Με αφορμή την συζήτηση περί Θερμοστάτη καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες σχετικά τον αυτοματισμό, το "έξυπνο σπίτι" και το Homekit της Apple.
Κατ΄αρχήν η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων αυτοματισμών δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως το σπίτι είναι "έξυπνο".... και ας φέρουμε κάποια παραδείγματα στην θέρμανση.
Ο κοινός αναλογικός θερμοστάτης που διαθέτει η πλειονότητα των κατοικιών διαθέτει ένα διακόπτη Οn-Off και τον ρυθμιζόμενο θερμοστάτη θερμοκρασίας. Αυτός από μόνος του διαθέτει έναν αυτοματισμό: Αφήνεις τον διακόπτη στο ON, τον θερμοστάτη στην επιθυμητή θερμοκρασία και ανεξάρτητα αν είσαι σπίτι ή όχι, αναλαμβάνει να εκκινήσει την θέρμανση έτσι ώστε το σπίτι να έχει μια σταθερή θερμοκρασία κατ΄επιθυμία του χρήστη. Δεν μπορούμε να τον διαχειριστούμε απομακρυσμένα και η θερμοκρασία που μετρά δεν είναι αντιπροσωπευτική της οικίας αλλά μόνου του χώρου στον οποίο παραμένει γερά "βιδωμένος".
Μετά υπάρχει πάλι ο αναλογικός θερμοστάτης με ψηφιακές ενδείξεις Θερμοκρασίας & ώρας και ενσωματωμένα προγράμματα. Δηλαδή ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει σε περιόδους κατά την διάρκεια της ημέρας, πότε ο διακόπτης θα είναι On ή Off και σε ποια αντίστοιχη ρύθμιση ο Θερμοστάτης. Όλο αυτό προ-ρυθμίζεται συνήθως έως και σε εβδομαδιαία βάση. Αντιστοίχως όλα τα προγραμματισμένα λειτουργούν ανεξάρτητα αν είσαι σπίτι ή όχι (εσύ ή η οικογένεια σου), δεν μπορούμε να τον διαχειριστούμε απομακρυσμένα και η θερμοκρασία που μετρά δεν είναι αντιπροσωπευτική της οικίας αλλά μόνου του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο Θερμοστάτης.
Οι δικτυακοί ψηφιακοί θερμοστάτες τύπου ecobee, nest κτλ, πέρα από την εντυπωσιακή αισθητική τους, παρέχουν την δυνατότητα της απομακρυσμένης διαχείρισης, είτε βρισκόμαστε στο σπίτι είτε στην άλλη άκρη της Γης. Επιπλέον παίρνουμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την θερμοκρασία στο σπίτι, την υγρασία, την βαρομετρική πίεση κτλ. Από δυνατότητες προγραμματισμού - αυτοματισμού μπορούν να κάνουν ότι και οι αναλογικοί θερμοστάτες με την διαφορά ότι ο χρήστης μπορεί να επέμβει κατά βούληση και απομακρυσμένα για να παρακάμψει ή να δημιουργήσει εκ νέου αυτοματοποιήσεις. Σε κάθε παραπάνω περίπτωση ο χρήστης αλληλεπιδρά με μια εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στην i-συσκευή του.
Ένας Homekit Enabled δικτυακός ψηφιακός θερμοστάτης, εκτός όλων των παραπάνω, μπορεί να συνεργαστεί με άλλα εγκατεστημένα Homekit αξεσουάρ προκειμένου να επιτευχθεί ένα πιο εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα αν ο χρήστης ορίσει να ανάβουν κάθε ημέρα τα καλοριφέρ μετά τις 17:00 και εφόσον η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 19 βαθμούς, τότε ενδεχομένως να θέλει αυτό να συμβαίνει μόνο όταν 2 ή περισσότερα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στο σπίτι και όχι όταν λείπουν όλοι ή βρίσκονται για σαββατοκύριακο στην εξοχή.
Όλο αυτό εφόσον υπάρχει και ένας αισθητήρας παρουσίας στο σπίτι ανεξάρτητου κατασκευάστή από αυτόν του θερμοστάτη. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο έξυπνο, υπαρχουν τρόποι να αναγνωρίζει το σπίτι ποια ακριβώς άτομα βρίσκονται μέσα και να πράττει αναλόγως.
Ένας αυτοματισμός από μόνος του είναι άκαμπτος και θα λειτουργήσει σε όλες τις συνθήκες χωρίς να υπολογήσει παραμέτρους. Η ειδοποιός διαφορά με το έξυπνο σπίτι είναι ότι το τελευταίο θα παίρνει κάθε φορά διαφορετικές αποφάσεις μόνο του, χωρίς να παρεμβαίνει ο χρήστης, υπολογίζοντας πάντα λογικές παραμέτρους που έχουν τεθεί μέσα από Homekit εφαρμογές.
Ο ίδιος αισθητήρας παρουσίας θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν κρυφός συναγερμός στην περίπτωση που ανιχνεύσει κίνηση και ταυτόχρονα στο σπίτι δεν βρίσκεται τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας.
Υπάρχουν πραγματικά αμέτρητα σενάρια....
Τελευταία επεξεργασία από: vrachamis, 27/11/2017 - 12:01.