Δημοσίευση 08/05/2012 - 19:11
Τα δικά μου 5 cents γνώμης:
Το λογισμικό είναι ένα προϊόν κι αυτό. Μπορεί να διαφέρει απο τα άλλα προϊόντα λόγω της φύσης του, δεν παύει όμως να είναι ένα προϊόν. Όπως όλα τα προϊόντα λοιπόν, είτε διατίθεται εμπορικά, είτε όχι. Μα υπάρχουν προϊόντα τα οποία δεν διατίθενται εμπορικά; ναι, υπάρχουν. Λίγα μεν, αλλά υπάρχουν. Και επειδή ακριβώς είναι τέτοια η φύση του λογισμικού, είναι το ιδανικό προϊόν για μη εμπορική διάθεση.
Απο εδώ και πέρα, είναι θέμα προσωπικής συνέπειας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαθέσει εμπορικά το προϊόν του. Αν το αποδέχεσαι αυτό ως καταναλωτής, απλά αγοράζεις το προϊόν. Αν δε το δέχεσαι, αναζητείς ενναλακτικές λύσεις. Κοινώς, αν ο x επιλέγει να πουλήσει το λογισμικό του, είτε το αγοράζεις, είτε αναζητάς κάποιο άλλο λογισμικό το οποίο να σε καλύπτει και το οποίο να διατίθεται δωρεάν. Το να επιλέξεις να αποκτήσεις το εμπορικό προϊόν χωρίς να καταβάλλεις το αντίτιμο του, δεν είναι επιλογή, είναι κλοπή, τελεία και παύλα. Και είναι ισοδύναμο με το να μπείς σε ένα φούρνο και να κλέψεις ένα καρβέλι ψωμί. Με τη διαφορά ότι μάλλον δεν θα έκλεβες ποτέ ένα καρβέλι ψωμί γιατί το πιθανότερο είναι να σε έπαιρνε χαμπάρι ο φούρναρης και να σε έκανε τουλούμι στο ξύλο. Ενώ όταν κλέβεις το λογισμικό, ο κίνδυνος που διατρέχεις να σε πιάσουν στα πράσσα προσεγγίζει το μηδέν. Και αυτή είναι όλη η ουσία τελικά: Όταν ο κίνδυνος της επικείμενης τιμωρίας μιας άνομης πράξης είναι αρκετά απόμακρος, τότε η άνομη πράξη φαντάζει αρκετά ελκυστική. Μερικές φορές μάλιστα ο κίνδυνος είναι τόσο μακρινός και η ελκυστικότητα τόσο μεγάλη, ώστε η άνομη πράξη γίνεται καθημερινή πρακτική. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το λογισμικό, εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης του ως προϊόντος όπως παραπάνω. Και ακριβώς γι΄ αυτό δεν πρόκειται ποτέ να μιλάμε για κλοπές καρβελιών απο φούρνους με την ίδια ευκολία που μιλάμε για κατάβασμα σπασμένων εφαρμογών απο το Installous.
That's the point. Απο κει και πέρα, ολα τ'άλλα είναι απλώς οδοντόκρεμες και άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε. Δεν υπάρχει σοβαρός αντίλογος σε αυτό που γράφω παραπάνω. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κάν αντίλογος. Κάντε ένα κόπο και διαβάστε τι γράφει για την πειρατεία λογισμικού ο ίδιος ο δημιουργός του Cydia. Δεν υπάρχει εμπορικό λογισμικό το οποίο να μην διαθέτει τουλάχιστον έναν κλώνο του ο οποίος να διατίθεται ως open source ή freeware. ΠΑΝΤΑ υπάρχει ενναλακτική λύση, και ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο η κλοπή ΠΟΤΕ δεν αποτελεί λύση. Period. Αν τώρα εσύ θέλεις σώνει και καλά το MS Office επείδη έτσι σου κάβλωσε, αλλά θεωρείς πως είναι ακριβό και το κατεβάζεις σπασμένο αγνοόντας το LibreOffice και το OpenOffice, τότε σκατά στα μούτρα σου: δεν αξίζεις το σεβασμό μου γιατί δεν είσαι πειρατής (όπως σου αρέσει να αυτο-αποκαλείσαι) αλλά κλέφτης. Και αυτόν που κλέβει ένα καρβέλι ψωμί επειδή πεινάει, ενδέχεται και να τον κατανοήσω, ακόμα και να τον δικαιολογήσω: εσένα όμως που κλέβεις το Office, δεν μπορώ να σε δικαιολογήσω. Έχεις πάντα το δικαίωμα της γνώμης σου, αλλά και εγώ διατηρώ ακέραιο το δικαίωμα να γράφω τη γνώμη σου στα παλαιότερα των υποδημάτων μου ως τυπικό υπόδειγμα παπαρολογίας.
Απο κεί και πέρα λοιπόν, έχοντας αποσαφηνίσει τα παραπάνω, έχω να πω τα εξής για το Ελληνικό λογισμικό για iOS:
[REDACTED]
Με ελάχιστες μονάχα εξαιρέσεις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού (άντε, των δυο χεριών), το σύνολο του Ελληνικού iOS λογισμικού χαρακτηρίζεται απο μετριότητα, προχειρότητα, έλλειψη γούστου και έλλειψη σοβαρότητας. Κοινώς; αρπαχτές και άρπα - κόλα. Και πάνω απ' όλα, ΜΙΖΕΡΙΑ.
Μου είναι απλά αδύνατον να πάρω στα σοβαρά έστω την φράση "Έλληνες iOS developers" τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι οι μισοί τουλάχιστον απο τους αυτο-αποκαλούμενους developers είναι 15χρονα - 16χρονα μαθητούδια που κοιτάνε πως θα βγάλουν τον επόμενο Ονειροκρίτη (ή την επόμενη iSouvla, ή το επόμενο iRixteGomenes ή το επόμενο iXematiasma) για να τσιμπήσουν κανά φράγκο ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν καινούργια κάρτα των 5 ευρώ για να στέλνουν SMS με το 600 ευρώ τηλέφωνο τους, σε άλλα 15-16χρονα μαθητούδια που έχουν κι αυτά τηλέφωνα των 600 ευρώ και κατακλύζουν μα-ζι-κά τα τα διάφορα fora ρωτώντας πως θα κάνουν JB τη συσκευή τους για να κατεβάζουν σπασμένες εφαρμογές, μιας και οι εφαρμογές των 0.79 ευρώ στο AppStore αφενός μεν είναι πανάκριβες, αφετέρου δε τι σόι επαναστάτες, πειρατές και Τσε Γκεβάρα θα ήταν αν δε κατέβαζαν σπασμένα;
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω δυο λόγια στους (ελάχιστους) σοβαρούς developers: αλλάχτε δουλειά ή αλλάχτε χώρα. Αν είστε όντως καλοί στη δουλειά σας, τότε αλλάζοντας δουλειά θα αποφύγετε τη μελαγχολία και τα εγκεφαλικά. Αλλάζοντας χώρα θα αποφύγετε και πάλι την μελαγχολία και τα εγκεφαλικά, αλλά επιπλέον θα πετύχετε και την αναγνώριση που δεν πρόκειται να βρείτε εδώ.
Αυτά τα ολίγα, over and out.
PS: είμαι ΤΟΣΟ απόλυτος, ακριβώς επειδή τα πράγματα είναι ΤΟΣΟ σκατά....
Edited για διαγραφή απρεπών χαρακτηρισμών