Είμαι σίγουρος ότι οι επενδυτές και οι υπάλιλοι της Apple είναι ΠΟΛΥ ήρεμοι και σίγουροι που έχουν έναν οραματιστή σαν τον Steve Jobs και όχι σαν εσένα…χχχχχχχ μεταφρασμενες μαρκετιστικα.
Οποιος εχει σπουδασει ή εστω ασχολιθει λιγο με θεματα μαρκετινγκ το καταλαβενει.
ή αλλιως
οσα δεν φτανει η αλεπου...
η μαγκια δεν ειναι να αποκοβεις τον κοσμο τωρα
για κατι που θα αντικατασταθει σε πολλα χρονια!
μαγκια ειναι να ΔΟΛΕΥΕΙ αυτο που ζηταει ο πελατης
και αν εχεις τα @@ να εχεις και συμβατοτητα σε νεες τεχνολογιες.
Σαν να λες
"τα κινητα θα εχουν flexy οθονες στο μελλον,
αλλα αφου τωρα δεν υπαρχουν flexy οθονες
σου πουλαμε κινητο ΧΩΡΙΣ ΟΘΟΝΗ!!
Τι να την κανεις; αφου θα αντικατασταθει στο μελλον;
Εμεις το κανουμε για το καλο σου!! Οδηγουμε την τεχνολογια!!"
Μπέεεεεεε!!!...+5 συμφωνώ απόλυτα
Ούαου… Ο ρεαλισμός και οι «γνώστες» σε αυτό το thread σπάνε κόκαλα! Σε 10 χρόνια, ε; Βουτηγμένος στην γνώση και στην τεχνολογία είσαι, ε;+A Δυστυχώς, έτσι ακριβώς είναι.. Όσο και να μου αρέσει το Ipad, να το πάρω και να μη μπορώ να δω το 80% του Internet; Η να το πάρω και μετά από 10 χρόνια (που ούτως η άλλως θα το παραγκωνίσουν άλλα προϊόντα) να το χρησιμοποιώ σωστά; Ήδη με το 3gs (Που κατά τ' άλλα είναι άψογο σαν τεχνολογία για μένα τουλάχιστον) χρησιμοποιώ σπάνια το web surfing γιατί οι μισές σελίδες δεν εμφανίζονται σωστά..
Και δεν μου λες ρε συ. Πως γίνεται το 99% των σελίδων που επισκέπτομαι για να ενημερωθώ με ειδήσεις, τεχνολογία και σπορ (Ελληνικά και ξένα) να μου εμφανίζονται ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ; (το μόνο που μου «λείπει» από τις επισκέψεις μου σε μερικές από αυτές τις σελίδες είναι τα flash διαφημιστικά… Τώρα αυτό, να το πάρω ως αρνητικό; Χμμμ…)
Και όμως ρε φίλε, δυστυχώς (ή ευτυχώς για τους περισσότερους) κάτι «παράξενοι» τύποι σαν τον Steve Jobs συνέβαλαν ριζικά και να ξεσκαρτάρουμε απαρχαιωμένες τεχνολογίες όπως Floppy drives, Serial/Parallel Ports, CD, κλπ. ΜΑΚΑΡΙ να υπάρξουν πολλοί άλλοι με τέτοια «παιχνίδια συμφερόντων» (και άσε να τα θεωρούμε εμείς οι τυφλοί οπαδοί της Apple οραματισμούς και γνώσεις…)Από το web 2.0 και μετά υπάρχει ένα trend στο web να αντικατασταθεί το rich media περιεχόμενο με html/javascript. Η παγιοποίηση του XMLHTTP, η XML,JSON σε συνδυασμό με web services, η διάθεση έτοιμων framework οπως jquery, prototype, όλα έχουν ήδη οδηγήσει στο να μπορεί κανείς να πλάσει σχετικά εύκολα πολλά εξελιγμένα εφφέ - λειτουργικότητες για τα οποία πριν μερικά χρόνια το flash θα ήταν μονόδρομος.
Η αντικατάσταση του flash από native html/javascript έχει πολλά πολλά πλεονεκτήματα (flexibility σε αλλαγές, skinning, resources, security, search engine optimization) και αποτελεί το μακρινό όνειρο και κρυφό πόθο κάθε web developer. Αυτή τη στιγμή, με καλή χρήση των παραπάνω τεχνολογιών μπορεί κανείς να αντικαταστήσει πλήρως το flash περιεχόμενο στο site του με javascript/html έχοντας εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα.
ΟΜΩΣ,
το flash εξακολουθεί να στηρίζεται και να χρησιμοποιείται ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο online advertising. Το animation σε banners, web overs, expanding, push downs, take overs κτλ κτλ κτλ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά πολύπλοκο για να υλοποιηθεί με javascript/html. Το αν η html5 θα δώσει ώθηση σε αυτή την κατεύθυνση μένει να φανεί στην πορεία (και είναι κάτι που θα πάρει πολύ χρόνο ακόμη). Διαφωνώ κάθετα με κατι που ακούστηκε πιο πάνω πως χωρίς flash δεν μπορείς να δεις το 80% του web. Αντιθετως, χωρις flash μπορεις να δεις το 90% του web και το 20% του online advertising (οτι είναι δηλαδη αρχείο εικόνας ή απλο html/css).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Οντως υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη δυναμική για αντικατάσταση όχι μονο του flash αλλά οποιασδήποτε black box τεχνολογίας στο web με html/css/javascript. Αυτη η δυναμική ίσως γιγαντωθεί με την ελευση της html 5. Μεχρι τότε το online advertising παραμένει το τελευταίο μεγάλο και προς το παρόν απόρθητο φρούριο για το flash στο web. Μιλάω πάντα για το flash στο web και όχι για μεμονομένα flash apps ή games.
Ο Steve πάντα είχε εμμονές με τεχνολογίες που θεωρούσε ως φθίνουσες. Θυμαμαι την γκρίνια για τα mac χωρις floppy (USB only), τη γκρινια για το MMS στο iphone, έχουμε τώρα πρόσφατα για την γκρίνια για το παραγκωνισμό του firewire. Νομίζω πως κάποιος πιο παλιός από εμενα θα θυμάται και περισσότερα και καλύτερα παραδείγματα. Τώρα είναι μόνο εμμονή - οραματισμός? Κρύβεται και κανένα "παιχνίδι συμφερόντων" απο πίσω?...
Συμφωνώ πως στο ipad το flash θα μπορούσε να ειναι opt-in. Από την άλλη η apple πάντα είχε την ιδιορρυθμία να κοντράρεται σε τέτοια θέματα με τους χρήστες της και να μη τους καλομαθαίνει. Μένει να δούμε αν θα τους "βγει" ΚΑΙ αυτή ή εμμονή.