Θα περίμενε κανείς ότι εάν σε πιάσουν να κλέβεις στα benchmarks μιας συσκευής, τότε θα φροντίσεις να μην το επαναλάβεις για να μη γελοιοποιηθείς τόσο εσύ ως εταιρεία όσο και οι χρήστες των συσκευών σου τους οποίους έχεις "εκπαιδεύσει" να έχουν ως σημείο αναφοράς αποκλειστικά και μόνο τα νούμερα των benchmarks έναντι της πραγματικής απόδοσης. Η Samsung φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη επί του θέματος.
Η πρώτη φορά που η Κορεάτικη εταιρεία "πιάστηκε στα πράσσα" ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν σε δοκιμές της ιστοσελίδας AnandTech παρατηρήθηκε πως το Galaxy S4 ήταν "πειραγμένο" ώστε να αποδίδει καλύτερα σε συγκεκριμένα benchmark tests στα οποία το υποβάλλουν οι ανά τον κόσμο reviewers.
[...] σε δοκιμές (Quadrant, AnTuTu, GLBenchmark 2.5.1) που πραγματοποίησε παρατηρήθηκε πως οι πυρήνες της GPU ήταν χρονισμένοι στα 532MHz, ενώ κανονικά λειτουργούν στα 480MHz. Ακόμη, σε benchmarks που αφορούν τη CPU παρατηρήθηκε ότι ο επεξεργαστής ωθείται να λειτουργήσει στο υψηλότερο επίπεδο απόδοσης, χωρίς να απαιτείται από την εφαρμογή κάτι τέτοιο.
Η κατακραυγή που ακολούθησε την αποκάλυψη φαίνεται πως ήταν αμελητέα για την Samsung η οποία προφανώς ποντάρει περισσότερο στην ματαιοδοξία των χρηστών που θέλουν να κοντράρουν φίλους και γνωστούς με το σκεπτικό "Το δικό μου είναι μεγαλύτερο - γρηγορότερο. Δες, το λένε και τα benchmarks". Πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός πως λίγες μόλις εβδομάδες μετά το 1ο σκάνδαλο, έχουμε και συνέχεια;
Νέες αποκαλύψεις έρχονται τώρα στο φως από το ArsTechnica, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά το Galaxy Note 3.
H ιστοσελίδα ArsTechnica παρατήρησε κάποιες ‘διαφορές’ που επηρέαζαν τα αποτελέσματα μέχρι και 20%!
Ο επεξεργαστής Snapdragon 800 2.3GHz ξεπερνά κατά πολύ τον ανταγωνισμό με εντυπωσιακά σκορ στα διάφορα benchmarks. Από ότι φαίνεται, όμως, η Samsung ενισχύει την απόδοση του Note 3 με μια ειδική λειτουργία του επεξεργαστή υψηλής απόδοσης που ενεργοποιείται όταν η συσκευή ‘τρέχει’ εφαρμογές benchmarking.
Ως εκ τούτου η διαφορά στην απόδοση του επεξεργαστή σε καθαρούς αριθμούς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού σε κανονικές συνθήκες χρησιμοποιείται στο μέγιστο ο ένας πυρήνας του επεξεργαστή και οι υπόλοιποι απενεργοποιούνται για εξοικονόμηση ενέργειας. Μια συσκευή δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί διαφορετικά τον επεξεργαστή ανάλογα με το αν ‘τρέχει’ εφαρμογή benchmarking ή όχι.
Η ιστοσελίδα, λοιπόν, κατάφερε να τροποποιήσει μια έκδοση του δημοφιλούς Geekbench με την ονομασία Stealthbench και να ξεγελάσει το Note 3 ώστε να χρησιμοποιήσει κανονικά τον επεξεργαστή. Με το Geekbench (με την ειδική λειτουργία υψηλής απόδοσης) το Note 3 συγκεντρώνει συνολικά 2986 πόντους ενώ με το Stealthbench (φυσιολογική λειτουργία) συγκεντρώνει 2487, δηλαδή μια διαφορά περίπου 20 τοις εκατό.
Όπως πολύ εύστοχα δήλωσε και ο Phil Schiller, Apple Marketing SVP, για την είδηση που κάνει το γύρο του διαδικτύου:
Ανοησίες