Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραφία
* * * * - 5 ψήφοι

HomeKit και “έξυπνα” αξεσουάρ σπιτιού

• Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
685 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#361   peros550

peros550

iPH Addict

• 718 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α

Δημοσίευση 24/11/2017 - 10:20

Διάβασα, τι τελευταίες σελίδες και συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα του vrachamis σε ότι αφορά το Homebridge.

Δυστυχώς το Homebridge δεν είναι καθόλου εύκολο για τον απλό χρήστη καθώς το configuration του θέλει κάποιες βασικές γνώσεις προγραμματισμού και εμπερία σε Linux για να στηθεί. 

Έχετε υπόψη σας ότι όποιος καταπιάνεται με ηλεκτρονικά μπορεί να φτιάξει και δικούς του σενσορες, βασισμένους σε Arduino ή πλακέτες με τσιπ ESP8266.

vrachamis, ανέφερες πριν ότι έβαλες ρελέ ισχύως στον πίνακα. Ο έλεγχος του πως γίνεται ? Με κανένα Sonoff?

Τελευταία επεξεργασία από: peros550, 24/11/2017 - 10:21

#362   vrachamis

vrachamis

iPH Master

• 6.834 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας

Δημοσίευση 24/11/2017 - 10:40

Διάβασα, τι τελευταίες σελίδες και συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα του vrachamis σε ότι αφορά το Homebridge.

Δυστυχώς το Homebridge δεν είναι καθόλου εύκολο για τον απλό χρήστη καθώς το configuration του θέλει κάποιες βασικές γνώσεις προγραμματισμού και εμπερία σε Linux για να στηθεί. 

Έχετε υπόψη σας ότι όποιος καταπιάνεται με ηλεκτρονικά μπορεί να φτιάξει και δικούς του σενσορες, βασισμένους σε Arduino ή πλακέτες με τσιπ ESP8266.

vrachamis, ανέφερες πριν ότι έβαλες ρελέ ισχύως στον πίνακα. Ο έλεγχος του πως γίνεται ? Με κανένα Sonoff?

Καλημέρα.

Το στήσιμο του Homebridge είναι εύκολο και στην διαδικασία μπορώ να βοηθήσω αρκετά. Άλλωστε το στήνεις μια φορά και δεν ξανασχολείσαι.

Μάλιστα πολλά αρχεία με κώδικα τα έχω έτοιμα. Όποιος δει τον οδηγό αποθαρρύνεται αλλά τα μισά τα έχω έτοιμα.

Ο έλεγχος του ρελέ γίνεται από μια απλό power outlet ( πχ Eve Energy) το οποίο με την σειρά του ελέγχεται από το Eve Degree.

Big things have small beginnings

#363   zvrikos

zvrikos

iPH Addict

• 668 μηνύματα
  • Twitter:@zvrikos
  • Κινητό: iPhone 7

Δημοσίευση 24/11/2017 - 10:41

Ο,τι ήμουν έτοιμος να χτυπήσω τα hue έσκασε και η προσφορά της συγκεκριμένης εταιρίας (έχει και το public προσφορά σε κάποιες λάμπες) και.. .φόρτωσα..

Χρώματα φυσικά, γιατί εκεί είναι η διαφορά...

εντυπώσεις όταν παραλάβω

Επίσης, στην απορία συμφορουμίτη εάν το hue bridge λειτουργεί και με άλλες λάμπες, η απάντηση είανι πως ΝΑΙ, με κάποιες λειτουργεί. ΔΕΣ, τις Innr που τις βρίσκεις μόνο amazon. Στα μισά χρήματα... και όπως διαβάζω (δεν τις έχω δει) 100% ίδια λειτουργία.

Γι αυτό και πήρα μόνο GU10 που ήθελα σε σποτάκια και λεντοταινίες και ένα φωτιστικό και τις Ε27 θα τις δω από εκεί..

Τελευταία επεξεργασία από: zvrikos, 24/11/2017 - 10:45

#364   giostau

giostau

iPH User

• 174 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 10:47

Καλημέρα σε όλους,

ψάχνομαι να αλλάξω  το θερμοστάτη μου σε κάτι "έξυπνο"...

Η εγκατάστασή μου είναι η τυπική ελληνικής οικοδομής: κεντρικός καυστήρας πετρελαίου, ωρομέτριση, ανεξάρτητος θερμοστάτης στο σπίτι (σαν αυτόν της φωτογραφίας)

Έχει κανείς καμιά ιδέα τι θα μπορούσα να βάλω;
Ιδανικά HomeKit enabled....

Ευχαριστώ!

Συνημμένα αρχεία

Τελευταία επεξεργασία από: giostau, 24/11/2017 - 10:47

#365   peros550

peros550

iPH Addict

• 718 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 10:52

Καλημέρα.

