Καλημέρα σε όλους,
μια και έχω βοηθηθεί αρκετά από το φόρουμ γύρω από το θέμα του Smart House, θα ήθελα με τη σειρά μου να προσφέρω λίγη βοήθεια.
Έφτιαξα 2 σχεδιαγράμματα, σχετικά με τη συνδεσμολογία που απαιτείται για να κάνουμε τον κλασσικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, έξυπνο.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
- Ρελέ ισχύος 20Α ή ανάλογα με τον θερμοσίφωνα που έχουμε. Σίγουρα όσο είναι και η ασφάλειά του
- Πρίζα σούκο ράγας
- Ένα φις σούκο
- καλώδιο 4mm (για το φορτίο)
- καλώδιο 1.5mm (για τον έλεγχο)
- SmartPlug (επιλογής μας, εγώ χρησιμοποίησα ElgatoEve energy που έχει εγγενή υποστήριξη για το homekit)
Το συνολικό κόστος, για εμένα ήταν ~70ευρώ (50 είχε το Elgato, 20 όλα τα υπόλοιπα)
ΠΡΙΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΜΑ!!!
Η βασική συνδεσμολογία είναι η εξής:
- Συνδέουμε τη σούκο ράγας (παίρνουμε ρεύμα από μια οποιαδήποτε ασφάλεια 10Α του πίνακα, για ασφάλεια ), ουδέτερος και γείωση κανονικά από τον πίνακα (με το ψιλό καλώδιο 1.5mm)
- κουμπώνουμε πάνω της το smart plug μας
- Πάνω στο Smart Plug βάζουμε το φις σούκο, στο οποίο έχουμε βάλει δυο καλώδια (προς το παρόν τα αφήνουμε στον αέρα) (το ψιλό καλώδιο 1.5mm)
- Συνδέουμε το ρελέ ισχύος, παράλληλα με τον υπάρχον διακόπτη (καλό είναι να αφήσουμε τον διακόπτη σε λειτουργία, για την περίπτωση που κάτι συμβεί με το smart plug, να μπορούμε να ανάψουμε τον θερμοσίφωνα manually)
- Για αυτή τη σύνδεση χρειαζόμαστε τα χοντρά καλώδια (4mm)
- Στις εισόδους φορτίου του ρελέ μας (είσοδοι 2 & 4), συνδέουμε τα καλώδια από τις εισόδους του διακόπτη και στις εξόδους τα αντίστοιχα
- Τέλος, στην είσοδο ελέγχου του ρελέ, συνδέουμε το ένα από τα καλώδια του φις σούκο, και στην έξοδο το άλλο
- Είμαστε έτοιμοι!
Στα επισυνημμένα αρχεία μπορείτε να το δείτε και γραφικά.
Χοντρές γραμμές, σημαίνουν χοντρό καλώδιο (4mm) για το φορτίο, ενώ οι λεπτές αντίστοιχα λεπτό (1.5mm) για τον έλεγχο.
Σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, έχω τη συνδεσμολογία του ρελέ ισχύος, καθώς και το ρελέ που χρησιμοποίησα εγώ.
Μια έξυπνη λύση για να μην προεξέχει η όλη εγκατάσταση (και φωνάζει η γυναίκα ), είναι να μπει η σούκο ράγας και όλο το σύστημά της πίσω από τον πίνακα, ξαπλωτή. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον πίνακα του καθενός, πόσο χώρο έχει. Εμένα χωρούσε ώστε να την ξαπλώσω κάτω, από πάνω το elgato και πιο πάνω το φις. Κατάφερα μάλιστα να φέρω το elgato σε τέτοιο σημείο, ώστε να φαίνεται σε θέσεις ασφάλειας για να έχω και οπτική επιβεβαίωση πότε είναι αναμμένο ή όχι. (δεν έχω φωτογραφία του πίνακα τώρα, θα βγάλω το απόγευμα και θα την ανεβάσω)
Για οποιαδήποτε πληροφορία, εδώ είμαστε....
συνδεσμολογία.jpg 45,18KB 452 λήψεις
ρελέ ισχύος.jpg 87,58KB 382 λήψεις
rele-ischyos-ragas-20a-24v-huge.jpg 37,49KB 373 λήψεις