Απ’ ότι φαίνεται συνεχίζει ο προβληματισμός όσο αφορά στην επιλογή της Apple να μπλοκάρει modifications στους drivers της από third party utilities με εισαγωγή στο Yosemite της διάταξης ασφάλειας “kext signing”.
Σχετικά με την ρουτίνα “Garbage Collection” σε non-Apple SSDs
Δημοσίευση 27/11/2014 - 08:41
vires acquirit eundo
Ad
Δημοσίευση 23/03/2015 - 11:13
δηλαδή κάθε φορά όταν τον ανοίγω θα πατάω alt ? έχω ένα macbok 7.1 α1342 νομίζω και έχει μέσα τον ssd της samsung evo 2 νομίζω 300 gb και mac os yosemite τι θα πρέπει να κάνω ώστε να δουλεύει σωστά ?
ο γούγλης είναι φίλος μας και τα ξέρει όλα ... Οπότε, ρώτα πρώτα αυτόν και μετά όλους τους άλλους
Δημοσίευση 23/03/2015 - 11:50
Κάνεις ότι προτείνεται στο άρθρο.
3. "Στη συνέχεια αλλά και περιοδικά, startup με πατημένο το πλήκτρο alt ώστε να ενεργοποιηθεί ο Startup Manager και ο δίσκος να μπει σε κατάσταση idle. Ενώ αφήνετε το μηχάνημα ανοιχτό ως έχει για ≈ 8 ώρες".
vires acquirit eundo
Δημοσίευση 23/03/2015 - 15:49
Κάνεις ότι προτείνεται στο άρθρο.
3. "Στη συνέχεια αλλά και περιοδικά, startup με πατημένο το πλήκτρο alt ώστε να ενεργοποιηθεί ο Startup Manager και ο δίσκος να μπει σε κατάσταση idle. Ενώ αφήνετε το μηχάνημα ανοιχτό ως έχει για ≈ 8 ώρες".
Ναι αυτό λέω δεν το έχω καταλάβει ....
κάνω το 1-2 και μετά απλά αφού είναι κλειστό το pc πατάω το turn on και έχω κρατημένο το alt, " και ο δίσκος να μπει σε κατάσταση idle " αυτό εδώ τώρα ? θα πρέπει να κάνω κάτι εγώ ? και θα πρέπει να το κάνω συχνά πυκνά ή μια φορά πατημένο το alt ? ίσως οι φανεί χαζό όλο αυτό αλλά δεν έχω ιδέα πως λειτουργεί η όλη φάση
ο γούγλης είναι φίλος μας και τα ξέρει όλα ... Οπότε, ρώτα πρώτα αυτόν και μετά όλους τους άλλους
Δημοσίευση 23/03/2015 - 17:19
ίσως οι φανεί χαζό όλο αυτό αλλά δεν έχω ιδέα πως λειτουργεί η όλη φάση
Και προφανώς δεν είσαι ο μόνος, μιας και το όλο θέμα είναι μια "πονεμένη" ιστορία.
Αφού λοιπόν κάνεις το βήμα 2, restart το Mac με πατημένο το πλήκτρο alt οπότε
θα προκύψει το εικονίδιο του Startup Manager. Δεν κάνεις κάτι άλλο, ο δίσκος θα μπει
σε κατάσταση idle, αλλά αφήνεις το μηχάνημα ας πούμε κατά την διάρκεια της νύχτας
ως έχει, ώστε να τρέξει η ρουτίνα.
Το πρωί click το βέλος κάτω από το εικονίδιο του Macintosh HD, το μηχάνημα θα κάνει
restart και θα επανέλθει στο σύστημα σου.
Για το πόσο συχνά πρέπει να τρέχεις την ρουτίνα, δεν μπόρεσα μέχρι σήμερα τουλάχιστον
να εντοπίσω σχετική βιβλιογραφία.
Ελπίζω να βοήθησα.
vires acquirit eundo
Δημοσίευση 24/03/2015 - 00:54
Δημοσίευση 24/03/2015 - 07:54
Αν το αφήσεις ως εχει, σε τι χρονικό διάστημα περίπου θα δεις μείωση στις επιδόσεις του δίσκου; Γίνεται μετα να τρέξεις την ρουτίνα και να στρώσει;
Για την μείωση επιδόσεων, εξαρτάται από την χρήση. Μην ξεχνάμε ότι στην παραμικρότερη αλλαγή ενός αρχείου με το save διαγράφεται
όλο το αρχείο και κατόπιν σώζεται σαν ενιαίο. Φαίνεται δηλαδή να υπάρχει ένα διαρκές γράψε-σβύσε.
Υποθέτω δε ότι με αυτή την πρακτική η ρουτίνα θα δουλέψει και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Όπως και να έχει, δυστυχώς για όλη
αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν σαφείς τοποθετήσεις από πλευράς κατασκευαστών SSDs.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί και μια αστοχία που μπορεί να προκύψει σε SSDs, η λεγόμενη εξάντληση εγγραφής (write exhaustion). Οι
δίσκοι έχουν μια προδιαγραφή αποκαλούμενη αντοχή εγγραφής (write endurance), δηλαδή πόσες φορές μπορεί να επιγραφούν τα memory
cells προτού μεταπέσουν σε στατικά (static). Τότε ναι μεν διατηρούν τα data, όμως δεν μπορεί πλέον να επιγραφούν.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός και αντιμετωπίζει κανείς επίμονα και αξιόλογα θέματα επιδόσεων στον δίσκο, ίσως είναι καλύτερα να τον αφήσει
ως έχει και να μην προσπαθήσει να βελτιώσετε τις επιδόσεις του με erase (φορμάρισμα) του.
Ενώ απέχει από βελτιστοποίηση (defragmentation) του, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης σοβαρής βλάβης.
vires acquirit eundo
Δημοσίευση 24/03/2015 - 08:25
Να συμπληρώσω ότι το trim command μπορεί να τρέξει κατ' επίκληση και μέσω του OS X.
Startup με πατημένα τα πλήκτρα cmd-S για boot σε Single-User mode οπότε θα προκύψει
μια μια μαύρη οθόνη με κυλιόμενες λευκές γραμμές.
Στο bash-3.2# πληκτρολογείτε fsck -fy οπότε θα προκύψει η οθόνη.
trim.jpg 14,98KB 13 λήψεις
Στο bash πληκτρολογείτε exit για επάνοδο στο σύστημα.
vires acquirit eundo
Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1
0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες