Μα υπάρχει ήδη multitasking και χωρίς το νέο os. Έχω την 3.1.2 με j/b και το backgrounder και έχω όσες εφαρμογές θέλω ανοιχτές. Έχω αναφορά παράδοσης στα SMS και πολλά πολλά αλλά που δεν θα τα αναφέρω. Έχω το categories για να φτιαχνω όσους φακέλους γουστάρω και με όσες εφαρμογές μέσα χώρις περιορισμό. Αμάν η τρέλα με το νέο os.....ψαξτε λίγο μέσα στο cydia....
Λοιπόν ο τρόπος που έχει υλοποιηθεί το multitasking από τις εφαρμογές στο Cydia είναι ο κλασσικός που υπάρχει και στα windows 7 και στο MacOS. Δηλαδή οι εφαρμογές τρέχουν παράλληλα μοιράζονται resources και μπαταρία και η εφαρμογή είναι ανεξάρτητη από αυτό. Είναι ιδανικός τρόπος για τα συστήματα που τρέχουν αυτά τα πολύ εξελιγμένα λειτουργικά αλλά δεν είναι ο τρόπος που προτείνει η Apple με το iOS 4.
Η Apple υποστηρίζει ότι αν απλά έκανε αυτό τότε η απόδοση του κινητού θα έπεφτε κατακόρυφα και η μπαταρία θα εξαντληθεί πολύ γρήγορα. Και τα δύο είναι πολύ valid arguments και νομίζω ότι κανείς δεν διαφωνεί μαζί τους.
Μπήκε στο κόπο λοιπόν να φτιάξει ένα ολόκληρο σετ από services που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες. Δηλαδή οι εφαρμογές δεν τρέχουν παράλληλα αλλά αποθηκεύονται στην μνήμη ως 'εικόνες'. (Φαντάσου την επιλογή suspend στα virtual machines). Όταν τις ξανακαλέσεις ανασύρεται η εικόνα της εφαρμογής από την μνήμη και συνεχίζεις από εκεί.
Πρέπει όμως η εφαρμογή να έχει γραφτεί έτσι όμως ώστε να υποστηρίζει αυτό το save state!!!
Τώρα για την μουσική το GPS και τα notifications στην ουσία δεν τρέχει η εφαρμογή πάλι αλλά έχει καλέσει αυτά τα services που λέγαμε πριν τα οποία κάνουν αυτές τις λειτουργίες και η εφαρμογή είναι παγωμένη στην μνήμη.
Να σου δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις τι οικονομία κάνεις έτσι. Έστω ότι τρέχεις ένα GPS πρόγραμμα το Navigon.
Με το κλασσικό multitasking όταν φύγεις από αυτό και πας πχ στα mail σου, αυτό στο background συνεχίζει να σχεδιάζει χάρτες και τρισδιάστατα αντικείμενα στην οθόνη και να χαλάει πολύ ενέργεια. Αντίθετα αυτό που κάνει το ψεύδο multitasking της Apple είναι να το παγώνει στην μνήμη με αποτέλεσμα να μην χαλάει τσάμπα ενέργεια αφού δεν είναι ορατό στον χρήστη και να χρησιμοποιούνται τα audio και GPS multitasking services για να σε καθοδηγούν στον προορισμό σου.
Το αποτέλεσμα είναι φυσικά πολύ χαμηλότερη κατανάλωση resources και μπαταρίας.