Καλησπέρα και καλή χρονιά!
Βρήκα επιτέλους μια σειρήνα, την έβαλα και πάνω σε μια πρίζα elgato και όλα καλά.
Πάμε τώρα στο θέμα αυτοματισμου. Αρχικά στο σπίτι ενα elgato button.
Εντάξει τώρα που στο σπίτι μένουμε δύο άτομα και τα δύο με ios έχω ρυθμίσει όταν είμαστε σπίτι να μην λειτουργεί ο αυτοματισμος (έχω βάλει αν λείπουν όλοι και εντοπίσει κίνηση να ανάβει η πρίζα)
Μπορούμε κάπως να ρυθμισουμε να ανοιγοκλεινει ο αυτοματισμος με το κουμπί? Να βάλουμε και ένα delay στο άνοιγμα της πρίζας ώστε να μπορεί κάποιος να μπει μέσα και να προλαβαίνει να πατάει το κουμπί;
Αν κατάλαβα καλά , θες να φτιάξεις συναγερμό χρησιμοποιώντας αυτοματισμούς του HomeKit. Πρέπει να έχεις κάποιο αισθητήριο κίνησης , και κάποια σειρήνα η οποία θα ενεργοποείται όταν θα λαμβάνει 220V.
Αν το έχω καταλάβει καλά έως εδώ , αυτό που μπορείς να κανείς είναι για αρχη να φτιάξεις έναν απλό αυτοματισμο ο οποίος θα ενεργοποιείται από την κίνηση που θα βλέπει ο αισθητήρας κίνησης και θα ελέγχει την πρίζα πάνω στην οποία έχεις συνδέσει την σειρήνα. Στις ρυθμίσεις του αυτοματισμού , μπορείς να ορίσεις να ενεργοποιείται όταν δεν βρίσκεται κανένας σπίτι. Έτσι θα τρέχει μόνιμα ο αυτοματισμός και δεν θα πρέπει εσυ να οπλίσεις/αφοπλίσεις το όλο σύστημα.
Ύστερα, αν έχεις homebridge (βασικά πρέπει να φτιάξεις αν δεν έχεις είναι must για αυτό που θες), μπορείς να δημιουργήσεις και εικονικούς διακόπτες με χρονοκαθυστέρηση. Μπορείς λοιπόν να φτιάξεις αυτό που θες προκειμένου να λαμβάνεις μια έγκαιρη προειδοποίηση πριν χτυπήσει η σειρήνα. Για αυτό το σκοπό πιστεύω θα χρειαστείς ακόμα μια πρίζα η οποία θα ανάβει μια λάμπα / ταινία led / ηχητική ένδειξη ούτως ώστε να καταλαβαίνεις ότι έπειτα θα ακολουθήσει η σειρήνα. (Θα χρειαστεί και η κατάλληλη αλλαγή στους αυτοματισμούς σε αυτή τη περίπτωση)
Η δίκη μου εμπειρία πάντως λέει ότι δεν μπορείς να οπλιζεις τους αυτοματισμούς του HomeKit με τη βοήθεια των υπηρεσιών τοποθεσίας για ένα τέτοιο σύστημα. Δεν είναι αξιόπιστο. Αν ήταν απλά φώτα (και μάλιστα βοηθητικά ) θα σου έλεγα οκ.
Το κυριότερο πρόβλημα που έχω εντοπίσει είναι ότι κάποιες φορές (σπάνια αλλα συμβαίνει ) το HomeKit σκαλώνει και για λίγα δεύτερολεπτα θεωρεί ότι βρίσκεσαι εκτός σπιτιού. Φαντάσου να οπλίζει η σειρήνα όπως σου περίεγραψα παραπάνω αυτόματα, και χωρίς να το περιμένεις να χτυπάει εξαιτίας της παρουσίας σου στο σπίτι. Πολύ ενοχλητικό. Φαντάσου να υπάρχει και παιδί στο σπίτι....
Στην δίκη μου περίπτωση είχα φτιάξει ένα σύστημα που μου έκλεινε ρολά, φώτα, τηλεόραση και όπλιζε συναγερμό με βάση την παρουσία μου (ή της γυναίκας μου ) στο σπίτι. Εκεί που καθόμασταν λοιπόν και βλέπαμε τηλεόραση παρατηρούμε να κλείνουν τα πάντα και να οπλίζει ο συναγερμός......
Τελικά έβαλα όλα τα παραπάνω σε μια σκηνή και την όπλιζω με Philips hue κουμπι (Philips hue tap)
Αν έχεις homebridge , μπορείς να φτιάξεις έναν dummy εικονικό διακόπτη ο οποίος με το άνοιγμα / κλείσιμο δεν θα κάνει απολύτως τίποτα. Ωστόσο στον αυτοματισμο του αισθητήρα κίνησης θα λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση του διακόπτη. Πχ αν εντοπίσθει κίνηση και ο διακόπτης είναι off, μην ενεργοποιήσεις τη σειρήνα . Αν εντοπισθει κίνηση και ο διακόπτης είναι on, ενεργοποίησε την.
Ουσιαστικά αυτός ο διακόπτης θα λειτουργεί σαν διακόπτης όπλισης της σειρήνας.