Το cache είναι ένας υψηλής ταχύτητας μηχανισμός προσωρινής αποθήκευσης data για ταχύτερη πρόσβαση σε αυτά απ’ ότι από την κύρια πηγή τους, πρακτικά δηλαδή συμβάλει σε καλύτερες επιδόσεις του συστήματος.
Η κάθε μια εφαρμογή λοιπόν δημιουργεί τα αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της cache και temporary items, που διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα σε reboot ή shut down του μηχανήματος. Διαφορετικά μπορεί να διογκωθούν σε gigabytes.
Οι εφαρμογές του macOS αλλά και οι εφαρμογές τρίτων developers φυλάσσουν τα cache folders τους στην User Library. Για πρόσβαση στην library λοιπόν, click το Desktop ώστε να έρθει στο προσκήνιο ο Finder. Πατάτε τα πλήκτρα command-shift-L (⌘-⇧-L), οπότε θα αναδυθεί ο φάκελος Library > Caches.
1.jpg 204.5KB
12 downloads
Ενώ με το free utility
OmniDiskSweeper μπορείτε να τα ελέγξετε άμεσα και κατά όγκο.
Όταν λοιπόν μια εφαρμογή συμπεριφέρεται περίεργα, δηλαδή παρουσιάζει lags, κολλάει ή κρασάρει, κύριος ύποπτος είναι το αλλοιωμένο cache folder της.
Δεν συνιστάται διαγραφή του κύριου cache folder (που περιλαμβάνει τα επιμέρους folders των εφαρμογών), αφού οι περισσότερες εφαρμογές διαχειρίζονται τα cache τους αποτελεσματικά, χωρίς να απαιτείται παρέμβαση του χρήστη. Ενώ όταν προκύψει θέμα με μια εφαρμογή και διαγράψει κανείς το cache folder της, απλά θα επιμηκυνθούν για λίγο οι χρόνοι για φόρτωση της μέχρις ότου δημιουργήσει ξανά τα cache της.
Όσο αφορά στα system cache τρέχετε το
safe mode, μια εξαιρετική ρουτίνα και για περιοδική συντήρηση και τυχόν επισκευή του συστήματος.
Τελευταία επεξεργασία από: nsxbass, 07/03/2018 - 21:36.