Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτογραφία
* * * * - 5 ψήφοι

HomeKit και “έξυπνα” αξεσουάρ σπιτιού

• Παρακαλούμε συνδεθείτε για να απαντήσετε
685 μηνύματα σε αυτό το θέμα

#406   Six4Two

Six4Two

iPH User

• 142 μηνύματα
  • Φύλο: Άντρας
  • Κινητό: iPhone 6 Plus

Δημοσίευση 26/11/2017 - 12:50

Γίνεται το παραπάνω όπως ακριβώς έχω φτιάξει τον θερμοστάτη μου.
Χρειάζονται στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτρολογίας.
Από υλικά χρειάζεστε 1 ρελέ ισχύος ράγας, ένα ρευματοδότη ράγας shuko και ένα Power Outlet συμβατό με HomeKit όπως πχ το Eve Energy.
Τα 2 πρώτα έχουν αστείο κόστος.
Όχι μόνο απομακρυσμένη διαχείριση, αλλά τεράστια παραμετροποίηση όσο αφορά τον χρόνο λειτουργίας. Μέχρι όρια στην κατανάλωση του ρεύματος μπορείτε να ορίσετε.
Το μόνο μειονέκτημα ότι θα εξέχει από τον πίνακα το power outlet κάτι εκατοστά.
Ότι βρείτε από Κίνα σε ασύρματο WiFi ρελέ, θα σηκώνει πολύ μικρά φορτία, η διαχείριση θα γίνεται μόνο από το τοπικό δίκτυο και φυσικά ξεχάστε το HomeKit και τα οφέλη του.

Μου άρεσε όλο αυτό το σενάριο. Αυτό ακριβώς ψάχνω!! Απομακρυσμένη διαχείριση και τετάστια παραμετροποίηση.
Απλά μου ακούγετε λίγο πολύπλοκο όλο αυτό που ανάφερες.
Απο ηλεκτρολογία φυσικά είμαι παντελώς άσχετος, γι’αυτό μάλλον θα χρειαστώ ηλεκτρολόγο που να έχει και εμπειρία με κάτι τέτοια...

Sent from my iPhone using Tapatalk

#407   loukandr

loukandr

iPH Member

• 248 μηνύματα
  • Κινητό: iPhone X
  • Tablet:iPad Pro 3rd gen + 4G

Δημοσίευση 26/11/2017 - 16:12

Από υλικά χρειάζεστε 1 ρελέ ισχύος ράγας, ένα ρευματοδότη ράγας shuko και ένα Power Outlet συμβατό με HomeKit όπως πχ το Eve Energy.
Όχι μόνο απομακρυσμένη διαχείριση, αλλά τεράστια παραμετροποίηση όσο αφορά τον χρόνο λειτουργίας. Μέχρι όρια στην κατανάλωση του ρεύματος μπορείτε να ορίσετε.
Ότι βρείτε από Κίνα σε ασύρματο WiFi ρελέ, θα σηκώνει πολύ μικρά φορτία, η διαχείριση θα γίνεται μόνο από το τοπικό δίκτυο και φυσικά ξεχάστε το HomeKit και τα οφέλη του.

Το έχω σκεφτεί το παραπάνω αλλά με κάποιες μικρές διαφορές στην λεπτομέρεια.

Αν χρησιμοποιήσεις τον ρευματοδότη ράγας, πριζώσεις πάνω του το eve energy και στο eve energy πριζώσεις την πρίζα που θα δίνει παροχή στον ρελέ τότε θα εξέχει πολύ (όπως σωστά αναφέρεις) και δεν θα κλείνει το πορτάκι του πίνακα. Οπότε δεν παίζει για μένα... Σαν εναλλακτική θα έλεγα να αφαιρεθεί ο ρευματοδότης ράγας και με μια μικρή πατέντα (εύκολη) να στηριχθεί και να ενωθεί το eve energy απευθείας μέσα στον πίνακα. Έτσι υπάρχουν ελπίδες να κλείνει και το πορτάκι.

Τελευταία επεξεργασία από: loukandr, 26/11/2017 - 16:12

#408   ppetros

ppetros

iPH Member

• 230 μηνύματα

Δημοσίευση 26/11/2017 - 16:51

Μπορείς να μας βαλεις καμια φωτογραφεία απο το δικό σου και σε κάθε εξάρτημα κάποιο link αγοράς;

#409   ppetros

ppetros

iPH Member

• 230 μηνύματα

Δημοσίευση 26/11/2017 - 16:53

Ο nest 3 θερμοστάτης στοιχίζει 235€ από amazon Γερμανιας αξίζει η επένδυση σε κάτι τέτοιο ;
Τον έχει βάλει κάνεις ;
Ρωτάω από άποψη οικονομίας πετρελαίου στη θέρμανση.
Ή θα έχω γάιδαρο με σαμάρι ιππασίας ;

Επειδή ενδιαφέρομε κσι εγώ για τον ίδιο, οποίος τον έβαλε μπορεί να μας δώσει την συνδεσμολογία του κσι φωτογραφίες;

#410   michkal91

michkal91

iPH Elite Poster

• 2.337 μηνύματα
  • Κινητό: Άλλο
  • GameCenter:Michkal91

Δημοσίευση 26/11/2017 - 17:13

Επανέρχομαι για το Homebridge.

Πέρασα το προγραμμα και στο κινητο το βλεπω. Το θεμα ειναι οτι κολλαω απο το config.jason και μετά και στο να περασω πχ τους σενσορες της xiaomi. 

Αν το εχει κανει καποιος ας βοηθησει

#411   vrachamis

vrachamis

iPH Master

• 6.834 μηνύματα

Δημοσίευση 26/11/2017 - 18:57

Θα χρειαστώ σίγουρα τη βοήθεια σου. Αρχικά πριν πάρω ένα raspberry θέλω να στήσω το Homebridge στο μακ. Όταν έχεις χρόνο θα ήταν καλό να βοηθήσεις! Επιπλέον αυτό γίνεται κάπως και με το γενικό μου που πέφτει σε άκυρες ώρες; Χαχα

Το εγκατέστησες εν τέλει με επιτυχία ;
Το Home app βλέπει το Homebridge;
Αν σου πέφτει ο γενικός ασφαλειοδιακόπτης τότε μάλλον πρόκειται για υπερφόρτωση.
Αν αναφέρεσαι στο ρελέ ασφαλείας μάλλον έχεις διαρροή.

αν βάλεις το κινέζικο WiFi ρελέ να οδηγεί το ρελέ ισχύως δεν ξεπερνάς το πρόβλημα του φορτίου?

Ναι το ξεπερνάς. Απλά βρε συ με το κινέζικο μόνο πρόσβαση από το ασύρματο δίκτυο σου θα έχεις.

Μου άρεσε όλο αυτό το σενάριο. Αυτό ακριβώς ψάχνω!! Απομακρυσμένη διαχείριση και τετάστια παραμετροποίηση.
Απλά μου ακούγετε λίγο πολύπλοκο όλο αυτό που ανάφερες.
Απο ηλεκτρολογία φυσικά είμαι παντελώς άσχετος, γι’αυτό μάλλον θα χρειαστώ ηλεκτρολόγο που να έχει και εμπειρία με κάτι τέτοια...

Μην ανησυχείς, για ηλεκτρολόγο είναι παιχνίδι 15 λεπτών.

Το έχω σκεφτεί το παραπάνω αλλά με κάποιες μικρές διαφορές στην λεπτομέρεια.
Αν χρησιμοποιήσεις τον ρευματοδότη ράγας, πριζώσεις πάνω του το eve energy και στο eve energy πριζώσεις την πρίζα που θα δίνει παροχή στον ρελέ τότε θα εξέχει πολύ (όπως σωστά αναφέρεις) και δεν θα κλείνει το πορτάκι του πίνακα. Οπότε δεν παίζει για μένα... Σαν εναλλακτική θα έλεγα να αφαιρεθεί ο ρευματοδότης ράγας και με μια μικρή πατέντα (εύκολη) να στηριχθεί και να ενωθεί το eve energy απευθείας μέσα στον πίνακα. Έτσι υπάρχουν ελπίδες να κλείνει και το πορτάκι.

