Έφτασε η στιγμή να αποχωριστείτε την αγαπημένη σας συσκευή. Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε τα προσωπικά σας δεδομένα αλλά και να μη χάσετε τίποτα από εφαρμογές, επαφές και οτιδήποτε άλλο σημαντικό έχετε στη συσκευή σας; Παρακάτω θα δούμε αυτά τα βήματα ακριβώς έτσι ως ώστε και εσείς αλλά και ο καινούργιος κάτοχος της συσκευής να μην αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Τι θα χρειαστούμε; iTunes εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας, iCloud Panel και λίγη υπομονή..
Backup
Το πιο σημαντικό κομμάτι πριν από κάθε πώληση συσκευής. Εδώ να αναφέρουμε πως δεν αρκεί να συνδέσουμε τη συσκευή μας στο iTunes και να πατήσουμε απλά Sync. Ας δούμε για κάθε ένα ξεχωριστά.
Επαφές
Οι επιλογές για το συγχρονισμό των επαφών μας είναι (ευτυχώς) πολλές. Κανείς δεν υποχρεούται να ακολουθήσει μόνο έναν συγκεκριμένα. Μπορείτε να επιλέξετε αυτόν που σας βολεύει περισσότερο ή ακόμα και όλους μαζί.
Ο πιο γνωστός και εύκολος τρόπος είναι το iCloud. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, να πάμε από τη συσκευή μας ρυθμίσεις – iCloud και από εκεί ενεργοποιούμε τον διακόπτη των επαφών. Οι όποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν μπαίνοντας στο icloud.com αφού συνδεθούμε με το iD μας. Για όποιον δε θέλει να μπλέξει με το iCloud, για δικούς του λόγους, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές από το AppStore. Οι 2 κορυφαίες γι αυτή τη δουλειά, My Contacs Backup και iDrive Lite. Mε τη πρώτη να αποστέλλει στο Mail που θα δηλώσουμε, αρχείο vCard το οποίο και μπορούμε να επαναφέρουμε στη νέα μας συσκευή.
Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη σταθερή αξία που ακούει στο όνομα Outlook. Η επιλογή συγχρονισμού μέσω του Outlook υπάρχει στη καρτέλα Info της συσκευής στο iTunes. Σε περίπτωση που συγχρονίζετε και με iCloud, για να εμφανιστούν οι επιλογές θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε από τις ρυθμίσεις της συσκευής.
Πιο πάνω αναφερθήκαμε στο iCloud Panel. Ανοίγοντας το πρόγραμμα αφού το κατεβάσουμε στον υπολογιστή και συνδεθούμε με το iD μας, μπορούμε να δούμε τις επιλογή που μας δίνει για τον συγχρονισμό των επαφών. Επιλέγοντας το Outlook και έχοντας τις επαφές μας ήδη στο iCloud, θα παρατηρήσουμε ανοίγοντας το Outlook και πηγαίνοντας στη κατηγορία «Επαφές», μια νέα κατηγορία με την ονομασία iCloud.
Τι γίνεται όμως αν βιαστήκαμε και δεν τα έχουμε σώσει όπως παραπάνω..; Σε αυτή τη περίπτωση τη λύση θα τη δώσει το iBackupBot, αρκεί φυσικά να κανάτε Backup μέσω iTunes καθώς το πρόγραμμα κάνει Export όλες αυτές τις πληροφορίες και δεδομένα που αποθηκεύονται στο Backup μας. Κατεβάζουμε το iBackupBot απο τα Link στο τέλος του οδηγού και τρέχουμε το πρόγραμμα.
Στα αριστερά θα δούμε τα διαθέσιμα Backup μας με το όνομα της συσκευής. Απο εδώ θα επιλέξουμε το User Information Manager.
Eδώ έχουμε όλες τις επιλογές διαθέσιμες στις καρτέλες που θα εμφανιστούν. Αφου βεβαιωθούμε πως είμαστε στο Contacts, θα δούμε όλες τις επαφές μας μαζί με τις όποιες πληροφορίες, απο εδώ θα πατήσουμε στο βελάκι του Export όπου και θα επιλέξουμε το τύπο που θα γίνει εξαγωγή. Πολυ σημαντική προσθήκη, σε vCard, όπου εύκολα μετά γίνεται Import στο λογ/σμό μας στο iCloud.com πατώντας το γρανάζι κάτω αριστερά.
