Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραφία
* * * * - 5 ψήφοι

HomeKit και “έξυπνα” αξεσουάρ σπιτιού

• Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
685 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#496   loukandr

loukandr

iPH Member

• 248 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone X
  • Tablet:iPad Pro 3rd gen + 4G

Δημοσίευση 12/12/2017 - 11:42

Και εγώ αυτό ειδα τώρα δυστυχώς... μετά μία λύση είναι της Fibaro αυτό αλλά μόνο το μονό γιατί το διπλό δεν δουλέυει με Homekit.

Τώρα αν έχεις χώρο μέσα στον τοίχο μπορείς να βάλεις δύο πίσω από έναν διπλό διακόπτη φαντάζομαι.

Φαίνεται καλή λύση αλλά δεν είμαι σίγουρος το κατά πόσο θα χωράει στις Ελληνικές πρίζες/διακόπτες. Έχει κανείς ιδέα από που μπορεί να παραγγήλει για Ελλάδα. Σε μια γρήγορη ματιά στο Amazon UK δεν βρήκα αυτό που δουλεύει με Homekit.

#497   nsxbass

nsxbass

iPH Guru

• 9.378 μηνύματα
  • Twitter:@n1ckstrat
  • Κινητό: iPhone XS Max
  • GameCenter:nsxbass

Δημοσίευση 12/12/2017 - 11:48

Αυτές τις μέρες η εταιρεία οριστικοποιεί τις τελευταίες λεπτομέρειες με τον ελληνικό της αντιπρόσωπο οπότε σύντομα θα υπάρχει πώληση απευθείας στην Ελλάδα.

Για αυτό αν δεις έχει κει το πλήρως εξελληνισμένο https://www.fibaro.com/gr/ όπου προς το παρόν δεν υπάρχει κατάστημα στην Ελλάδα αλλά σύντομα θα υπάρξει.

Όσο για τις πρίζες, νομίζω θα χωρέσει, λίγο πολύ ο χώρος ίδιος είναι σε όλες τις χώρες (εξαιρουμένης της Αμερικής που παίζουν με ψευδοτοιχίες).

#498   loukandr

loukandr

iPH Member

• 248 μηνύματα

Δημοσίευση 12/12/2017 - 12:39

Οκ, τότε θα περιμένω καλύτερα αφού είναι στο τελικό στάδιο. Διότι δεν επενδύω άλλο στο Elgato Energy και γενικά με Elgato διότι δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος...

#499   nsxbass

nsxbass

iPH Guru

• 9.378 μηνύματα
  • Twitter:@n1ckstrat
  • Κινητό: iPhone XS Max
  • GameCenter:nsxbass

Δημοσίευση 12/12/2017 - 12:51

Γιατί έτσι με Elgato? Ρωτάω γιατί και εγώ στην αναζήτηση είμαι και οι δύο εταιρείες είναι στις top επιλογές.

#500   vrachamis

vrachamis

iPH Master

• 6.834 μηνύματα

Δημοσίευση 12/12/2017 - 13:29

Την Fibaro την φλερτάρω και γω. Κυρίως για το Single switch που λόγω διαστάσεων μπορεί να κρυφτεί οπουδήποτε και να μεσολαβήσει διακριτικά σε οποιοδήποτε κύκλωμα και όχι μόνο πίσω από μια πρίζα. (κρυφός φωτισμός κουζίνας/επίπλων, πίσω από την TV, σ΄ένα ντουλάπι, μέσα στον ασφαλειο-πίνακα κτλ) Δεν μπορώ να βρώ ωστόσο πόσα Amps "σηκώνει".

Είναι βέβαια αρκετά τσιμπημένη η τιμή του.

Για τον αισθητήρα κίνησης, διαβάζω καθυστερήσεις της τάξης των 6sec. Στην κατηγορία Bluetooth Motion Sensors και μετά το τελευταίο Firmware update, η Elgato έχει τα πρωτεία.