Το στήσιμο του Homebridge είναι εύκολο και στην διαδικασία μπορώ να βοηθήσω αρκετά. Άλλωστε το στήνεις μια φορά και δεν ξανασχολείσαι.

Μάλιστα πολλά αρχεία με κώδικα τα έχω έτοιμα. Όποιος δει τον οδηγό αποθαρρύνεται αλλά τα μισά τα έχω έτοιμα.

Ο έλεγχος του ρελέ γίνεται από μια απλό power outlet ( πχ Eve Energy) το οποίο με την σειρά του ελέγχεται από το Eve Degree.

Έτσι όπως το φαντάζομαι, με μια smart outlet εντός του πίνακα, το αποτέλεσμα ειναι κάπως άχαρο. Θα φεύγει καλώδιο από πρίζα εντος του πίνακα, στην οποία θα είναι τοποθετημένη η smart outlet, και θα επιστρέφει μέσα στον πίνακα στο ρελέ.... Το καπάκι πιθανόν να μην κλείνει, αν η smart outlet έχει όγκο. 

Μας έχει μάθει η Apple με την καλαισθησία της και έχουμε γίνει ψείρες 

Δες αν θες αυτά τα Sonoff. Το πρώτο κρύβεται μέσα στον πίνακα και ούτε καν φαίνεται, το δεύτερο είναι dedicated για πίνακα. Οι τιμές τους είναι καλές. Απλά θέλει σίγουρα καποια παραπάνω προσπάθεια για να τα ελέγξεις από το homebridge καθώς δεν προσφέρουν Homekit out of the box. Αλλά πρέπει να γίνεται, έχει plugin στο Homebridge. 

https://www.ebay.com...EgAAOSwxDNZha3O

https://www.ebay.com...vzL3h972mkl671A

#366   vrachamis

vrachamis

iPH Master

• 6.834 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 11:09

Ο,τι ήμουν έτοιμος να χτυπήσω τα hue έσκασε και η προσφορά της συγκεκριμένης εταιρίας (έχει και το public προσφορά σε κάποιες λάμπες) και.. .φόρτωσα..

Χρώματα φυσικά, γιατί εκεί είναι η διαφορά...

εντυπώσεις όταν παραλάβω

Επίσης, στην απορία συμφορουμίτη εάν το hue bridge λειτουργεί και με άλλες λάμπες, η απάντηση είανι πως ΝΑΙ, με κάποιες λειτουργεί. ΔΕΣ, τις Innr που τις βρίσκεις μόνο amazon. Στα μισά χρήματα... και όπως διαβάζω (δεν τις έχω δει) 100% ίδια λειτουργία.

Γι αυτό και πήρα μόνο GU10 που ήθελα σε σποτάκια και λεντοταινίες και ένα φωτιστικό και τις Ε27 θα τις δω από εκεί..

Με το Bridge της Hue συνεργάζονται και άλλα προϊόντα ( ακόμα και του IKEA)τα οποία κατ΄επέκταση εμφανίζονται στην εφαρμογή της αλλά δεν εμφανίζονται στο Homekit. Σκοπός είναι να εμφανίζονται στο Homekit και να αλληλεπιδρούν σε αυτοματισμούς.

Καλημέρα σε όλους,

ψάχνομαι να αλλάξω  το θερμοστάτη μου σε κάτι "έξυπνο"...

Η εγκατάστασή μου είναι η τυπική ελληνικής οικοδομής: κεντρικός καυστήρας πετρελαίου, ωρομέτριση, ανεξάρτητος θερμοστάτης στο σπίτι (σαν αυτόν της φωτογραφίας)

Έχει κανείς καμιά ιδέα τι θα μπορούσα να βάλω;
Ιδανικά HomeKit enabled....

Ευχαριστώ!

Δεν θα βρεις κάτι για την συνδεσμολογία και την τάση που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα.

Έτσι όπως το φαντάζομαι, με μια smart outlet εντός του πίνακα, το αποτέλεσμα ειναι κάπως άχαρο. Θα φεύγει καλώδιο από πρίζα εντος του πίνακα, στην οποία θα είναι τοποθετημένη η smart outlet, και θα επιστρέφει μέσα στον πίνακα στο ρελέ.... Το καπάκι πιθανόν να μην κλείνει, αν η smart outlet έχει όγκο. 

