Σχεδον ιδιες εταιριες και μπορει σε καποια μοντελα η qnap να εχει καλυτερες προδιαγραφες και πιθανον και λιγο χαμηλοτερη τιμη. Απο αποψη software ομως, h synology ειναι μακραν... Μιλαω για την δικη μου εμπειρια, δεν ειμαι τεχνικος ουτε πουλαω τιποτα. Ενα μικρο παραδειγμα. Ηθελα να κατεβαζω τις σειρες με rss feed και τις ταινιες με easybytez k uploded. Και επειδη ειμαι μαθημενος σε μακ, δεν ηθελα να παταω 50 κουμπια και να πηγαινω σε 20 μενου, ουτε να κατεβασω ενα αλλο προγραμμα και να το σεταρω κλπ, κλπ. Στο qnap για να το πω απλα, δεν δουλεψε ποτε. Στο synology πιο απλο πεθαινεις. Τωρα πια θα εχω παντα nas, ξεμπερδεψα με δισκους κλπ κλπ, τα εχω ολα σε ενα σημειο, τα βλεπω απο παντου και αν παρεις ενα με 2 πλο ethernet οι ταχυτητες ειναι υπεραρκετες για τα παντα.
κι εγώ synology έχω. πάρα πολύ ευχαριστημένος με όλα τα features που έχει (εκτός από το πρόβλημα των αρχειων (._file) μεταξύ MAC- PC) .
Από hardware specs, δυστυχώς ισχύει το ότι πληρώσεις παίρνεις. Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχει η δυνατότητα να στήσεις ένα NAS σε κάποιο παλιό pc το οποίο θα τρέχει το ίδιο λειτουργικό της Synology (δείτε εδώ http://xpenology.com/forum/) .
Στα θετικά:
+ δεν πληρώνεις για hardware, χρησιμοποιείς κάποιο παλιό PC, laptop
+το πιθανότερο είναι να έχεις καλύτερο hardware (σε RAM/CPU) από ένα προσιτό Synology που θα αγόραζες για 200-300 ευρώ
+γνωρίζεις το Synology OS (λέγεται Diskstation Manager ή DSM ) καλύτερα και βλέπεις αν καλύπτει τις ανάγκες σου
Στα αρνητικά:
-θέλει όρεξη για πειραματισμό (αυτό για κάποιους ίσως είναι και θετικό ε?)
-σαν custom λύση έχει ρίσκο, αν τα δεδομένα δεν βρίσκονται backup σε κάποιο εξωτερικό δίσκο μια λάθος κίνηση είναι αρκετή για να χαθούν
-το pc θα έχει άλλα επίπεδα κατανάλωσης και θόρυβο από ένα κλασικό NAS
-τα updates μπορεί να μην είναι άμεσα
-κάποια features μπορεί να μην λειτουργούν σωστά.
-δεν υπάρχει δυνατότητα για support από τη Synology.