Τελευταία επεξεργασία από: vrachamis, 12/12/2017 - 13:30

Big things have small beginnings

#501   jig

jig

iPH Elite Poster

• 2.013 μηνύματα

Δημοσίευση 12/12/2017 - 13:51

Θελω να παρω μερικα Motion Sensors

Να προτιμησω Fibaro λογω του οτι εχει και θερμοκρασια η Elgato?

ⓜⓘⓚⓔ   ✈︎  Everything you can imagine is real [P²]

#502   vrachamis

vrachamis

iPH Master

• 6.834 μηνύματα

Δημοσίευση 12/12/2017 - 14:00

Να προτιμήσεις Philips Hue

#503   loukandr

loukandr

iPH Member

• 248 μηνύματα

Δημοσίευση 12/12/2017 - 14:02

Γιατί έτσι με Elgato? Ρωτάω γιατί και εγώ στην αναζήτηση είμαι και οι δύο εταιρείες είναι στις top επιλογές.

Έχω 6 Eve Energy, 3 Eve Degree και 2 Eve Motion. Το automation που θέλω (άνοιξε κλείσε πρίζες με βάση τη θερμοκρασία) ρυθμίζεται μόνο από το app της Elgato και όχι από το app της Apple μιας και δεν υποστηρίζει events βασισμένα στο degree. Αυτό μπορεί να μην φταίει η Elgato αλλά έχοντας σετάρει το automation μέσα από το elgato app δεν μου δουλεύει πάντα. Και νομίζω αυτή είναι η αιτία. Μόλις ανοίξω την εφαρμογή, παίρνει μπρος το automation rule και το εφαρμόζει. Άρα...; Επίσης δεν ανταποκρίνονται πάντα όλες οι πρίζες. Πχ. έχω σετάρει ένα scene να κλείνουν όλες οι πρίζες. Μπορεί να κλείσουν οι 5 και η 1 να παραμείνει ανοικτή. Οπότε το automation πάει και πάλι περίπατο.

Σε αντίθεση, οι 18 περίπου λάμπες hue που έχω δουλεύουν στον automation πάντα σωστά και απροβλημάτιστα. Ίσως επειδή σετάρονται μέσα από το Home app της Apple;

Τέλος το Eve motion που μου ανάβει τις λάμπες με βάση κάποια automation που έχω σετάρει δουλεύει καλά στον λίγο χρόνο που το έχω. Σε αντίθεση με τα Eve Energy όμως, σε αυτό μπορείς να φτιάξεις automation μέσα από το app της Apple.

Οπότε έχω βγάλει το συμπέρασμα πως ότι automation μπορεί να σεταριστεί μέσα από την μαμά εφαρμογή της Apple, δουλεύει καλά. Και επίσης τα Eve Energy έχουν πολύ καθυστέρηση στην ανταπόκρισή τους έπειτα από κάποια εντολή. 

Τελευταία επεξεργασία από: loukandr, 12/12/2017 - 14:04

#504   peros550

peros550

iPH Addict

• 718 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α

Δημοσίευση 12/12/2017 - 14:24

Έχω 6 Eve Energy, 3 Eve Degree και 2 Eve Motion. Το automation που θέλω (άνοιξε κλείσε πρίζες με βάση τη θερμοκρασία) ρυθμίζεται μόνο από το app της Elgato και όχι από το app της Apple μιας και δεν υποστηρίζει events βασισμένα στο degree. Αυτό μπορεί να μην φταίει η Elgato αλλά έχοντας σετάρει το automation μέσα από το elgato app δεν μου δουλεύει πάντα. Και νομίζω αυτή είναι η αιτία. Μόλις ανοίξω την εφαρμογή, παίρνει μπρος το automation rule και το εφαρμόζει. Άρα...; Επίσης δεν ανταποκρίνονται πάντα όλες οι πρίζες. Πχ. έχω σετάρει ένα scene να κλείνουν όλες οι πρίζες. Μπορεί να κλείσουν οι 5 και η 1 να παραμείνει ανοικτή. Οπότε το automation πάει και πάλι περίπατο.

Σε αντίθεση, οι 18 περίπου λάμπες hue που έχω δουλεύουν στον automation πάντα σωστά και απροβλημάτιστα. Ίσως επειδή σετάρονται μέσα από το Home app της Apple;

Τέλος το Eve motion που μου ανάβει τις λάμπες με βάση κάποια automation που έχω σετάρει δουλεύει καλά στον λίγο χρόνο που το έχω. Σε αντίθεση με τα Eve Energy όμως, σε αυτό μπορείς να φτιάξεις automation μέσα από το app της Apple.

Οπότε έχω βγάλει το συμπέρασμα πως ότι automation μπορεί να σεταριστεί μέσα από την μαμά εφαρμογή της Apple, δουλεύει καλά. Και επίσης τα Eve Energy έχουν πολύ καθυστέρηση στην ανταπόκρισή τους έπειτα από κάποια εντολή. 

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι υπάρχουν κάποια automation rules που τρέχουν μέσω του Homekit (και του οποιου Hub είναι συνδεδεμένο πχ ATV4, ιPad) και υπάρχουν automation rules (πχ της Eve) τα οποία τρέχουν μονάχα όταν τρέχει η σχετική εφαρμογή στο iphone/ipad μας? Μπορεί το δεύτερο να ισχύει? Η Eve δεν έχει κάποιο hub να είναι υπεύθυνο να τρεχει τα rules όπως κάνει και η Philips?

Τελευταία επεξεργασία από: peros550, 12/12/2017 - 14:24

#505   vrachamis

vrachamis

iPH Master

• 6.834 μηνύματα

Δημοσίευση 12/12/2017 - 14:25

Έθιξες πολλά θέματα μαζί που χρειάζονται λίγη ανάλυση.

Εν τάχει όμως.....

• Οι περιορισμοί που συναντάς στους αυτοματισμούς οφείλονται καθαρά σε περιορισμούς του Home app και αυτό ξεπερνιέται εύκολα χρησιμοποιώντας 3rd Party apps.

• Οι τυχόν καθυστερήσεις που κατά περίπτωση υπάρχουν, οφείλονται καθαρά στο είδος της συνδεσιμότητας. (Bluetooth)

• Προβλήματα στους αυτοματισμούς οφείλονται πάλι στο Bluetooth κυρίως όταν δέχονται ταυτόχρονα εντολή "να κλείσουν ή να ανοίξουν" πολλά accessories και σε ποικίλες αποστάσεις.

• Οι αυτοματισμοί στο Eve Degree δουλεύουν μια χαρά αλλά η θερμοκρασία στους αυτοματισμούς δεν είναι real time. Επειδή και αυτό το αξεσουάρ είναι Bluetooth, κάνει refresh κάθε 10 λεπτά. Οπότε ένας αυτοματισμός βασισμένος σε αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί και να καθυστερήσει από 1 έως 10min. Για του λόγου του αληθές πήγαινε στο measurements από Elgato app για να το επιβεβαιώσεις. Αν τώρα εσύ ανοίξεις την εφαρμογή χειροκίνητα, κάνει αμέσως refresh γι΄αυτό και σου εκκινεί τον αυτοματισμό εκείνη την στιγμή.

• Τα προϊόντα Philips Hue αποτελούν παράδειγμα σταθερότητας γιατί έχουν Bridge και χρησιμοποιούν το Zigbee protocol που στην κυριολεξία δεν κάνει λάθη. Αυτό ισχύει για όλα τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούν το ίδιο πρωτόκολλο. (πχ IKEA Tradfri)

Τελευταία επεξεργασία από: vrachamis, 12/12/2017 - 14:29

#506   vrachamis

vrachamis

iPH Master

• 6.834 μηνύματα

Δημοσίευση 12/12/2017 - 14:28

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι υπάρχουν κάποια automation rules που τρέχουν μέσω του Homekit (και του οποιου Hub είναι συνδεδεμένο πχ ATV4, ιPad) και υπάρχουν automation rules (πχ της Eve) τα οποία τρέχουν μονάχα όταν τρέχει η σχετική εφαρμογή στο iphone/ipad μας? Μπορεί το δεύτερο να ισχύει? Η Eve δεν έχει κάποιο hub να είναι υπεύθυνο να τρεχει τα rules όπως κάνει και η Philips?