Μας έχει μάθει η Apple με την καλαισθησία της και έχουμε γίνει ψείρες 

Δες αν θες αυτά τα Sonoff. Το πρώτο κρύβεται μέσα στον πίνακα και ούτε καν φαίνεται, το δεύτερο είναι dedicated για πίνακα. Οι τιμές τους είναι καλές. Απλά θέλει σίγουρα καποια παραπάνω προσπάθεια για να τα ελέγξεις από το homebridge καθώς δεν προσφέρουν Homekit out of the box. Αλλά πρέπει να γίνεται, έχει plugin στο Homebridge. 

https://www.ebay.com...EgAAOSwxDNZha3O

https://www.ebay.com...vzL3h972mkl671A

Για το θέμα αισθητικής έχεις δίκιο. Όμως στην περίπτωση μου ο πίνακας είναι βαθύς και "έκρυψα" το outlet, το ρελέ είναι ράγας και ο (αναλογικός) θερμοστάτης της θέρμανσης είναι κολλητά ακριβώς κάτω από τον πίνακα. Οπότε δεν φαίνεται τίποτα. Απ' ότι κατάλαβες το Eve degree ανοιγοκλείνει το κύκλωμα του outlet, το outlet οπλίζει το ρελέ, το ρελέ δίνει ρεύμα στην φάση του καυστήρα και ο αναλογικός θερμοστάτης είναι μονίμως στο ON.

Προιόντα σαν το Sonoff είχα βρει κατά καιρούς πολλά, ωστόσο θέλω τα πάντα να γίνονται από το Homekit για ευνόητους λόγους.

Ακόμα και αν το Ecobee λειτουργούσε στην Ελλάδα το παραπάνω το έφτιαξα με το μισό κόστος

Τελευταία επεξεργασία από: vrachamis, 24/11/2017 - 11:13

#367   petrosv

petrosv

iPH Enthousiast

• 391 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 11:13

ο netatmo thermostat δεν παιζει στην ελλαδα??νομιζω πως ναι 

#368   vrachamis

vrachamis

iPH Master

• 6.834 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 11:23

ο netatmo thermostat δεν παιζει στην ελλαδα??νομιζω πως ναι 

Ναι παίζει αλλά δεν αφορά την κεντρική εγκατάσταση της θέρμανσης. Είναι σύστημα με αυτόνομες "ηλεκτροβάνες" σε κάθε καλοριφέρ

#369   zvrikos

zvrikos

iPH Addict

• 668 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 11:24

Σχετικά με θερμοστάτη:

Προ δύο μηνών εγκατέστησα τον nest 3rd generation. Πανεύκολα και με κόστος που μετά από παίδεμα αρκετό (και πολύ τύχη) έμεινε χαμηλό.

Με απομακρυσμένη διαχείριση κτλ κτλ ο συγκεκριμένος ΔΕΝ χρησιμοποιεί της αππλε το homekit, αλλά είναι εντυπωσιακός ως προς εμφάνιση κτλ

Μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα της Hue..

Θα δοκιμάσω το τι παίζει σε συνεργασία με hue και θα ενημερώσω..

ΥΓ Από την στιγμή που οι συσκευές έχουν πολύ καλές εφαρμογές δικές τους ποιός ο λόγος και η αναγκαιότητα να τρέχουν ολα ΚΑι κάτω από της αππλε την εφαρμογή;;

Τελευταία επεξεργασία από: zvrikos, 24/11/2017 - 11:28

#370   petrosv

petrosv

iPH Enthousiast

• 391 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 11:30

Ναι παίζει αλλά δεν αφορά την κεντρική εγκατάσταση της θέρμανσης. Είναι σύστημα με αυτόνομες "ηλεκτροβάνες" σε κάθε καλοριφέρ

νομιζω αυτα ειναι εξτρα και οτι ο θερμοστατης παιζει κανονικα και μονος του

#371   giostau

giostau

iPH User

• 174 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 11:45

Δεν θα βρεις κάτι για την συνδεσμολογία και την τάση που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα.

Τόσο χάλια;

Δεν υποτίθεται ότι ο θερμοστάτης δίνει απλά ένα on/off στο σύστημα του καυστήρα; 

Έχεις να προτείνεις κάποια άλλη λύση;

#372   zvrikos

zvrikos

iPH Addict

• 668 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 11:52

Τόσο χάλια;

Δεν υποτίθεται ότι ο θερμοστάτης δίνει απλά ένα on/off στο σύστημα του καυστήρα; 

Έχεις να προτείνεις κάποια άλλη λύση;

Η συνδεσμολογία ε΄ναι απλή. το ξέρω γιατί στο σπίτι μου την αντκατάσταση του απλού θερμοστάτη με τον νεστ την έκανα εγώ ο ΄ίδιος. Μάλιστα, σκέφτομαι να ανεβάσω και ένα βιντεο για το πως συνδέεται στο υπάρχον ¨ελληνικό"¨ σύστημα

Οπως λέει ο giostau είναι απλά ΟΝ - ΟΦΦ. αυτό κάνει κατά βάση ο θερμοστάστης.

Απλά ο "εξυπνος" ξέρει από μόνος του πότε και επισης εσύ του δίνεις απομακρυσμένα εντολή να το κάνει, ώστε να μην χρειάζεται να κρατάς περισσότερο σε λειτορυγία το σύστημα από όσο χρειάζεται..

