οι επιτόπιες μετρήσεις στο μπαλκόνι σου σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εγκυρότερες από πληροφοριές που συγκεντρώνονται από σταθμούς μέτρησης περιφερειακά.
ειδικά για αέρα, μπορεί μπαλκόνι ανάλογα με τον προσανατολισμό και τον όροφο να έχει διαφορετικές συνθήκες από το "πίσω" μπαλκόνι της ίδιας πολυκατοικίας.
Τα δεδομένα της περιοχής δε σου εξασφαλίζουν την πραγματικότητα της θέσης που είσαι. Αν δεν θέλεις να ανέβεις σε κόστος πολύ, όπως στον φίλο που ζητάνε αρκετά λεφτά για τον εξοπλισμό, θα βασιστείς σε ό,τι έχεις καλύτερο, αλλά πιστεύω ότι η τοπική μετρηση έντασης και διεύθυνσης ανέμου είναι καλύτερη.
Εξαρτάται από εκεί και πέρα, πόσες τέντες έχεις, τι επιφάνειες έχεις και πολλά άλλα. Για 2 τέντες που μπορεί να κοστίζουν 500€ το να βάλεις και μετρητικό σταθμό που κοστίζει 400€ είναι λίγο ανόητο
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
Πράγματι το μικρο-κλίμα που διαμορφώνεται σε ένα μπαλκόνι δεν αντανακλά πάντα τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Το ύψος του μπαλκονιού, ο ακριβής προσανατολισμός του, η παρουσία ψηλότερων η χαμηλότερων κτιρίων σε πολύ κοντινή απόσταση, το υψόμετρο της περιοχής κ.α συνιστούν έναν ξεχωριστό «καιρό». Το ανεμόμετρο πράγματι μπορεί να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί συγκεκριμένα στο μπαλκόνι.
Χωρίς να έχω καμία πρόθεση να υποτιμήσω ή να απομυθοποιήσω την εργασία και τον κόπο ενός επαγγελματία εγκαταστάτη, ένας χρήστης που:
1. Έχει την τεχνογνωσία να εγκαταστήσει DIY αξεσουάρ
2. Έχει την εμπειρία για το πως συμπεριφέρεται το μπαλκόνι του σε ποικίλες συνθήκες καιρού και ανέμου
3. Μπορεί να γράψει δυο τρεις γραμμές κώδικα
4. Έχει το μεράκι
Μπορεί να κατασκευάσει ένα πλήρως αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης τεντών. Γι’ αυτό και στην συντόμευση που έγραψα δεν χρειάζομαι μόνο το δεδομένο της ταχύτητας του ανέμου αλλά και η κατεύθυνση του.
Διότι έχοντας την εμπειρία της τοπογραφίας του σπιτιού μου, γνωρίζω ότι με βορειοδυτικό άνεμο μόλις τεσσάρων μποφόρ, στο μπροστά μπαλκόνι γίνεται ο κακός χαμός ενώ στο πίσω με Βορειοανατολικό και πέντε μποφόρ δεν κουνιέται τίποτα.
Δεδομένου όλων των παραπάνω, κάποιος χρήστης που δεν πληροί τις προϋποθέσεις, σίγουρα πρέπει να αποτανθεί σε έναν ειδικό με ότι συνέπειες έχει αυτό στο κόστος.
Το μόνο μειονέκτημα που έχει ο εγκαταστάτης είναι ότι θα λειτουργήσει με τη λογική διότι δεν γνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο μπαλκόνι με τον εκάστοτε καιρό για να τοποθετήσει όσο γίνεται σε πιο αξιόπιστο σημείο του ανεμόμετρο.
Για παράδειγμα στο μπροστινό μου μπαλκόνι και με τις ίδιες συνθήκες καιρού, η τοποθέτηση 2 ανεμόμετρων σε δύο σημεία που έχουν απόσταση 4 m μεταξύ τους, Θα είχε ως αποτέλεσμα να καταγράψουν κατά 50% διαφορετική ταχύτητα ανέμου λόγω στροβιλισμού.