Ακριβώς έτσι το έχω φτιάξει.
Μάλιστα επειδή ο πίνακας μου έχει μεγάλο βάθος, τα έχω κρύψει όλα πίσω από το πάνελ και δεν φαίνεται τίποτα.

Μπορείς να μας βαλεις καμια φωτογραφεία απο το δικό σου και σε κάθε εξάρτημα κάποιο link αγοράς;

Από αύριο γιατί είμαι εκτός. :)

Επανέρχομαι για το Homebridge.

Πέρασα το προγραμμα και στο κινητο το βλεπω. Το θεμα ειναι οτι κολλαω απο το config.jason και μετά και στο να περασω πχ τους σενσορες της xiaomi.

Αν το εχει κανει καποιος ας βοηθησει

Επειδή είμαι εκτός, αύριο θα σου στείλω ποια plugin να εγκαταστήσεις και το setup του config.json για τα Xiaomi.
Υποθέτω πως έχεις το δικό του bridge.
Big things have small beginnings

#412   michkal91

michkal91

iPH Elite Poster

• 2.337 μηνύματα
  • Κινητό: Άλλο
  • GameCenter:Michkal91

Δημοσίευση 26/11/2017 - 18:59

Αναμένουμε :)

Ευχαριστώ!

#413   zvrikos

zvrikos

iPH Addict

• 668 μηνύματα
  • Twitter:@zvrikos
  • Κινητό: iPhone 7

Δημοσίευση 27/11/2017 - 00:08

Σίγουρα τρολάρεις :P

Ναι μεν πολύ καλή η προσφορά της i-System αλλά τα πράγματα που αγόρασα κοστίζουν σε αυτή 230€ και τα πήρα από Amazon 140€ μαζί με τα μεταφορικά

Δεν τρολάρω καθόλου.

Η συγκεκριμενη προσφορά συνδυαστικά με τις προσφορές που πήρα από Γερμανό (ενα φωτιστικό με χειρισμό στα 62Ε και 2 led stripes στην τιμή των 99Ε, με δωρεάν μεταφορικά και 6 άτοκες) μαζί με την αγορά στα 120 ευρώ σταρτερ κιτ για Gu10 και δωρεάν πάλι μεταφορικά, ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση ακριβότερα από όσα θα τα πλήρωνες στο amazon, με τα μεταφορικά του που θέλει περίπου 17 ευρώ για express (εντός 5 ημέρων) παράδοση.

Στην περίπτωση σου, που αγόρασες βέβαια Ε27 λάμπες ΔΕΝ έχει εξόσων είδα έκπτωση και γι αυτό για όσους θέλουν Ε27 η λύση θα είναι προφανώς από αλλού. Σημειωτέον ότι ακόμη και στο amazon, προσφορές για λοιπά εξαρτήματα, δεν υπήρχαν...

#414   zvrikos

zvrikos

iPH Addict

• 668 μηνύματα
  • Twitter:@zvrikos
  • Κινητό: iPhone 7

Δημοσίευση 27/11/2017 - 00:10

Προς moderators 

Από την στιγμή ποθυ διαφαίνεται η προσπάθεια συμφορουμιτω΄ν να κατασκεάσουν δικός του σύστημα συμβατό με home kit λογικά θα πρέπει να υπάρξει ειδικότερο νήμα και να ξεχωριστοούν οι έτοιμες λύσεις από τις custom made λύσεις, για να υπάρχει ένας μπούσουλας για όλους.

ΗΔΗ το συγκεκριμε΄νο τοπικ μπορεί να πιάνει από ένα απλό θερμοστάτη μέχρι κάμερες και συστήμτα κλειδώματος.. Αν βάλουμε και τα custom made.. 