Οι έξυπνοι θερμοστάτες λοιπόν προχωρούν στο πέραν του ΟΝ-ΟΦΦ.

τώρα η συνδεσιμότητα τους με homekit είναι άλλου παπά ευαγγέλιο

Τελευταία επεξεργασία από: zvrikos, 24/11/2017 - 11:53

#373   peros550

peros550

iPH Addict

• 718 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 12:07

Η συνδεσμολογία ε΄ναι απλή. το ξέρω γιατί στο σπίτι μου την αντκατάσταση του απλού θερμοστάτη με τον νεστ την έκανα εγώ ο ΄ίδιος. Μάλιστα, σκέφτομαι να ανεβάσω και ένα βιντεο για το πως συνδέεται στο υπάρχον ¨ελληνικό"¨ σύστημα

Απλά ο "εξυπνος" ξέρει από μόνος του πότε και επισης εσύ του δίνεις απομακρυσμένα εντολή να το κάνει, ώστε να μην χρειάζεται να κρατάς περισσότερο σε λειτορυγία το σύστημα από όσο χρειάζεται..

μια ερώτηση ως προς την εγκατάσταση. Οι ελληνικές εγκατάστασεις δίνουν μόνιμα τάση 230v ως είσοδο (καλώδια : φάση / ουδέτερος)  και ο θερμοστάτης έχει ένα καλώδιο έξοδο το οποίο τροφοδοτείται με φάση όποτε χρειάζεται να ανάψει το καλοριφέρ? Δηλαδή σε κάθε θερμοστάτη βρίσκουμε σύνολο: 3 καλώδια? 

Επισης, όπως προαναφέρθηκε, μέ το iOS 11, θα είναι πολύ ευκολότερο για τους κατασκευαστές αν το επιθυμούν να υποστηρίξουν home kit μέσω software update. Θα έλεγα ότι όσοι υποστηρίζουν Alexa σήμερα, θα θέλουν να υποστηρίξουν και homekit καθώς το homekit πρέπει να έχει σίγουρα πολύ μεγαλύτερη βάση χρηστών. 

Έχοντας υποστήριξη homekit κάνεις τον έλεγχο των συσκευών παιχνιδάκι. Δεν χρειάζεται καν να ανοίγεις dedicated εφαρμογή. Από το control center ανοιγοκλείνεις πχ φώτα, πρίζες κτλ. Επίσης, αν έχεις αγοράσει λάμπες διαφορετικών κατασκευαστών, δεν χρειάζεται να θυμάμαι ποιου κατασκευαστή η λάμπα βρίσκεται σε ποιο δωμάτιον προκειμένου αντίστοιχα να ανοίξεις την κατάλληλη εφαρμογή. 

Αν έχεις και Apple TV η iPad στο σπίτι, μπορείς να έχεις έλεγχο εκτός σπιτιου και αυτοματισμούς. 

Ειναι γενικά μεγαλη ευκολια να υπάρχει υποστήριξη homekit, για αυτό και το project homebridge έχει τόσο μεγάλη απήχηση. 

#374   petrosv

petrosv

iPH Enthousiast

• 391 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 12:12

φιλε ο nest δουλευει στην ελλαδα?γιατι εχω διαβασει οτι δεν μπορει.εκανες καποια παραμετροποιηση η απλα εβγαλες τον παλιο και εβαλες τον nest 

#375   giostau

giostau

iPH User

• 174 μηνύματα

Δημοσίευση 24/11/2017 - 12:54

Ακριβώς εκεί κολλάω κι εγώ με το κομμάτι της συμβατότητας...

Από τα λίγα που ξέρω, ο υπάρχον θερμοστάτης έχει ένα αισθητήρα θερμοκρασίας πάνω του, και ανάλογα με το πού έχω στρίψει τη ροδέλα του, στέλνει on/off αν η ένδειξη που έχει είναι κάτω ή πάνω από αυτό που λέει η ροδέλα.

Άρα πού είναι το πρόβλημα συμβατότητας; Στην τάση; Στην ένταση;

Μήπως τελικά δε στέλνει μόνο on/off αλλά και κάποιο σήμα ελέγχου, και εκεί παρουσιάζεται το πρόβλημα;

(δεν είμαι σπίτι τώρα για να κοιτάξω τα καλώδια, αλλά από παλιότερα που τον είχα ανοίξει, θυμάμαι δύο καλώδια μόνο να συνδέονται)

Προσωπικά, το homeKit είναι ευπρόσδεκτο, αλλά όχι απαραίτητο. Αν βρεθεί κάτι άλλο που να παίζει, δε θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας η μη υποστήριξη homekit...

Τελευταία επεξεργασία από: giostau, 24/11/2017 - 12:55

Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 6

0 μέλη, 6 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες