Μαραθώνιο συγκριτικό test 510 ωρών ανάμεσα στα iPhone X, Samsung Galaxy Note 8, και Galaxy S7 Edge για το φαινόμενο του OLED Burn-in διενήργησε το Cetizen.
Σκοπός της δοκιμής ήταν να αποδειχθεί πιο από τα 3 δημοφιλή smartphones διαχειρίζεται καλύτερα το φαινόμενο μόνιμης αποτύπωσης εικόνας που συναντάται στις οθόνες OLED:
Η προβολή μιας στατικής εικόνας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην οθόνη, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση ειδώλου, το οποίο είναι γνωστό και ως μόνιμη αποτύπωση της εικόνας. Το είδωλο μπορεί να μείνει στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και μόνιμα.
Στη δοκιμή, χρησιμοποιήθηκε στατική εικόνα υψηλής αντίθεσης η οποία προβλήθηκε συνεχόμενα για 510 ώρες - δηλαδή 21 ολόκληρες ημέρες - στις οθόνες των 3 smartphone, στη μέγιστη φωτεινότητα.
Galaxy S7 Edge - iPhone X - Samsung Galaxy Note 8
Tο iPhone X άρχισε να δείχνει πολύ αχνά, σχεδόν αόρατα σημάδια burn-in στο πρώτο 17ωρο, αλλά ωστόσο η κατάσταση σταθεροποιήθηκε από εκεί και μετά και δεν επιδεινώθηκε. To burn-in ήταν τόσο ελαφρύ ώστε σύμφωνα με τους παρατηρητές δε διακρινόταν κατά την καθημερινή χρήση.
Με το πέρας των 62 ωρών, το Samsung Galaxy Note 8 άρχισε να εμφανίζει ξαφνικά, αισθητά σημάδια burn-in, παρά το γεγονός ότι δεν είχε προηγουμένως σημαντικές ενδείξεις. Την ίδια στιγμή, τα σημάδια burn-in του iPhone X παρέμειναν σταθερά ανεπαίσθητα, όπως στο πρώτο 17ωρο.
Στο τέλος της δοκιμασίας, το το Samsung Galaxy Note 8 έδειξε τα χειρότερα σημάδια burn-in. Το Galaxy S7 Edge, παρά το γεγονός ότι είναι τηλέφωνο παλαιότερης τεχνολογίας (2016), παρουσίασε αξιοθαύμαστα αποτελέσματα, ωστόσο παρέμεινε πίσω από το iPhone X.
iPhone X OLED burn-in
Samsung S7 Edge OLED burn-in
Samsung Galaxy Note 8 OLED burn-in
Μετά από τρεις εβδομάδες προβολής της ίδιας εικόνας στη μέγιστη φωτεινότητα, και τα τρία smartphones αναμενόταν να έχουν μόνιμα σημάδια OLED burn-in. Ωστόσο, οι δοκιμές δείχνουν ότι οι προσπάθειες της Apple να μειώσουν τις επιπτώσεις του φαινομένου OLED burn-in φαίνεται να έχουν αποδώσει.
Η ίδια η Apple δημοσίευσε επίσημο έγγραφο υποστήριξης στον ιστότοπο της που αναγνωρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα μόνιμης αποτύπωσης εικόνας όταν μια OLED οθόνη προβάλει μια εικόνα για μεγάλο χρονικό διάστημα:
Με εκτεταμένη μακροπρόθεσμη χρήση, οι οθόνες OLED μπορούν να παρουσιάσουν μικρές οπτικές αλλαγές. Αυτή είναι και η αναμενόμενη συμπεριφορά και μπορεί να περιλαμβάνει "αποτύπωση εικόνας "ή" burn-in ", όπου η οθόνη εμφανίζει ένα αμυδρό υπόλοιπο μιας εικόνας ακόμα και μετά την εμφάνιση μιας νέας εικόνας στην οθόνη.
Η Apple συμβουλεύει τους χρήστες να αποφεύγουν να εμφανίζουν συνεχώς την ίδια εικόνα υψηλής αντίθεσης για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
Το "πρόβλημα" του OLED burn-in δεν είναι καινούργιο και δεν είναι μόνιμο με καλά κατασκευασμένα πάνελ. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι οι εικόνες που διατηρούνται "σκουπίζονται" για μια σύντομη περίοδο κανονικής κανονικής χρήσης που εμφανίζει μη στατικά στοιχεία, με τον χρήστη να διακόπτει περιοδικά τη συσκευή όταν δεν χρησιμοποιείται.