Ημ/για & Σημειώσεις
Όπως και παραπάνω με τις επαφές, έτσι και ‘δω, η καλύτερη και πιο εύκολη επιλογή παραμένει το «σύννεφο» της Apple. Για τις σημειώσεις, αν είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο τρόπο, θα χρειαστεί βέβαια να δημιουργήσετε μια νέα διεύθυνση email με κατάληξη @icloud.com. Και εδώ η εξαγωγή των σημειώσεων που θέλουμε, αφού πρώτα πάμε στο User Information Manager και απο εκεί στο Notes. Απο το Export παίρνουμε αυτές που θέλουμε. Εισαγωγή στο νέο μας Backup επιλέγοντας το Restore.
Η εναλλακτική λύση εδώ παραμένει το Outlook. Όπως είπαμε και πιο πάνω, σε περίπτωση που συγχρονίζεται παράλληλα με iCloud θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε από τη συσκευή σας για να εμφανιστούν οι επιλογές στη καρτέλα Info του iTunes. Ακόμα και ‘δω τη γρήγορη και εύκολη λύση μπορεί να δώσει ξανά το iCloud Panel με τον ίδιο τρόπο που αναφέρθηκε και πιο πάνω για τις επαφές.
Μηνύματα
Στη περίπτωση των μηνυμάτων και αν το Backup μας είναι χωρίς JB, μπορούμε πολύ απλά να το επαναφέρουμε επιλέγοντας Restore From Backup. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κρατήσουμε το sms.db. Αρχείο στο οποίο είναι αποθηκευμένες όλες οι συνομιλίες μας. Σημαντική σημείωση. Πριν το Backup του αρχείου, Reboot στη συσκευή, καθώς μόνο τότε αποθηκεύει τις τελευταίες συομιλίες. 2 τρόποι για τα παραπάνω. Καταρχάς, αν η συσκευή μας είναι με JB αρκεί να πάμε στη διαδρομή var/mobile/Library/SMS είτε με iFunBox είτε με iTools. Εκεί θα βρούμε το sms.db το οποίο και κρατάμε.
Διαφορετικά υπάρχει και 2ος τρόπος κάνοντας Export το αρχείο απο το τελευταίο μας Backup μέσω iBackupBot επιλέγοντας τη 1η επιλογή "Export as original database file".
Η επαναφορά του αρχείου. Πάλι με 2 τρόπους. Ουσιαστικά πρόκειται για την αντίστροφη διαδικασία των παραπάνω. Αν η συσκευή μας είναι και πάλι με JB, θα χρειαστούμε OpenSSH απο Cydia και WinSCP στο PC μας. Τρέχουμε το WinSCP βάζοντας στο Username root και alpine στο Password. Εκτός και αν έχουμε αλλάξει το κωδικό με MobileTermnal.
Aρκεί να πάμε στη διαδρομή που αναφέραμε πιο πάνω. Εκεί θα δούμε 3 αρχεία (sms.db, sms.db-shm, sms.db-wall) αλλά και 2 φάκελους. Διαγράφουμε τα 3 αρχεία αφήνοντας τους φακέλους και κάνουμε στη συνέχεια επικόλληση το sms.db αρχείο που έχουμε κρατήσει αλλάζοντας τα Permissions για την ολοκλήρωση της επαναφοράς. Δεξί κλικ στο sms.db και στη συνέχεια στο Properties. Εκεί Mobile σε Group & Owner. Μετά τις αλλαγές, Reboot στο τηλ μας.
Στην αντίθετη περίπτωση που η συσκευή μας δεν είναι με JB, μέσω iBackupBot θα επιλέξουμε το τελευταίο, καινούργιο Backup που έχουμε, στο οποίο και θα κάνουμε Import με την επιλογή Restore, το sms.db. Και σε αυτή τη περίπτωση Reboot στη συσκευή.
Εναλλακτική λύση σε όσους δε λειτουργήσει το παραπάνω σε iOS 8+. Απο το προηγούμενο Backup μας πάμε στη διαδρομή System Files - HomeDomain - Library - SMS. Βρίσκουμε το sms.db και απο τη μπάνω μπάρα επιλέγουμε το Export. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο νέο Backup μας, στην ίδια διαδρομή που αναφερθήκαμε πιο πάνω και αυτή τη φορά θα πατήσουμε στο Import όπου και επιλέγουμε το .db που σώσαμε πριν.
Επιπλέον θα χρειαστεί να πάρουμε όλο το φάκελο SMS. Πάμε λοιπόν στη διαδρομή MediaDomain - Library όπου και εδώ επιλέγουμε Export. Στο νέο Backup θα πάμε πάλι στην ίδια διαδρομή όπου και θα επιλέξουμε να κάνουμε Import το φάκελο, αυτούσιο. Για το τέλος της διαδικασία, δεξί κλίκ στο Backup μας απο iBackupBot και επιλέγουμε το "Restore to device". Εκεί τα αφήνουμε όλα τικαρισμένα και Full Restore.
Φωτογραφίες
Κανείς δε θέλει να χάσει τις φωτογραφίες του.. Η πιο απλή μέθοδος για να πάρουμε τις φώτο μας, είναι μια απλή σύνδεση της συσκευής με το PC μας. Αφού η συσκευή εντοπιστεί σαν εξ. Σκληρός τότε με ένα απλό Copy – Paste μπορούμε γρήγορα και απλά να τις μεταφέρουμε εκεί που εμείς θέλουμε. Διαφορετικά μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη ροή φωτογραφιών, επιλογή που μας δίνει το iCloud, μέσα από τη συσκευή μας. Στη συνέχεια από το iCloud Panel θα πρέπει να γίνει η επιλογή του φακέλου αποθήκευσης οπου και θα συγχρονίζονται. Αυτός είναι σαφώς ο καλύτερος τρόπος και μας βγάζει από το άγχος της σύνδεσης με το PC μας.
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που έχουμε χάσει κάποιες φωτογραφίες και δεν είχαμε τη ροή τουλάχιστον ενεργοποιμένη...; Και εδώ τη λύση θα τη δώσει το iBackupBot, αρκεί φυσικά να κάνουμε Sync με iTunes, μιας και όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται στο Backup μας. Αφού τρέξουμε το πρόγραμμα και επιλέξουμε το Backup που μας ενδιαφέρει, πάμε System Files και απο εκεί στο CameraRollDomain. Ακολουθούμε τη διαδρομή. Media - DCIM - 100Apple. Εκεί θα δούμε όλες τις φώτο μαζί και τα Video που έχουν αποθηκευθεί στο Backup μας.
Στη συνέχεια αφού βρούμε τα αρχεία που μας ενδιαφέρουν, επιλέγουμε το Export απο τη πάνω μπάρα.
Πολλοί θέλουν να επαναφέρουν τις φωτογραφίες που κράτησαν ξανά στο Camera Roll της συσκευής. Τη λύση εδώ θα δώσει το iTools. Αφού συνδέσουμε τη συσκευή μας στο PC, ανοίγουμε το iTools και πάμε στο Toolbox και απο εκεί στο File Explorer. Εδώ θα πρέπει να βρούμε και να διαγράψουμε το Photos.sqlite που θα βρούμε στον φάκελο PhotoData.
Αφού κάνουμε το παραπάνω μεταφερόμαστε στη διαδρομή FileSystem/DCIM/100APPLE, όπου και κάνουμε Drag & Drop τις φωτογραφίες που θέλουμε. Απαραίτητα στη συνέχεια Reboot στη συσκευή για να φορτώσει αυτές που περάσαμε. Ο χρόνος της επαναφοράς διαφέρει με το σύνολο των φωτογραφιών οπότε μην αγχωθείτε σε περίπτωση που διαρκεί πολύ ώρα η διαδικασία. Σημαντική σημείωση.. Πρίν προχωρήσετε, βεβαιωθείτε πως δεν έχετε τίποτα στο Camera Roll και είναι κενό. Η παραπάνω διαδικασία αφορά και τα βίντεο.
Μουσική
Πολλές φορές μπορεί να έχουμε στη συσκευή μας κομμάτια τα οποία δεν υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του iTunes. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε 2 επιλογές για να μεταφέρουμε τα κομμάτια μας στον υπολογιστή. Πιο συγκεκριμένα, 2 προγράμματα. Το SharePod και το iTools. Και τα 2 είναι δωρεάν για κατέβασμα.
Εφαρμογές, δεδομένα και Saves
Πολλές φορές κατεβάζουμε εφαρμογές στη συσκευή μας ξεχνώντας το κατέβασμα/συγχρονισμό τους με το iTunes. Αυτό εύκολα διορθώνεται με τη σύνδεση της συσκευής, πηγαίνοντας απο File στο Devices και εκεί θα δούμε το Transfer Purchases.
Τι γίνεται όμως με όσους έχουν με JB τη συσκευή τους; Μιας και δε μπορούν μετά να επαναφέρουν το Backup τους; Η λύση σε αυτή τη περίπτωση έρχεται με το DataDeposit. Tweak που θα βρείτε δωρεάν στο Cydia.
