Mετά απο πολλές ερωτήσεις κυρίως νέων χρηστών για το τι είναι τελικά το jailbreak βρήκα ένα χρήσιμο οδηγό και θεώρησα σωστό να τον αναδημοσιεύσω στο forum
πολλές ευχαριστίες στον Νίκο [aka] carpenoctum!
Τελικά τι είναι αυτό το Jailbreak;
Η διαδικασία του jailbreak δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ξεκλείδωμα του συστήματος αρχείων της συσκευής ώστε να μπορεί ο χρήστης να έχει δικαίωμα εγκατάστασης εφαρμογών και βελτιώσεων που δεν είναι διαθέσιμες στο App Store (3rd party apps) ή να πραγματοποιήσει κάποιες άλλες τροποποιήσεις στη συσκευή όπως για παράδειγμα να περάσει ένα theme.
Η Apple όταν δίνει το sdk (πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών) στους developers έχει κλειδωμένα κάποια αρχεία μην επιτρέποντας την ανάπτυξη εφαρμογών που παρεμβαίνουν σε σημεία της συσκευής που δεν επιθυμεί. Δεν θα δείτε για παράδειγμα στο App Store εφαρμογή που να παρεμβαίνει στην εφαρμογή του ipod. Το jailbreak λοιπόν έρχεται να απελευθερώσει τη συσκευή από αυτά τα κλειδώματα.
Είναι απαραίτητο το jailbreak; Γιατί να το κάνω;
Αν η συσκευή σας καλύπτει όπως είναι τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβείτε σε αυτή τη διαδικασία. Αν πάλι θεωρείτε ότι έχετε ανάγκη από κάποιες παραπάνω λειτουργίες οι οποίες είναι διαθέσιμες μετά το jailbreak τότε διαβάστε τους οδηγούς για το πώς να το κάνετε και προχωρήστε.
Κάποιοι θα πουν ότι το jailbreak γίνετε για να μπορεί κάποιος να περάσει σπασμένες εφαρμογές. Αυτή η αντίληψη είναι εντελώς λανθασμένη. Αν και το jailbreak με το ξεκλείδωμα που κάνει δίνει και αυτή τη δυνατότητα, ο λόγος που γίνεται δεν είναι αυτός αλλά το να κάνουμε τη συσκευή ακόμα καλύτερη και να τη φέρουμε στα μέτρα μας.
Θα έχει πρόβλημα η συσκευή μετά το jailbreak; Τι γίνεται με την εγγύηση;
Το jailbreak αυτό καθεαυτό δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στη συσκευή. Προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν μόνο με το πέρασμα κάποιων 3rd party εφαρμογών ή να διαπιστωθούν ασυμβατότητες μεταξύ τους. Αν και αυτό συμβαίνει σπάνια να έχετε υπόψη σας ότι οποιαδήποτε μη επίσημη εφαρμογή που περνάτε μέσα από το Cydia (θα πούμε παρακάτω για αυτό) δεν έχει ελεγχθεί από την Apple, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να δημιουργήσει πρόβλημα στη συσκευή και να χρειάζεστε Restore. Περνώντας όμως εφαρμογές από το Cydia που έχουν περαστεί απροβλημάτιστα από άλλους και αποφεύγοντας αχρείαστους πειραματισμούς δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα.
Το jailbreak καθιστά άκυρη την εγγύηση της συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι αν πάθει κάτι η συσκευή και πάτε σε κάποιο service ενώ είναι jailbroken, θα σας ακυρώσουν την εγγύηση. Παρόλα αυτά, αν κάνετε ένα Restore της συσκευής μέσα από το iTunes και πατήσετε set up as new phone χωρίς να κάνετε επαναφορά backup μετά το Restore τότε δε μένει κανένα ίχνος του jailbreak και μπορείτε να στείλετε τη συσκευή στο service άφοβα χωρίς να κινδυνεύετε να χάσετε την εγγύηση. Προσοχή όμως. Είναι σημαντικό μετά το Restore να μην επαναφέρετε το backup σας για να μην επανέλθουν στη συσκευή log files τα οποία θα μπορούν να προδώσουν την προηγούμενη ύπαρξη jailbreak.
Το Jailbreak δεν είναι ίδιο με το Unlock;
Όχι. Το Unlock αφορά συσκευές που πωλούνται στο εξωτερικό και είναι κλειδωμένες σε έναν συγκεκριμένο πάροχο με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κάρτες SIM μόνο του συγκεκριμένου παρόχου. Στην Ελλάδα οι συσκευές πωλούνται ξεκλείδωτες και δεν υπάρχει ανάγκη Unlock. Αν όμως έχετε αγοράσει συσκευή από άλλη χώρα όπως για παράδειγμα την Αμερική τότε για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το iPhone σας στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού πρέπει να κάνετε Unlock για να ξεκλειδώσετε το Baseband.
Κάνατε το jailbreak με το κατάλληλο εργαλείο και τώρα πέσατε στα βαθιά. Τι πρέπει να κάνετε τώρα; Τι είναι αυτό το Cydia που εμφανίστηκε στο Springboard της συσκευής;
Τι είναι το Cydia;
Το Cydia θα το δείτε εγκατεστημένο στη συσκευή σας αμέσως μετά το jailbreak (ή σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν έχετε κάνει jailbreak με το blackra1n πρέπει να το περάσετε μόνοι σας μέσα από το εικονίδιο του blackra1n που εμφανίστηκε μετά το jailbreak).
Τι είναι όμως αυτό το περίφημο Cydia; Το Cydia δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εναλλακτικό App Store. Εφαρμογές, βελτιώσεις, θέματα καθώς και οτιδήποτε άλλο είναι διαθέσιμο μετά το jailbreak θα το βρείτε εκεί.
Τι δεν έχει το Cydia;
Υπάρχουν πολλοί που ρωτάνε πού είναι οι σπασμένες εφαρμογές στο Cydia και δε μπορούν να τις δουν. Προφανώς και δε μπορούν να τις δουν. Στο Cydia δεν υπάρχουν σπασμένες οι εφαρμογές του App Store και αυτό έρχεται σε συνέχεια αυτού που έγραψα παραπάνω για τη φιλοσοφία του Jailbreak.
Τι έχει το Cydia;
Στο Cydia θα βρείτε όλες εκείνες τις εφαρμογές που προσθέτουν και απελευθερώνουν λειτουργίες, δίνοντας πρόσθετες δυνατότητες στο iPhone, themes, ringtones tweaks κλπ.
Μα μου ζητάει να πληρώσω...
Προφανώς. Κάποιες από τις εφαρμογές είναι δωρεάν ενώ άλλες πρέπει να τις αγοράσετε κανονικά. Οι άνθρωποι που φτιάχνουν αυτές τις εφαρμογές δεν είναι crackers και δεν κάνουν κάτι παράνομο. Φτιάχνουν εφαρμογές που δεν τους επιτρέπει η Apple να περάσουν στο App Store και είναι λογικό για κάποιες από αυτές να ζητάνε κάποιο αντίτιμο. Το πόσο κοστίζει μια εφαρμογή ή αν είναι εντελώς δωρεάν είναι καθαρά απόφαση αυτού που τη φτιάχνει και τη διαθέτει στο Cydia.
Είναι ασφαλείς οι συναλλαγές;
Για να αγοράσετε μια εφαρμογή από το Cydia μπορείτε να πληρώσετε με paypal γεγονός που ενισχύει κατά πολύ την ασφάλεια των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω του Cydia. Αν θέλετε λοιπόν να αγοράσετε κάτι από το Cydia προχωρήστε άφοβα.
Τι είναι όλα αυτά που βλέπω στο Cydia;
Ανοίγοντας το Cydia υπάρχουν κάτω πέντε επιλογές: Cydia, Sections, Changes, Manage και Search. Ας τα πάρουμε ένα ένα να δούμε τι έιναι.
Είναι η αρχική εικόνα που θα αντικρίσετε μόλις ανοίξετε την εφαρμογή. Από εκεί μπορείτε να δείτε τα τελευταία twitter updates του δημιουργού του Cydia (Jay Freeman a.k.a. saurik), τις εφαρμογές που είναι featured, δηλαδή τις εφαρμογές εκείνες που είναι και από αξιόπιστους developers (ή τον ίδιο τον saurik) καθώς και κάποιους οδηγούς και FAQ.
Sections
Εδώ υπάρχουν κατηγοριοποιημένα όλα τα packages (πακέτα) που προϋπάρχουν στο μενού του Cydia. Το συγκεκριμένο κομμάτι δεν είναι και το πιο εύχρηστο στη λειτουργία του και δύσκολα θα βρείτε κάτι εκεί αν δεν ξέρετε τι ψάχνετε.
Changes
Εδώ υπάρχουν χρονολογημένα όλα τα πακέτα που βγαίνουν ανάλογα με τις πηγές που έχετε περάσει (θα εξηγήσω παρακάτω για αυτό). Εδώ θα δείτε και notifications σε περίπτωση που υπάρχει update σε κάποια εφαρμογή που έχετε περάσει από το Cydia.
Η καρτέλα του manage περιέχει ίσως τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Packages, Sources και Storage.
Στο Packages μπορείτε να δείτε ό,τι έχετε εγκατεστημένο από το Cydia και από κει να το αφαιρέσετε ή να το κάνετε επανεγκατάσταση αν έχει κάποιο πρόβλημα.
To Sources σας δείχνει τις πηγές που έχετε περασμένες. Ας το εξηγήσουμε όμως λίγο περισσότερο αυτό. Το Cydia από μόνο του δεν περιέχει κάποια εφαρμογή. Οι εφαρμογές φιλοξενούνται στα λεγόμενα Repositories (ή Repos όπως θα τα δείτε γραμμένα χάρη συντομογραφίας) τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από Online αποθήκες για να το πω απλά. Το Cydia λοιπόν βλέπει τις εφαρμογές που υπάρχουν σε εκείνα τα Repositories που είναι προεγκατηστημένα στο Cydia. Προσθέτοντας ένα Repo λοιπόν μόνοι σας, το Cydia θα μπορεί να δει τις εφαρμογές που περιέχει και εσείς μετά να τις εγκαταστήσετε. Προσοχή όμως. Περνώντας ένα Repository μην περιμένετε ως δια μαγείας να δείτε μπροστά σας όλες τις εφαρμογές του. Πρέπει να ξέρετε ποια εφαρμογή θέλετε και μετά την προσθήκη του Repository είτε να τη βρείτε στα Sections ή ακόμα καλύτερα να την αναζητήσετε από το Search.
Για να προσθέσετε ένα repository πηγαίνετε στο Sources, πατάτε Manage, μετά Edit και τέλος Add προσθέτοντας το url του. Το Cydia θα το φορτώσει και μετά μπορείτε να πάτε να βρείτε την εφαρμογή που σας απασχολεί. Καλό είναι να μην περνάτε αχρείαστα repositories. Περάστε αυτά που σας είναι απαραίτητα. Όταν εδώ στο φόρουμ παρουσιάζουμε μια Cydia εφαρμογή αν δεν αναφέρουμε κάτι σημαίνει ότι αυτή η εφαρμογή προϋπάρχει στα ήδη περασμένα repos. Σε αντίθετη περίπτωση αναφέρουμε ξεκάθαρα το repo που πρέπει να προσθέσετε για να βρείτε την εν λόγω εφαρμογή.
Τέλος, το τρίτο κομμάτι του Manage είναι το Storage που περιέχει απλά κάποιες πληροφορίες για τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής.
Search
Εδώ απλά κάνετε την αναζήτηση των εφαρμογών, των themes, κ.λ.π. Μην ξεχνάτε, όπως είπα παραπάνω, ότι τα αποτελέσματα που θα δείτε είναι από τα repositories που έχετε ήδη περασμένα.
[VIA]
...και κλείνοντας μην ξαναδιαβάσω πως η ουσία του jailbreak είναι τα cracked apps και ότι πως γι' αυτό υπάρχει το IPHONEHELLAS για να βρίσκουμε cracked apps
να ζητήσω επίσης συγνώμη εάν κάποιες από τις παραπάνω ενότητες έχουν δημοσιευτεί στο forum...
THANKS!
Τελευταία επεξεργασία από: DINFUN, 10/02/2011 - 15:11