Εγώ πάντως έχω δει το εξής, από τότε που πρωτοβγήκε το Battery Health σα feature.
Επειδή φορτίζω από 60-80 σχεδόν καθολικά, όλα μου τα κινητά μένουν καρφωμένα στο 100% για 1 χρόνο μέχρι να πάρω το επόμενο.
Μόλις όμως δώσω το εκάστοτε τηλ στο φίλο μου (που δεν προσέχει καθόλου πώς φορτίζει και τους ξεσκίζει τις μπαταρίες κανονικά), μέσα σε λίγο καιρό κάθε συσκευή έχει χάσει αρκετά μεγάλο ποσοστό από την υγεία.
Πχ, του έδωσα πρόσφατα που πήρα το 13αρι το 12 Pro Max μου, το οποίο είχε κλασσικά 100% Health και τώρα έχει πάει ήδη στο 93%, μέσα σε ούτε δύο μήνες.
Δε θυμάμαι πότε πρωτοβγήκε το Health, αλλά από τότε που λανσαρίστηκε τσεκάρω ευλαβικά τις συσκευές όσο τις έχω στην κατοχή μου αλλά και αφού φύγουν από τα χέρια μου και πάνε στο φίλο μου και έχω δει ακριβώς το ίδιο κάθε φορά.
Είμαι 100% σίγουρη πως αν κρατούσα την εκάστοτε συσκευή παραπάνω, η υγεία θα έμενε στο 100 για πολύ ακόμα.
Παρόλο που ο τρόπος σκέψης σου αλλά και τα συμπεράσματά σου είναι ορθολογικά, ταυτόχρονα δεν είναι ορθολογιστικά.
Και θα ήθελα να το εξηγήσω κάνοντας την εξής εισαγωγή:
Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να μετρήσουμε την χωρητικότητα μίας μπαταρίας. Δεν υπάρχει κάποιο hardware κρυμμένο μέσα στα σωθικά μιας συσκευής που να μπορεί να το κάνει αυτό.
Αυτό όμως που υπάρχει είναι ένα μικρό αμπερόμετρο και ένα βολτόμετρο που «φλερτάρουν» κάθε μπαταρία.
Το πρώτο μπορεί και μετράει το φορτίο (σε Ampere ή Coulomb) που εισέρχεται μέσα σε μια μπαταρία όταν αυτή βρίσκεται σε κατάσταση φόρτισης, αλλά και το φορτίο που εξέρχεται από αυτή όταν βρίσκεται σε κατάσταση αποφόρτισης και μάλιστα στην μονάδα του χρόνου. Πχ mAh = miliAmperes ανά ώρα
Το δεύτερο μετράει την διαφορά δυναμικού (τάση) σε Volt μεταξύ των πόλων της μπαταρίας.
Οι παραπάνω δύο μετρητές παραδίδουν συνδυαστικά τις μετρήσεις τους σε δύο διαφορετικούς αλγόριθμους και αυτοί με τη σειρά τους τις μετατρέπουν στο εκάστοτε ποσοστό και την υγεία της μπαταρίας αντίστοιχα.
Πως τα υπολογίζουν:
Όταν η μπαταρία φορτίζει ή αποφορτίζει μετρούν ανά sec πόσα Ampere Εισέρχονται ή εξέρχονται από αυτή. Με μία απλή αναγωγή και αναλόγως τον χρόνο φόρτισης ή αποφόρτισης, υπολογίζεται συνολικά πόσο Φορτίο «προστέθηκε» ή «αφαιρέθηκε» από την μπαταρία.
Παράλληλα μετρούν τη τάση της μπαταρίας η οποία μειώνεται όσο η μπαταρία αποφορτίζεται και αντιστοίχως αυξάνεται όσο η μπαταρία φορτίζεται.
Εκεί που η μπαταρία δεν έχει να δώσει άλλο φορτίο και ταυτόχρονα η τάση της είναι στο ναδίρ είναι το 0% και αντιστρόφως των παραπάνω, το 100%.
Η προσθαφαίρεσή των φορτίων όπως και η αυξομείωση της τάσης, δημιουργούν όλες τις ενδιάμεσες τιμές των ποσοστών.
Γιατί οι τιμές δεν είναι πάντα αξιόπιστες:
Όταν μία μπαταρία περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, με την κατάσταση χρήσης, φόρτισης και εκφόρτισης να κυμαίνεται μεταξύ του 40 & 80% της χωρητικότητας της, οι μετρητές και οι αλγόριθμοι που τους ερμηνεύουν, «εμποδίζονται» να διαβάσουν τα δεδομένα της μπαταρίας είτε όταν αυτή είναι σε πλήρη φόρτιση είτε στο σημείο καμπής της.
Αυτό σημαίνει πως θα δώσουν πληροφορία με μεγάλο συντελεστή σφάλματος όχι τόσο στο ποσοστό αλλά σίγουρα στην υγεία.
Ο τρόπος λοιπόν που αποφάσισες να «φέρεσαι» στην μπαταρία σου (τον οποίο χαιρετίζω) αυξάνει ναι μεν την μακροζωία της αλλά και ταυτόχρονα τις πιθανότητες να σου δίνει λάθος μετρήσεις στο ποσοστό και την υγεία της.
Με τα λεχθέντα εξηγούνται και τα εξής:
1. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια της λειτουργίας του forum υπήρξαν εκατοντάδες χρήστες που παρότρυναν άλλους να κάνουν μία πλήρη αποφόρτιση της συσκευής τους και αμέσως μετά μία πλήρης φόρτιση. Έλεγαν χαρακτηριστικά ότι αυτή η διαδικασία κάνει calibrate την μπαταρία. Βέβαια η μπαταρία calibrate δεν γίνεται. Αυτό όμως που συνέβαινε είναι ότι έδιναν την ευκαιρία στους μετρητές να μετρήσουν με ακρίβεια τον συνολικό όγκο του φορτίου που χρειαζόταν η μπαταρία μέχρι να φορτίσει πλήρως, άρα και την χωρητικότητα της. Επιπλέον όλο το εύρος της τάσης της από το σημείο καμπής έως και το 100%. Με αυτό τον τρόπο έδιναν με μεγαλύτερη ακρίβεια το πραγματικό ποσοστό της.
2. Κάποιοι χρήστες και κυρίως αυτοί με ταλαιπωρημένη μπαταρία, διαπίστωναν πως ενώ το ποσοστό τους ήταν στο 60%, μετά από 1-2 λεπτά ξαφνικά αυτό έπεφτε ως διά μαγείας απότομα στο 20. Αυτό συμβαίνει διότι ο μετρητής της τάσης εμπλέκεται μόνο όταν η συσκευή αφυπνιστεί ή επανεκκινηθεί (Το γιατί μπορούμε να το αναλύσουμε άλλη φορά). Σε μία ταλαιπωρημένη μπαταρία παρατηρείται πως δεν μπορεί να κρατήσει την τάση της. Αν ο χρήστης βρίσκεται πολύ ώρα με ανοιχτή οθόνη στην ταλαιπωρημένη συσκευή του, μετά την κλειδώσει και αμέσως μετά την αφυπνίσει, θα εμπλακεί ο μετρητής τάσης, θα διαπιστώσει μεγάλη απώλεια τάσης και θα διορθώσει αυτόματα το ποσοστό που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε εξάρτηση μόνο από τον μετρητή φορτίου.
3. Σε συσκευές που είναι jailbroken υπάρχουν tweaks όπου ο χρήστης μπορεί να βλέπει στην οθόνη του και σε πραγματικό χρόνο τις τιμές του φορτίου φόρτισης ή εκφόρτισης της μπαταρίας. Αποκαλύπτει δηλαδή το αμπερόμετρο.
Είναι λοιπόν πολύ πιθανότερο να είχες εσύ λάθος ενδείξεις για την υγεία της μπαταρίας σου παρά το ότι ο φίλος την ξελίγωσε μέσα σε δύο μήνες. Ακριβώς επειδή την άφηνε να ξεφορτίζει σχεδόν εντελώς και αντιστοίχωςνα φορτίζει στο φορτιστή όλη νύχτα, η μπαταρία απέκτησε πιο αξιόπιστες μετρήσεις παρόλο που έβλαπτε την υγεία της.
Τελευταία επεξεργασία από: vrachamis, 10/01/2022 - 18:48.