#415   nsxbass

nsxbass

iPH Guru

• 9.378 μηνύματα
  • Twitter:@n1ckstrat
  • Κινητό: iPhone XS Max
  • GameCenter:nsxbass

Δημοσίευση 27/11/2017 - 00:21

Στο προσεχές διάστημα θα γίνει ίσως κάτι τέτοιο με επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, είναι στις σκέψεις μας.

#416   idritsas

idritsas

iPH newbie

• 56 μηνύματα
  • Κινητό: iPhone 4
  • Tablet:iPad 2

Δημοσίευση 27/11/2017 - 00:35

Αν καποιος θελει να εχει ζεστο νερο το χειμωνα και με λειτουργια του θερμοσιφωνα τις φθηνες ωρες τοτε μπορει απλα με ενα ρελε ισχυος θερμοσυσσωρευτων και ενα χρονοδιακοπτη ραγας να ορισει πχ ενα μισαωρο μεσα στην ημερα ή το βραδυ οπου το νερο θα ζεσταινεται και φθηνοτερα μαλιστα. Με wifi και αυτοματισμους ακομα καλυτερα,δεν το συζηταμε!

#417   ppetros

ppetros

iPH Member

• 230 μηνύματα

Δημοσίευση 27/11/2017 - 02:05

Ωραία.
Αυτά όμως που προτείνεται για να μπορούμε ολοι να τα βρούμε και να τα καταλάβουμε παρακαλώ όπως φωτογραφίες και links!!

#418   vrachamis

vrachamis

iPH Master

• 6.834 μηνύματα

Δημοσίευση 27/11/2017 - 11:21

Ρελέ ισχύος ράγας

Shuko ράγας

Homekit enabled power outlet

#419   vrachamis

vrachamis

iPH Master

• 6.834 μηνύματα

Δημοσίευση 27/11/2017 - 11:59

Με αφορμή την συζήτηση περί Θερμοστάτη καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες σχετικά τον αυτοματισμό, το "έξυπνο σπίτι" και το Homekit της Apple.

Κατ΄αρχήν η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων αυτοματισμών δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως το σπίτι είναι "έξυπνο".... και ας φέρουμε κάποια παραδείγματα στην θέρμανση.

Ο κοινός αναλογικός θερμοστάτης που διαθέτει η πλειονότητα των κατοικιών διαθέτει ένα διακόπτη Οn-Off και τον ρυθμιζόμενο θερμοστάτη θερμοκρασίας. Αυτός από μόνος του διαθέτει έναν αυτοματισμό: Αφήνεις τον διακόπτη στο ON, τον θερμοστάτη στην επιθυμητή θερμοκρασία και ανεξάρτητα αν είσαι σπίτι ή όχι, αναλαμβάνει να εκκινήσει την θέρμανση έτσι ώστε το σπίτι να έχει μια σταθερή θερμοκρασία κατ΄επιθυμία του χρήστη. Δεν μπορούμε να τον διαχειριστούμε απομακρυσμένα και η θερμοκρασία που μετρά δεν είναι αντιπροσωπευτική της οικίας αλλά μόνου του χώρου στον οποίο παραμένει γερά "βιδωμένος".

Μετά υπάρχει πάλι ο αναλογικός θερμοστάτης με ψηφιακές ενδείξεις Θερμοκρασίας & ώρας και ενσωματωμένα προγράμματα. Δηλαδή ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει σε περιόδους κατά την διάρκεια της ημέρας, πότε ο διακόπτης θα είναι On ή Off και σε ποια αντίστοιχη ρύθμιση ο Θερμοστάτης. Όλο αυτό προ-ρυθμίζεται συνήθως έως και σε εβδομαδιαία βάση. Αντιστοίχως όλα τα προγραμματισμένα λειτουργούν ανεξάρτητα αν είσαι σπίτι ή όχι (εσύ ή η οικογένεια σου), δεν μπορούμε να τον διαχειριστούμε απομακρυσμένα και η θερμοκρασία που μετρά δεν είναι αντιπροσωπευτική της οικίας αλλά μόνου του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο Θερμοστάτης.

