Πολλοί από εμάς έχουμε πλέον Jailbroken το iPhone μας, ειδικά αν έρχεστε από την εποχή του 1ου iPhone που πλέον ονομάζεται «2G» που για να παίξει με τα Ελληνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπρεπε να είναι με Jailbreak για να παίξει το Unlock στον πάροχο. Αααα, παλιές καλές εποχές, τώρα όλοι το παίζουν μούρη «εγώ δεν κάνω Jailbreak γιατί μου αρέσει καθαρό», αλλά θέλουν, μόνο που έχουν τρομάξει με τις πολλές αλλαγές και προγράμματα (βλέπε threads σε γνωστό site που γεμίζουν 50 σελίδες με τις ίδιες ερωτήσεις), και απλά δεν κάνουν το βήμα. Δεν τους παρεξηγώ, τι να κάνουμε άλλοι παίρνουν ρίσκα άλλοι όχι..
Τώρα πίσω στο θέμα μας..Κάθε μεγάλη αλλαγή σε Firmware που κάνει η «μαμά» Apple μας φέρνει αρκετές φορές σε πολύ δύσκολη θέση. Να δώσω ένα παράδειγμα η μετάβαση από την 3.x σε 4.x του νέου πλέον λειτουργικού με όνομα «iOS» και όχι «iPhoneOS» γιατί τρέχει και σε άλλες συσκευές (βλέπε iPad, iPod Touch), αυτή λοιπόν η μετάβαση μπορεί να είναι επίπονη. Όλοι λένε καλό θα ήταν να διαλέξεις μετά το Restore να το setάρεις ως νέα συσκευή κλπ κλπ. Οι περισσότεροι όμως ξεχνούν να κάνουν Sync, όχι backup μόνο αλλά και Sync ναι υπάρχουν και αυτοί, κι έτσι όταν φτάσουν στο Restore δεν έχουν επιλέξει να τραβήξουν σε κάποιο τοπικό πρόγραμμα τις επαφές τους (βλέπε Address Book σε Win/Mac) ή το Ημερολόγιό τους (βλέπε MS Outlook σε Win ή iCal σε Mac). Τώρα θα μου πεις αυτά είναι οκ, τα σώζουμε. Εντάξει θα πω κι εγώ «μπράβο» σας.. Τα SMS ? Άλλες ρυθμίσεις που έχετε κάνει στην συσκευή ? Αυτά άντε γειά ?
Εδώ λοιπόν έρχονται μερικά βήματα που όμως χρειάζονται λίγη περισσότερη γνώση πάνω στην αγαπημένη μας απαιτητική συσκευή.. θέλουμε οπωσδήποτε να είναι Jailbroken με το Cydia περασμένο (κατά προτίμηση όχι το Rock) και εγκατεστημένο το πακέτο OpenSSH και ότι ζητήσει με αυτό ως εξαρτήσεις. Εδώ λοιπόν θα χρειαστεί λίγο χέρι η υπόθεση, και όταν λέμε χέρι μιλάμε για Shell Commands σε περιβάλλον SSH Terminal. Μπορείτε επίσης να αντιγράψετε μερικό, αλλά συγκεκριμένο, περιεχόμενο από το iPhone, όπως τα SMS, και να τα περάσετε στο φρέσκο-set-αρισμένο σας Firmware εκεί που ήταν πριν αλλάζοντας μόνο μερικά permissions. Ας περάσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για να έχουμε τα πάντα ασφαλή και σίγουρα στο νέο μας τηλέφωνο.
1. Sync με το iTunes.
Έτσι θα σωθούν όλα τα προγράμματα/εφαρμογές από το AppStore και τα Stock σε επίπεδο πληροφοριών τους, σημειώσεις, game saves, logins κλπ. Εάν, δεν πρόκειται να επανέρθετε όμως από backup και πάτε για φρέσκο-set-αρισμένο iPhone τότε απλά δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό. Βέβαια καλό θα είναι να έχετε ένα backup τέτοιου είδους στην άκρη και μετά (μόνο σε Mac) με το πρόγραμμα «iPhone Backup Extractor» να εξάγετε μερικές ή όλες (με λίγο κόπο) τις πληροφορίες που χρειάζεστε!.
2. Αντιγράψτε στον Υπολογιστή σας Φωτογραφίες/Βίντεο χρησιμοποιώντας σύνδεση USB.
Εάν κάτι σας συνέβει και δεν μπορείτε να προσπελάσετε τις φωτογραφίες σας από το iPhone, όπως έχει συμβεί σε πολλούς, ακόμα και μέσω του USB, μπορείτε να πλοηγηθείτε στον φάκελο /private/var/mobile/Media/DCIM/ και χειροκίνητα να τις κατεβάσετε μέσω SSH ασύρματα. Προσοχή, αν έχετε πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο, μπορεί μέσω ασύρματου να διαρκέσει αρκετή ώρα η αντιγραφή στον υπολογιστή σας.
3. Κρατήστε screenshot κάθε σελίδα του SpringBoard σας.
Επίσης κρατήστε screenshot και από τις ρυθμίσεις του WinterBoard και των Ρυθμίσεων εκεί που είναι η λίστα των Jailbroken προσθήκων, ώστε να γνωρίζετε τι είχατε βάλει μέσα (π.χ. Ρυθμίσεις Activator κλπ.)
4. Ανοίξτε το Cydia και σημειώστε ή τραβήξτε πάλι screenshots οτιδήποτε θα βρείτε στο μενού Manage > Packages που είναι και ότι έχει περαστεί στην συσκευή σας μετά το Jailbreak.
Τώρα τα παρακάτω δεν θα χρειαστεί να τα κάνετε αν έχετε ένα synched backup αλλά εδώ μιλάμε για περιπτώσεις που π.χ. το synched backup αναφέρει κάπου εσφαλμένα και δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ή αν δεν έχετε κρατήσει καθόλου backup. Για πάμε παρακάτω..
5. Backup τα Voice Memos: χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Media/Recordings , εάν θέλετε να τα επαναφέρετε στο νέο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει και το αρχείο Recordings.db.
6. Backup των Επαφών (Contacts): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/AddressBook/AddressBook.sqlitedb και τις εικόνες/φωτογραφίες των επαφών σας στον ίδιο φάκελο το αρχείο: AddressBookImages.sqlitedb
7. Backup του Ημερολογίου (Calendar): χειροκίνητα μέσω SSH από/private/var/mobile/Library/Calendar/Calendar.sqlitedb
8. Backup Ιστορικού Κλήσεων (Call History): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/CallHistory/call_history.db
9. Backup Αυτόματες Διορθώσεις κατά την Γραφή & Λεξιλόγιο (Keyboard Auto-Corrections): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/ Keyboard/user_autocorrections.plist και user_dictionary.plist . Μπορείτε επίσης να αντιγράψετε το αρχείο dynamic-text.dat . Φαίνεται να χρησιμοποιείται για φράσεις λέξεων που χρησιμοποιείτε όταν πληκτρολογείτε και το iPhone τις προσαρμόζει στα μέτρα σας στην προσπάθεια να μαντέψει τι πάτε να γράψετε!
10. Backup Χαρτών (Maps), Αγαπημένων/Σελιδοδίκτες (Bookmarks), Πλοηγήσεις (Directions) και Ιστορικό (History): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/ Maps/Bookmarks.plist, Directions.plist & History.plist
11. Backup των Σημειώσεων (Notes): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/Notes/notes.db & notes.idx
12. Backup των Safari Bookmarks, Ιστορικό Πλοήγησης (History) & Τελευταία Κατάσταση (Last State): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/ Safari/Bookmarks.plist, History.plist & SuspendState.plist
13. Backup των Μηνυμάτων SMS (Text Messages): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/SMS/sms.db
14. Αν είχαμε στην Ελλάδα Voicemail θα κάνατε το παρακάτω..
Backup των Voicemail Messages: χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/Voicemail/voicemail.db και ότι άλλα αρχεία τελειώνουν με κατάληξη .amr
15. Backup των WebClips (bookmarked σελίδες που έχετε προσθέσει στην home screen σας): /private/var/mobile/Library/ WebClips/(όλοι οι φάκελοι που τελειώνουν με .webclip)
16. Backup Πληροφοριών AppStore: μερικές εφαρμογές του App Store αποθηκεύουν πληροφορίες που μπορεί να χρειάζεστε. Για παράδειγμα, λίστες todo, λογαριασμούς twitter, κλπ. Πρέπει να τσεκάρετε κάθε φάκελο που θα βρείτε στην τοποθεσία /private/var/mobile/Applications . Μερικές φορές είναι και θέμα τύχης να πετύχεις τον φάκελο που ψάχνεις γιατί είναι ονομασμένοι με νούμερα και χαρακτήρες σε τυχαία σειρά. Πάντως κάθε εφαρμογή μέσα τις έχει έναν φάκελο Documents, εκεί βρίσκονται όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται να κρατήσετε (αυτό ονομάζεται app sandbox και να λέμε και κανέναν όρο). Υπάρχει περίπτωση μερικές εφαρμογές να μην έχουν το «Documents» μέσα τους αλλά κάτι άλλο. Εκεί είναι στην κρίση σας να βγάλετε άκρη ποιο να κρατήσετε!
Όταν λοιπόν τα έχετε όλα αυτά στην άκρη ασφαλή και είστε έτοιμοι, κάντε το μεγάλο βήμα για Restore από το iTunes, κάντε πάλι re-jailbreak την συσκευή σας και πετάξτε τα όλα στην θέση τους όπως τα είχατε πριν. Όλα τα προγράμματα του Cydia δυστυχώς θα πρέπει να επανεγγατασταθούν (πράγμα που ο φίλος μου GeekSada το έχει λύσει με το πρόγραμμα cydback για τερματικό μέσα από το iPhone, αλλά περισσότερο για αυτό σε άλλο post). Θα χρειαστεί μέσω του SBSettings και από το μενού του που διορθώνει τα Permissions στον φάκελο του χρήστη να το κάνετε ενώ πριν έχετε φροντίσει ότι περάσετε πίσω στην συσκευή να είναι chmod’ed recursively σε 777 και αν δείτε μετά από όλα αυτά π.χ. μια εφαρμογή όπως τα SMS να την ανοίγετε και να κλείνει είναι σίγουρα τα permissions λάθος και προσπαθήστε πάλι με chmod και τέλος SBSettings & Reboot και θα το πετύχετε. Αυτό στην κυριολεξία είναι ότι κάνει το iTunes όμως χειροκίνητα χωρίς όλη την σαβούρα που μπορεί να έχει μαζευτεί από το προηγούμενο Firmware που είχατε μέσα.
Αν έχω ξεχάσει κάτι ή αν θέλετε να σημειώσετε κάτι πάνω στο όλο σκηνικό μην διστάσετε να σχολιάσετε από κάτω και θα φροντίσω σε προσθήκη ή διόρθωση! Θα ήθελα να ξέρω επίσης αν καταφέρατε να έχετε με επιτυχία επαναφορά των δεδομένων στην συσκευή σας!
Γράφει ο SomniusX αρχική δημοσίευση στo HellasProject.com