Με την εμφάνιση των Smartwatch, πολλοί αποκτήσαμε την επιθυμία να έχουμε ένα.
Το πρόβλημα ήταν οτι αρχικά δεν υπήρχαν πολλά Smartwatches που να δουλεύουν με Apple συσκευές (Pebble , Kookoo μόνο αν θυμάμαι καλά) ενώ παρότι έχει κυκλοφορήσει εδώ και 1,5 μήνα το Apple Watch στις αγορές, η απόκτηση του είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ο χρόνος παράδοσης τη στιγμή που μιλάμε φτάνει στον Ιούλιο.
Φυσικά η συσκευή δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει πως για να τη βρει κανείς θα πρέπει να έχει κάποιο γνωστό στο εξωτερικό ή να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί κατα καιρούς.
Στην επιθυμία μου να αποκτήσω ένα Smartwatch που να δουλεύει με το iPhone μου, και μετά την ιδιαίτερα θετική εμπειρία που είχα με το πρώτο Galaxy Gear σε συνδιασμό με το τότε Note 3 μου, μπήκα στη διαδικασία να ψάξω αν είναι δυνατόν να κάνουμε κάποια συσκευή με Android Wear να συνδεθεί με το iPhone, και κατα πόσο αυτή θα είναι λειτουργική.
Μετά απο λίγο ψάξιμο διαπίστωσα οτι αυτό είναι εφικτό σε έναν αρκετά ικανοποιητικό βαθμό (τουλάχιστον για εμένα), ενώ σύντομα λέγεται ότι θα υπάρξει επίσημη υποστήριξη της Google για iOS.
Πάμε να δούμε λοιπόν πως θα συνδέσουμε μια Android Wear συσκευή με την iOS συσκευή μας, καθώς και τι θα έχουμε σαν λειτουργίες.
Θα χρειαστούμε:
Μια iOS συσκευή (iPhone - iPad)
Τη συσκευή Android Wear που επιλέξαμε (στην περίπτωση μας θα χρησιμοποιήσω το Moto 360 που απέκτησα)
Μια συσκευή με Android 4.4 KitKat και πάνω (καλό είναι να είναι μια συσκευή καθαρή και σεταρισμένη με το δικό μας λογαριασμό Gmail , αλλά και κάποια συσκευή φίλου μας κάνει σε περίπτωση που δεν μας ενδιαφέρει η λειτουργία offline μουσικής απο το Smartwatch απευθείας σε Bluetooth ακουστικά)
Ξεκινάμε με την προετοιμασία της iOS συσκευής, κατεβάζοντας από το App Store τηνς εφαρμογή BLE Utility
Στη συνέχεια, παίρνουμε την Android συσκευή.
Κατεβάζουμε από το Play Store την εφαρμογή Android Wear και συνδέουμε την συσκευή μας με το Smartwatch ακολουθώντας τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη (καλό είναι στο Smartwatch να έχει γίνει επαναφορά ρυθμίσεων πρώτα).
Αφού κάνουμε λοιπόν Pair τις 2 Android Συσκευές πηγαίνουμε πάλι στο Play Store στο κινητό και κατεβάζουμε την εφαρμογή Aerlink: Wear Connect for iOS η οποία στη συνέχεια θα μας επιτρέψει να κάνουμε Pair την iOS συσκευή μας με το Smartwatch.
Αφου είμαστε έτοιμοι ξεκινάμε τη διαδικασία.
Στην iOS συσκευή ανοίγουμε το BLE Utility στην καρτέλα Peripherals.
Στην Android συσκευή (κινητό) ανοίγουμε το Wear Connect for iOS το οποίο άμεσα θα μας πει να ανοίξουμε το Smartwatch και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες.
Παίρνουμε το Smartwatch και ανοίγουμε και εκει την εφαρμογή Wear Connect, ενεργοποιόντας στη συνέχεια το διακόπτη με την ένδειξη iOS Service.
Πηγαίνοντας στην αρχική οθόνη του Smartwatch και έχοντας στην iOS συσκευή ανοιχτό το BLE Utility όπως αναφέρθηκε θα βγει μια ένδειξη που θα μας ζητάει να κάνουμε Pair τις 2 συσκευές.
Εισάγουμε τον κωδικό που μας δίνεται στην οθόνη του Android Wear στο αντίστοιχο παράθυρο που θα ανοίξει στο iOS και περιμένουμε.
Mόλις γίνει το Pair θα μας εμφανιστεί στο Smartwatch ένα notification που θα λέει οτι όλα έγιναν σωστά, ενώ κάνοντας swipe προς τα κάτω, θα εμφανιστούν και όσα άλλα notifications υπάρχουν εκείνη τη στιγμή στην iOS συσκευή.
Είμαστε έτοιμοι! We are up and Running που λέμε και στην Ελλάδα.
Στυ συνέχεια μπορούμε να αποσυνδέσουμε εντελώς την Android συσκευή (κινητό) και να χρησιμοποιήσουμε το Android Wear με την iOS συσκευή μας.
Επειδή η συγκεκριμένη μέθοδος είναι workaround και όχι κάτι επίσημο, είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν μικροbugs ή να υπάρχουν αποσυνδέσεις ανα χρονικά διαστήματα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί.
Ας δούμε όμως τι είναι λειτουργικό και τι όχι στη συγκεκριμένη μέθοδο αφού έχουμε πια αποσυνδέσει την Android συσκευή και χρησιμοποιούμε το iOS αποκλειστικα με το Smartwatch.
Ας ξεκινήσουμε από τα ευχάριστα, κοινώς τι λειτουργεί:
- Αποδοχή κλήσεων από το Smartwatch. Στο Smartwatch εμφανιζεται το ονομα του καλούντος και η δυνατότητα απάντησης ή απόρριψης της κλήσης. Σε περίπτωση απάντησης , η κλήση μεταφέρεται στο ακουστικό της συσκευής το οποίο πρέπει να σηκώσουμε ή αν έχουμε Bluetooth - ακουστικά , θα μεταφερθεί εκεί
- Notifications απο όλα τα App μας. Ναι σωστά. Ότι notification εμφανίζεται στο τηλεφωνο θα μας ειδοποιεί με μια ελαφρυά δόνηση στον καρπό του χεριού μας. Φυσικά κάνοντας dismiss τα notifications , αυτά εξαφανίζονται και απο το NC της συσκευής μας
- Music Controls. Βεβαίως μπορείτε να ελέγξετε τη μουσική που ακούτε στο κινητό σας. Τόσο απο τη Native εφαρμογή όσο και απο άλλες όπως Spotify, Google Music κλπ.
- Ολες οι εφαρμογές του ρολογιού. Βηματομετρητής , μέτρηση παλμών κλπ δουλεύουν απροβλημάτιστα.
- Φυσικά η ένδειξη ώρας
- Ένδειξη της μπαταρίας που απομένει στην iOS συσκευή με ενημερώσεις από το 20% και κάτω.
Ας δούμε τώρα τι δεν λειτουργεί:
- Google Services. Ναι τα ημερολόγια από το Google , οι επαφές κλπ δεν συγχρονίζονται με τη συσκευή μας. Η χρήση της φράσης "ok google" για εκτέλεση άλλων εργασιών δεν είναι δυνατή δυστυχώς (μικρό το κακό βέβαια, αφού για την ώρα δεν υποστηρίζει Ελληνικά το Google Search οπότε δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο το πρόβλημα)
- Δυνατότητα απάντησης σε μηνύματα και γενικά εκτέλεση ενεργειών στα notifications.
'Εξτρα δυνατότητες:
Δυνατότητα αναπαραγωγή μουσικής offline. Αυτό θα εξηγηθεί σε επόμενο post αφού είναι άλλη μια ολόκληρη ιστορία μόνο του.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως ήδη ανέφερα πρόκειται για workaround, οπότε είναι πολύ πιθανό να μην δουλέυει άψογα όλες τις φορές! Σίγουρα θέλει χρόνο ώστε να είναι όλα άψογα
Φιλικά,
Πάνος