Οι δικτυακοί ψηφιακοί θερμοστάτες τύπου ecobee, nest κτλ, πέρα από την εντυπωσιακή αισθητική τους, παρέχουν την δυνατότητα της απομακρυσμένης διαχείρισης, είτε βρισκόμαστε στο σπίτι είτε στην άλλη άκρη της Γης. Επιπλέον παίρνουμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την θερμοκρασία στο σπίτι, την υγρασία, την βαρομετρική πίεση κτλ. Από δυνατότητες προγραμματισμού - αυτοματισμού μπορούν να κάνουν ότι και οι αναλογικοί θερμοστάτες με την διαφορά ότι ο χρήστης μπορεί να επέμβει κατά βούληση και απομακρυσμένα για να παρακάμψει ή να δημιουργήσει εκ νέου αυτοματοποιήσεις. Σε κάθε παραπάνω περίπτωση ο χρήστης αλληλεπιδρά με μια εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στην i-συσκευή του.

Ένας Homekit Enabled δικτυακός ψηφιακός θερμοστάτης, εκτός όλων των παραπάνω, μπορεί να συνεργαστεί με άλλα εγκατεστημένα Homekit αξεσουάρ προκειμένου να επιτευχθεί ένα πιο εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα αν ο χρήστης ορίσει να ανάβουν κάθε ημέρα τα καλοριφέρ μετά τις 17:00 και εφόσον η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 19 βαθμούς, τότε ενδεχομένως να θέλει αυτό να συμβαίνει μόνο όταν 2 ή περισσότερα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στο σπίτι και όχι όταν λείπουν όλοι ή βρίσκονται για σαββατοκύριακο στην εξοχή.

Όλο αυτό εφόσον υπάρχει και ένας αισθητήρας παρουσίας στο σπίτι ανεξάρτητου κατασκευάστή από αυτόν του θερμοστάτη. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο έξυπνο, υπαρχουν τρόποι να αναγνωρίζει το σπίτι ποια ακριβώς άτομα βρίσκονται μέσα και να πράττει αναλόγως.

Ένας αυτοματισμός από μόνος του είναι άκαμπτος και θα λειτουργήσει σε όλες τις συνθήκες χωρίς να υπολογήσει παραμέτρους. Η ειδοποιός διαφορά με το έξυπνο σπίτι είναι ότι το τελευταίο θα παίρνει κάθε φορά διαφορετικές αποφάσεις μόνο του, χωρίς να παρεμβαίνει ο χρήστης, υπολογίζοντας πάντα λογικές παραμέτρους που έχουν τεθεί μέσα από Homekit εφαρμογές.

Ο ίδιος αισθητήρας παρουσίας θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν κρυφός συναγερμός στην περίπτωση που ανιχνεύσει κίνηση και ταυτόχρονα στο σπίτι δεν βρίσκεται τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας.

Υπάρχουν πραγματικά αμέτρητα σενάρια....

Τελευταία επεξεργασία από: vrachamis, 27/11/2017 - 12:01

#420   peros550

peros550

iPH Addict

• 718 μηνύματα
  • Φύλο: Δ/Α

Δημοσίευση 27/11/2017 - 12:14

Να κάνω μια ερώτηση, πως θα γινόταν να μετράμε θερμοκρασία ζεστού νέρου στο boiler (καζάνι) του ηλικού\θερμοσίφωνα?

Αν αυτή πληροφορία μπορούσε να μετρηθεί, τότε μεσω κάποιας ηλεκτρονικής διάταξης θα έμπαινε στο homekit (αυτό το έχω) και θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας πολύ χρήσιμος αυτοματισμός προκειμένου να ενεργοποιείται ο θερμοσίφωνας μονάχα όταν υπάρχουν μέλη της οικογένειας στο σπίτι και μονάχα όταν ο ηλιακός δεν έχει ζεστό νερό..... 

Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 15

0 μέλη, 15 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες