Μία από τις μεγάλες ανακοινώσεις της Apple στην εκδήλωση της Δευτέρας ήταν και το ResearchKit, η νέα open-source πλατφόρμα που σκοπό έχει να διευρύνει τους ορίζοντες της ιατρικής έρευνας για την αντιμετώπιση ασθενειών (Πάρκινσον, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνος του μαστού κ.α.) και την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την υγεία, εκμεταλλευόμενο τους αισθητήρες των iPhone και Apple Watch.
Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των εφαρμογών είναι ανώνυμα και όπως αναφέρει κατηγορηματικά η Apple για τη συμμετοχή σε μια έρευνα απαιτείται η συγκατάθεση του χρήστη.
Εφόσον ο τελευταίος συμφωνήσει η πλατφόρμα αποκτάε πρόσβαση σε δεδομένα όπως στο βάρος, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κ.α. αποκλειστικά και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.
Μέσα σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών, χιλιάδες ήταν οι χρήστες που δήλωσαν συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την υγεία μέσα από εφαρμογές του App Store (να σημειώσουμε ότι πλέον υπάρχει και κατηγορία ReasearchKit apps).
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν αντίκρυσαν ότι η συμμετοχή στις καρδιαγγειακές μελέτες ξεπερνούσε τους 11.000 ανθρώπους, αριθμός που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απαιτούσε τουλάχιστον ένα χρόνο και 50 ερευνητικά κέντρα για να επιτευχθεί.
Δεδομένου ότι οι χρήστες iPhone (και προσεχώς Apple Watch) ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο , η ανταπόκριση και συμμετοχή στις έρευνες αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στους επόμενους μήνες.
Πηγή: Macuser