Όχι δεν ισχύει. όλες οι εφαρμογές χρησιμοποιούν το ίδιο API. Απλά το Home app έχει πολύ πιο φτωχή δυνατότητα παραμετροποίησης.

Αν κάποιος φτιάξει έναν αυτοματισμό σε μια 3rd Party, τότε αυτός αυτόματα θα εμφανιστεί και στο Home app και σε οποιαδήποτε άλλη χρησιμοποιεί το Public API του Homekit

#507   jig

jig

iPH Elite Poster

• 2.013 μηνύματα

Δημοσίευση 12/12/2017 - 15:00

Θελω να παρω μερικα Motion Sensors

Να προτιμησω Fibaro λογω του οτι εχει και θερμοκρασια η Elgato?

Να προτιμήσεις Philips Hue

:lol:

Door / Window Sensor ήθελα να γράψω αλλά ......

οπότε ποια από τα δυο?

ⓜⓘⓚⓔ   ✈︎  Everything you can imagine is real [P²]

#508   loukandr

loukandr

iPH Member

• 248 μηνύματα

Δημοσίευση 12/12/2017 - 15:13

Όχι δεν ισχύει. όλες οι εφαρμογές χρησιμοποιούν το ίδιο API. Απλά το Home app έχει πολύ πιο φτωχή δυνατότητα παραμετροποίησης.

Αν κάποιος φτιάξει έναν αυτοματισμό σε μια 3rd Party, τότε αυτός αυτόματα θα εμφανιστεί και στο Home app και σε οποιαδήποτε άλλη χρησιμοποιεί το Public API του Homekit

Ακριβώς έτσι. Το Home app εμφανίζει τους αυτοματισμούς αυτούς που έγιναν από 3rd party εφαρμογή σωστά αν το υποστηρίζει και μπορείς να κάνεις αλλαγές από εκεί ή σε read only μορφή αν δεν υποστηρίζει κάτι. Έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης πάντως το Home app δίοτι κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υποστηρίζει ολόκληρο το homekit api που η ίδια η Apple δημιούργησε. Επειδή όμως δεν το κάνει αναγκάζομαι να κάνω μια μίξη από διαφορετικά apps (πχ. Home - Smart Automation, Elgato και Home της Apple) για να πετύχω αυτό που θέλω.

Τελευταία επεξεργασία από: loukandr, 12/12/2017 - 15:13

#509   vrachamis

vrachamis

iPH Master

• 6.834 μηνύματα

Δημοσίευση 12/12/2017 - 15:23

Ακριβώς έτσι. Το Home app εμφανίζει τους αυτοματισμούς αυτούς που έγιναν από 3rd party εφαρμογή σωστά αν το υποστηρίζει και μπορείς να κάνεις αλλαγές από εκεί ή σε read only μορφή αν δεν υποστηρίζει κάτι. Έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης πάντως το Home app δίοτι κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υποστηρίζει ολόκληρο το homekit api που η ίδια η Apple δημιούργησε. Επειδή όμως δεν το κάνει αναγκάζομαι να κάνω μια μίξη από διαφορετικά apps (πχ. Home - Smart Automation, Elgato και Home της Apple) για να πετύχω αυτό που θέλω.

Αν θέλεις κάτι δυνατό για αυτοματισμούς σου προτείνω τον Έσπερο που τρέχει IF Statements

Ακόμα και στα Temperature triggers του Eve Degree, ρυθμίζεις με βαθμονόμηση 0,1 β. κελσίου. :)

#510   loukandr

loukandr

iPH Member

• 248 μηνύματα

Δημοσίευση 12/12/2017 - 15:32

Έθιξες πολλά θέματα μαζί που χρειάζονται λίγη ανάλυση.

Εν τάχει όμως.....

