Παιδιά δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε ασχοληθεί με προγραμματισμό και δη σε περιβάλλον IOS, αλλά σαν ένας ενεργός προγραμματιστής τα τελευταία 2 χρόνια επιτρέψτε μου να σας παραθέσω και την άποψη της "άλλης" όχθης.
Το να φτιάξει κανείς εφαρμογές σε IOS ειλικρινά προϋποθέτει τρελό ψάξιμο, άπειρες ώρες και πολύ μα πολύ υπομονή. Ξεκινώντας υπάρχει ενθουσιασμός και όλα αυτά ξεχνιούνται. Έρχεται η ώρα να αναρτήσεις την πρώτη σου εφαρμογή γεμάτος αγωνία και ελπίδα. Λες ας το στείλω και στο iphonehellas να μου πούνε και από εκεί μια γνώμη. Το πρώτο μήνυμα που θα λάβεις ζητά promo. Το δεύτερο. το τρίτο, το τέταρτο το ίδιο και πάει λέγοντας. Έχεις δώσει καμιά εικοσαριά. Περιμένεις μια γνώμη, αλλά τίποτα. Λες έτυχε. Παρακολουθείς να δεις τις πωλήσεις σου και βλέπεις το απόλυτο 0 σε χρόνο dt γιατί δεν είσαι εταιρεία να τα χώσεις ούτε σε γραφίστες, ούτε σε διαφημιστές, ούτε σε μηχανές αναζήτησης, ούτε να την πουλήσεις τσάμπα για να τα αρπάξεις από αλλού. Πείτε μου εσείς με τι κουράγιο να αναβαθμίσεις μια τέτοια εφαρμογή. Με τι κουράγιο να φτιάξεις και την έκδοση για iPad. Οφείλεις όμως να διορθώσεις τυχόν λάθη τουλάχιστον για αυτούς που την αγοράσανε.
Για να μη σας κουράζω τα πράγματα είναι απλά. Οι πλειοψηφία των ελληνικών εφαρμογών γίνονται από 1, το πολύ 3 άτομα. Είτε γιατί πραγματικά το αγαπάνε είτε για να κάνουν μια αρπαχτή. Αυτό και στις 2 περιπτώσεις σημαίνει αναπόφευκτα περιορισμένες δυνατότητες. Από την άλλη έχεις μία αγορά των 100.000 περίπου Ελλήνων κατόχων iPhone απ' τους οποίους ζήτημα είναι το 10% να πληρώνει για εφαρμογές. Που καταλήγουμε; Μιζέρια και από τις 2 μεριές. Αυτό θα αλλάξει όταν εμφανιστούν σοβαρές εταιρείες στο χώρο που θα αφιερώσουν χρόνο και χρήμα. Αλλά όσο το target group είναι τόσο μικρό δεν πρόκειται να γίνει. Τι κάνουμε λοιπόν; Καλώς η κακώς μια καλή εφαρμογή φαίνεται από μακρυά. Άντε να την πατήσεις μία δύο φορές. Εμπιστευτείτε τους Έλληνες προγραμματιστές αν θέλετε να υπάρχουν εφαρμογές για την Ελλάδα. Υπάρχουν πολύ αξιόλογες δουλειές και εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να τις αναδείξετε και να δώσετε ώθηση στον δημιουργό της να την στηρίξει και να φτιάξει ακόμη καλύτερες. Μην αγοράζετε εφαρμογές που από την περιγραφή και μόνο κάνουν μπαμ για μούφα, ή στην τελική δεν τις χρειάζεστε.
Καλό είναι να υπάρχουν και αντίθετες γνώμες αν και δεν νομίζω ότι στέκει η απάντησή σου..
Καταρχήν σε μια αγορά (και ιδιαίτερα σε αγορά εφαρμογών) δεν ενδιαφέρει τον πελάτη αν αυτός που την έφτιαξε ήταν επαγγελματίας.. αν ήταν 10 αν ήταν 15 αν έγινε από επαγγελματίες ή όχι κτλ.. Σημασία έχει το αποτέλεσμα... Δεν μασ ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα.. Αν απο την αρχή πεις ότι αν δεν πιάσει καθόλου η εφαρμογή μου θα την αποσύρω κτλ ... ας την βάλεις δωρεάν με διαφημίσεις και κάποιο inapp purcshase για αφαιερεση διαφημίσεων ή κάτι τέτοιο..
Αυτό που λες με τα promo είναι λογικό να συμβαίνει και δεν θα το έλεγα παράλογο.. Το θέμα είναι να έχει την κρίση ο developer να δώσει με έξυπνο τρόπο τους promo κωδικούς και όχι απλά να τους μοιράζει αβερτα.. Πχ μπορει να ψάξει να δει τους χρήστες αν λένε την γνώμη τους για την εφαρμογή .. αν αφήνουν comments και σε άλλες ή αν τους ενδιαφέρουν μόνο το να "αρπάξουνε ό,τι μπορούνε και να θέλουν ό,τι είναι τσάμπα ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται"
Όσο για την μικρή αγορά πιστεύω ότι κάνεις λάθος... ή μάλλον περίπου.. Πράγματι σαν χώρα δεν είμαστε μεγάλη.. αλλά τι να κάνουμε? Έτσι συμβαίνει και στον κόσμο των επιχειρήσεων.. Μπορείς εσύ να ανταγωνιστείς κάποιον άλλον από έξω που έχει κάνει καλή δουλειά? Αν ναι.. προσπαθείς.. αν κάνεις απλά μια βλακεία για να αρπάξεις από κάποιους χαζους απλά μην τη βγάλεις.. ή σκέψου μια άλλη ιδέα..
Υπάρχουν πολλοί χώροι που δεν μπορούν να μπουν ξένοι .. όπως είναι πχ οι εφαρμογές για εφημερεύοντα φαρμακεία (που τώρα είδα ότι ετοιμάζεται να βγει και δεύτερη οπότε θα υπάρχει και ανταγωνισμός) ή όπως εφαρμογές για ελληνικά delivery.. Για εύρεση παρκαρισματος (που ήταν έξυπνη ιδέα άσχετα αν πιάσει ή όχι), και πολλά άλλα..
Δεν νομίζω ότι μπορεί ένας απλός Έλληνας ερασιτέχνης να μπορεί να τα βάλει από μόνος του πχ και να φτιάξει μια εφααρμογή για navigation .. (αν και ποτέ δεν ξέρεις)
Στην τελική αν βλέπεις ότι η εφαρμογή σου δεν πιάνει.. Κάνε ένα update.. κάνει κι άλλο.. Σκέψου μια ιδέα δυνατή .. κάνε διαφήμιση ... Δεν φταίει ο άλλος που σε στηρίζει και δεν την κατεβάζει σπασμένη και μετά την αποσύρεις ή την αφήνεις χωρίς υποστήριξη.
Εξάλλου δεν νομίζω να μην μπορείς να βγάλεις ένα αξιόλογο κέρδος αν έχεις κάνει πράγματι καλή δουλειά.. Αν μπορεί ας μας μιλήσει γι αυτό κάποιοε πετυχημένος (πχ αυτος με την εφαρμογή farmakeia) που την έχουν αγοράσει μόνο Έλληνες χρήστες.. Ας μας πει λοιπόν αν έχει βγάλει ή όχι αξιόλογο κέρδος.. Εγώ βλέπω την εφαρμογή του πάντως πολλές βδομάδες στις κορυφαίες του ελληνικού appstore
Τελευταία επεξεργασία από: Alex0077, 05/05/2012 - 01:39