Ανοίγω εδώ θέμα σχετικά με την απαλλαγή ΦΠΑ στην αγορά κινητών,tablets και laptops ώστε να ενημερωθούν κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να προβούν σε κάποια αγορά,καθώς και να λυθούν οι απορίες που έχουν δημιουργηθεί από κάποιους χρήστες του φόρουμ.
Από την 1/8/2017 τέθηκε σε ισχύ με την ΠΟΛ 1150/2017 (https://www.taxheave...r/view/id/27089) ο νόμος που απαλλάσσει του ΦΠΑ την αγορά συσκευής με τιμολόγιο από τους αρχικούς εισαγωγείς (μεγάλες αλυσίδες,πάροχοι κινητής,σκρουτζομάγαζα κλπ).
Οποιοδήποτε φυσικό (ατομική επιχείρηση) ή νομικό πρόσωπο που υπάγεται στον ΦΠΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να προβεί στην αγορά με τιμολόγιο άνευ ΦΠΑ βάσει του άρθρου 39α.
Σε αυτή την περίπτωση ο πωλητής ζητάει από τον αγοραστή μια εκτύπωση τα στοιχεία επιχείρησης από το Taxis που να φαίνεται ότι η επιχείρηση είναι ενεργή καθώς και η υπαγωγή της στον ΦΠΑ.
Κάποιοι πωλητές ζητούν περισσότερα δικαιολογητικά για αυτό καλό είναι να έρθετε σε επικοινωνία μαζί τους ώστε να σας ενημερώσουν για την χαρτούρα (όπως και στην περίπτωση των νομικών προσώπων).
Εάν η αγορά γίνει, λανθασμένα, με τιμολόγιο που περιλαμβάνει ΦΠΑ τότε ο αγοραστής απαιτεί να εκδοθεί πιστωτικό τιμολόγιο για την αξία του ΦΠΑ που χρεώθηκε στο αρχικό τιμολόγιο. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΦΠΑ του αρχικού τιμολογίου δεν θα εκπέσει στο τέλος του τριμήνου με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
Σε καμία περίπτωση ο ΦΠΑ δεν αποδίδεται στο κράτος απλώς γίνεται η χρεοπίστωση του στην περιοδική ΦΠΑ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αποτυπώνεται και μια ενδοκοινοτική συναλλαγή.
Το αγαθό αγοράζεται ως πάγιο περιουσιακό στοιχείο και θα πρέπει να βρίσκεται στην επιχείρηση σε περίπτωση ελέγχου.
Εάν η επιχείρηση μελλοντικά το μεταπουλήσει τότε:
1) Εκδίδει τιμολόγιο με ΦΠΑ αν ο αγοραστής είναι επαγγελματίας
2) Εκδίδει τιμολόγιο άνευ ΦΠΑ αν ο αγοραστής είναι ιδιώτης.
Ποιές συσκευές αφορά?
Η ΠΟΛ 1150/2017 είναι ξεκάθαρη και μιλάει για τις κατηγορίες των συσκευών που μπορούν να υπαχθούν στα όσα αναφέρθηκαν:
α) Αφορούν αγαθά που παραδίδονται μεμονωμένα ή ως ενιαίο σύνολο, τα οποία κατατάσσονται στους κατωτέρω κωδικούς του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. (Συνδυασμένη Ονοματολογία - Σ.Ο., καν. 2658/87 του Συμβουλίου, όπως ισχύει για το 2017 με τον εκτελεστικό κανονισμό 1821/2016/6.10.2016):
- Κινητά τηλέφωνα: «85171200».
- Κονσόλες για παιχνίδια: «95045000».
- Ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητοί υπολογιστές: «84713000».
Ελπίζω να τα έγραψα όσο πιο απλά γίνεται και να κάλυψα τις βασικές απορίες.Για περισσότερες λεπτομέρειες ρωτήστε τους λογιστές σας για να ενημερωθείτε σωστά.
Αν κάποιος έχει να προσθέσει κάτι φυσικά και είναι καλοδεχούμενο.
Update 5/12/2017: Λόγω της διαφωνίας που υπήρξε για το αν πρέπει ή όχι να αποδοθεί το ΦΠΑ από τον αγοραστή τελικά, να διευκρινίσω ότι: Ο ΦΠΑ ΔΕΝ αποδίδεται στο κράτος. Χρεοπιστώνεται στις εισροές και τις εκροές στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ όπως ακριβώς γίνεται στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Αυτό λέει ο νόμος και δεν ισχύει κάτι διαφορετικό. Επίσης ο επαγγελματίας που υπάγεται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ είναι υποχρεωμένος να αγοράσει(κινητό, ταμπλετ, λαπτοπ) με τιμολόγιο άνευ ΦΠΑ.
Τα λεγόμενα αυτά μόλις τα επιβεβαίωσα με τον προϊστάμενο του τμήματος ΦΠΑ της ΔΟΥ Καλαμαριάς κ.Πάντσιο Πασχάλη.
Τελευταία επεξεργασία από: nsxbass, 05/12/2017 - 12:24.