάποιον.Μην μου πεις ότι δεν έχεις ξανακούσει τις συγκεκριμένες λέξεις.

Το netiquette είναι ένα σύνολο κανόνων που διέπουν την επικοινωνία σε social networks.Δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Καλό είναι να κοιτάμε πέρα από τις λέξεις.Ο Tilter καλώς ή κακώς χρησιμοποίησε 2 επίμαχες λέξεις,δεν κατάλαβες τι ήθελε να πει;

Αναρτημένη εικόνα

#119   webforyou

webforyou

iPH Enthousiast

• 491 μηνύματα

Δημοσίευση 08/05/2012 - 20:00

καταλαβα και πολυ καλα μαλιστα αλλωστε ειπα πως συμφωνω μαζι του.Τελος παντων υπαρχουν και ποιο σοβαρα πραγματα και προβληματα στην σημερινη ζωη απο ολο αυτο

#120   Tillter

Tillter

iPH Contributor

• 1.271 μηνύματα

Δημοσίευση 08/05/2012 - 20:02

1. Τα κεφαλαία για το Netiquette είναι το ίδιο ενοχλητικά με τη χρήση "ακομψης" γλώσσας.
2. Δικαίωμα σου να μου τη λές για όποιο θέμα θέλεις. Όταν όμως το κάνεις παραβιάζοντας τους κανόνες τους οποίος ο ίδιος υπερασπίζεσαι "διά του λέγειν", τότε μάλλον χάνεις το όποιο δίκιο σου.
3. Αν σε πείραξε η χρήση της φράσης "μου τη λές" τόσο πολύ, επαναδιατυπώνω: Με επαναφέρεις εις τάξην για ένα θέμα που άπτεται του netiquette, τη στιγμή που το παραβιάζεις ο ίδιος για να με επαναφέρεις εις τάξην;
4. Ανέκαθεν πίστευα οτι δεν υπάρχουν άκομψες ή υβριστικές λέξεις στη γλώσσα. Οι λέξεις είναι απλά λέξεις. Υπάρχουν απλά άκομψοι άνθρωποι και υβριστές. Αν με θεωρείς άκομψο ή υβριστή, δεκτόν, δικαίωμα σου. Περί της ταμπακιέρας όμως, δεν βλέπω να γράφεις κάτι... Κοινώς, μου κάνει εντύπωση που μένεις στο γράμμα και όχι στο πνεύμα του κειμένου μου...
5. Αν έγραφα "Blue Dicks", θα ήμουν περισσότερο politically correct; Ή απλά υποκριτής; Ή μήπως τελικά η φράση "Blue Dicks" (είτε έτσι, είτε στα Ελληνικά) δεν περιγράφει Ε-ΠΑ-ΚΡΙ-ΒΩΣ μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση; Και κανω λάθος αν ειπώ πως, όλοι μας σε διάφορες φάσεις της ζωής μας, ερμηνεύσαμε καταστάσεις χρησιμοποιώντας αυτήν ακριβώς τη φράση;

Τελευταία επεξεργασία από: Tillter, 08/05/2012 - 20:07

Ad

Ad

Team
iPhoneHellas
3,1416 μηνύματα
Twitter: @android
Φύλο: Όπως το δει κανείς
Κινητό: Android
Tablet: Για τα κουνούπια

Γιατί να γίνετε μέλη;

Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 6