Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και με την άνοδο του web, δεκάδες interpreted πλατφόρμες με πρώτη και καλύτερη τη Java προσπαθούν και σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν να επιβληθούν στη βιομηχανία. Αυτό έχει περάσει και στα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα νέες γενιές μηχανικών λογισμικού, που είναι μεν άσοι στο J2EE άλλα αν τους μιλήσεις για pointers, linked lists, και γενικά το συμβαίνει στα έγκατα της μηχανής μάλλον δεν έχουν ιδέα (φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις - αλίμονο).
Η "τεμπελιά" αυτή έχει φέρει τη σύγχρονη κουλτούρα λογισμικού, (καλύτερο παράδειγμα από το οικοσύστημα της Microsoft δεν υπάρχει) με τη νοοτροπία του πρόχειρου, bug ridden release, και των επαναλαμβανόμενων bug-fixing updates.
Ενώ συμφωνώ γενικά με τις απόψεις σου, δεν συμφωνώ καθόλου με το παραπάνω κομμάτι.
Και εγώ (δυστυχώς) είμαι παλιός στο κουρμπέτι του development. Αλλά και να με πληρώσεις τώρα δεν πρόκειται με τίποτα να κάτσω να γράψω ξανά business εφαρμογή σε C, C++ ή delphi. Πάλι καλά που βγήκαν αυτές οι higher level πλατφόρμες.(.net, J2EE Κλπ) και βγήκαμε από την μαυρίλα του να κυνηγάμε τον pointer, θυμάσαι?
Και επειδή το 99 % του software που γράφεται παγκοσμίως είναι business software (το 99,99999% στην Ελλάδα) άρα και το 99,9% των developer κάνουν το ίδιο.
Δεν είναι τεμπελιά αλλά πρόοδος. Δεν χρειάζεται για να φτιάξω ένα workflow σύστημα ή ένα ERP, CMS, WMS κλπ κλπ να πάω χαμηλά στη μηχανή. Πάλι καλά που έχουμε τα σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού για αυτή τη δουλειά. Το καταλαβαίνω να γράψεις native κώδικα για να φτιάξεις drivers ή για επιστημονικό software αλλά μέχρι εκεί. Δεν χρειάζεται να κυνηγάμε μάγισσες (Pointers) την σήμερον ημέρα. linked lists εν έτη 2010 με τόσες βάσεις δεδομένων!!! Καλά ήταν αλλά πάει πια.
Να θυμίσω στους νεώτερους ότι για να φτιάξουμε με C μια φορμούλα με ένα πίνακα και ένα κουμπάκι θέλαμε πάνω από 5.000 γραμμές κώδικα. Άσε να μην πω τι κάναμε για να τυπώσουμε ένα παραστατικό!!!
Και το Cocoa για mac σύγχρονο είναι με εξελιγμένο framework από κάτω που μοιάζει περισσότερο με high level σύστημα όπως το .net ή J2EE παρά με unix C compiler.
Αυτά τα σύγχρονα εργαλεία έχουν φέρει επανάσταση στο χώρο του development και μας έβγαλαν εμάς τους dev από τα υπόγεια και μας έβαλαν στα meeting rooms. Μην τα ξεχνάμε αυτά. Γιατί επειδή πριν τα γράφαμε όλα και δεν μπορούσαμε εύκολα να δουλέψουμε σε ομάδες ήταν ένα one man show που έγραφε κώδικα από το πρωί ως το βράδυ.
Και η προχειρότητα υπάρχει πάντα αν δεν γράφουμε σωστά. Είτε χρησιμοποιούμε native είτε όχι.