Για συσκευές τώρα που δεν είναι με JB, το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ο φάκελος "Documents" απο κάθε εφαρμογή. Μπορούμε να τον κάνουμε Export είτε μεσω iBackupBot πηγαίνοντας απο το User App Files στην εφαρμογή που μας ενδιαφέρει.
Η επαναφορά του θα γίνει πάλι μέσω του iBackupBot στο νέο μας Backup, επιλέγοντας αυτή τη φορά το Import που θα δούμε μέσα στην εφαρμογή που μας ενδιαφέρει. Για την ολοκλήρωση του αρκεί το Restore From Backup στη συσκευή.
Τελική φάση και διαδικασία Restore
Εδώ θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεχτικοί. Κυρίως για το αν η συσκευή που κρατάμε στα χέρια μας είναι κλειδωμένη (iPhone). Σε αντίθετη περίπτωση δεν αγχωνόμαστε καθόλου. Σε περίπτωση λοιπόν που μιλάμε για κλειδωμένη συσκευή θα πρέπει να προσέξουμε να μην αναβαθμίσουμε τη Baseband και αυτό υπό προϋποθέσεις. Κάτι άλλο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι η έκδοση στη οποία θέλουμε να το παραδώσουμε.
Σε περίπτωση λοιπόν που θέλουμε να δώσουμε τη συσκευή μας σε iOS το οποίο δεν υπογράφετε πλέον, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τα SHSH του iOS που μας ενδιαφέρει. Αυτό γίνεται εύκολα μέσα από το Cydia ελέγχοντας ποια SHSH μας έχει κρατημένα πηγαίνοντας στο TSS Center της αρχικής, είτε μέσω Tiny Umbrella επιλέγοντας Save SHSH.
Aνάλογα λοιπόν με τη συσκευή μας και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε σε Restore στο iOS που μας ενδιαφέρει. Πιο συγκεκριμένα.. Για συσκευές με Α5+ επεξεργαστή, τα SHSH που έχουμε θα πρέπει να προέρχονται από Restore και όχι με OTA. Η διαδικασία γίνεται μέσα από το τελευταίο RedSn0w και μπορούμε να δούμε τη διαδικασία εδώ.
Αν από την άλλη δε μας ενδιαφέρει, ή ακόμα αν δεν έχουμε ασχοληθεί καν με τα παραπάνω και θέλουμε να παραδώσουμε τη συσκευή με το τελευταίο iOS, το μόνο που έχουμε να κάνουμε, να πατήσουμε Restore. Το βασικό εδώ να επιλέξουμε στο τέλος “Set Up As New”. Οι χρήστες με Jailbreak στη συσκευή τους, καλό θα ήταν να βάλουν τη συσκευή τους πρώτα σε DFU και στη συνέχεια να περάσουν το τελευταίο iOS με Shift + Restore.
Τελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωση
Κάτι που ξεχνάνε οι περισσότεροι πριν παραδώσουν τη συσκευή τους, είναι η αφαίρεση της συσκευής απο το My Apple iD. Αφαιρώντας την απο εκεί, δεν έχουμε πλέον καμία σχέση με δεδομένα και υπηρεσίες Tracking όπως το Find my iPhone.
Activation Lock & iOS 7+
Σημαντική λεπτομέρεια για τους χρήστες με iOS 7+. Όπως ήδη θα γνωρίζετε, πλέον έχουμε (ευτυχώς) το Activation Lock μέσα απο τη μεγάλη αναβάθμιση του Find My iPhone για πρόσθετη ασφάλεια των συσκευών μας. Για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα λοιπόν ο νέος κάτοχος κατά την ενεργοποίηση της συσκευής, θα χρειαστεί πριν προχωρήσουμε σε Restore να απενεργοποιήσουμε την επιλογή του Find My iPhone μέσα απο τις ρυθμίσεις πήγαίνοντας στο iCloud. Σε αντίθετη περίπτωση το iTunes μας ενημερώνει για την απενεργοποίηση του.
Απλά και εύκολα βήματα.. Καλές πωλήσεις..
Links για κατέβασμα
iTunes | iCloud Panel | SharePod | Syncios | iTools | iBackupBot | iPhoneBackup Extractor | Tiny Umbrella | WinSCP
RedSn0w - Windows | Mac
Τελευταία επεξεργασία από: nikosgnr, 20/10/2019 - 11:14
Update