• Οι περιορισμοί που συναντάς στους αυτοματισμούς οφείλονται καθαρά σε περιορισμούς του Home app και αυτό ξεπερνιέται εύκολα χρησιμοποιώντας 3rd Party apps.

Δεν είναι τόσο εύκολο. Διότι το κάθε 3rd party app έχει τις ιδιαιτερότητές του και τα προβλήματά του. Οπότε μπαίνεις σε μια διαδικασία να ψάχνεσαι τι θα κάνεις που και από που θα βλέπεις τι.
Ιδιαίτερα όταν θέλεις να φτιάξεις ένα σύνολο από automations που θέλεις να δουλεύουν αρμονικά μεταξύ τους. Όλα αυτά όμως συμφωνώ προέρχονται από τους περιορισμούς του Home app.

• Οι τυχόν καθυστερήσεις που κατά περίπτωση υπάρχουν, οφείλονται καθαρά στο είδος της συνδεσιμότητας. (Bluetooth)

Και επίσης από τους περιορισμούς του Homekit. Όταν πχ το Homekit περιμενει response από τη συσκευή μέσα σε x milliseconds και η συσκευή αποκρίνεται λίγα ms αργότερα, έχεις πάρει λαθος feedback από Siri ήδη.

• Προβλήματα στους αυτοματισμούς οφείλονται πάλι στο Bluetooth κυρίως όταν δέχονται ταυτόχρονα εντολή "να κλείσουν ή να ανοίξουν" πολλά accessories και σε ποικίλες αποστάσεις.

Κοίταξε, μην τα ρίχνουμε όλα στο Bluetooth. Καλώς ή κακώς πάνω σε αυτό το πρωτόκολλο έχει στηριχθεί τα 2/3 του Homekit. Μιλάμε για μικρούς ασύρματους sensor που πρέπει να επικοινωνούν με τη βάση. Αλοίμονο αν θα έπρεπε να είναι όλα σε WiFi. Κάθε μέρα θα ήθελες μπαταρίες. Οπότε πρέπει να το έχουμε σαν δεδομένο ότι θα πρέπει να βελτιστοποιηθούν πάνω σε αυτό το πρωτόκολλο. Δεν είναι μόνο οι λάμπες το Homekit.

• Οι αυτοματισμοί στο Eve Degree δουλεύουν μια χαρά αλλά η θερμοκρασία στους αυτοματισμούς δεν είναι real time. Επειδή και αυτό το αξεσουάρ είναι Bluetooth, κάνει refresh κάθε 10 λεπτά. Οπότε ένας αυτοματισμός βασισμένος σε αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί και να καθυστερήσει από 1 έως 10min. Για του λόγου του αληθές πήγαινε στο measurements από Elgato app για να το επιβεβαιώσεις. Αν τώρα εσύ ανοίξεις την εφαρμογή χειροκίνητα, κάνει αμέσως refresh γι΄αυτό και σου εκκινεί τον αυτοματισμό εκείνη την στιγμή.

Η μέτρηση όντως γίνεται κάθε 10 λεπτά όντως αλλά δεν φεύγει καθόλου η ενημέρωση προς το Homekit. Ακόμα και ώρες μετά. Μόλις ανοίξει η εφαρμογή τότε ενημερώνεται το Homekit και προχωράει στους αυτοματισμούς. Οπότε διακρίνω πρόβλημα στην ενημέρωση του Eve Degree προς το Homekit συγκεκριμένα. Η ενημέρωση αυτή φεύγει μόλις ανοίξει η εφαρμογή, δηλαδή ξεμπλοκάρει.

• Τα προϊόντα Philips Hue αποτελούν παράδειγμα σταθερότητας γιατί έχουν Bridge και χρησιμοποιούν το Zigbee protocol που στην κυριολεξία δεν κάνει λάθη. Αυτό ισχύει για όλα τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούν το ίδιο πρωτόκολλο. (πχ IKEA Tradfri)

Αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω για αυτό και έχω επενδύσει αρκετά στα Hue.

Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 11

0 μέλη, 11 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες