Είναι πιο open το Android από το iOS; Συγκριτικά, ναι. Χωρίς καμία αμφισβήτηση. Εϊναι πιο παραμετροποιήσιμο; Ναι. Είναι το Android ανοιχτό λογισμικό; Όχι ακριβώς, για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω.
Το Android είναι καθαρά ανοιχτό λογισμικό σίγουρα μέχρι το Gingerbead 2.3. Το iOS είναι καθαρά κλειστό. Μέχρι εκεί δεν υπάρχει σύγκριση.
Παραθέτω κάτι από το post σου "Google αφού ανακοίνωσε ότι θα
καθυστερήσει να"... Εμμέσως, λοιπόν, αναφέρεται ότι θα το δώσει κάποια στιγμή.
Ίσως το καλύτερο, λοιπόν, είναι να περιμένουμε. Διότι, εάν διαθέσει τον κώδικα του Ice Cream, ενοποιώντας όλα τα στοιχεία από Honeycomb και Gingerbread με GoogleTV τότε δεν έχει νόημα όλο αυτό το ποστ. Το ότι "παγώνει" την διάθεση της AOSP 3.0 δεν λέει άμεσα κάτι. Το "παγώνει" δεν σημαίνει ότι το καταργεί. Τότε θα πρέπει να αλλάξει και την ονομασία από Android Open Source Project σε Android
closed Source Project. Θεωρώ ότι δε θα το κάνει. Ο χρόνος θα δείξει...
Fragmentation, πάντως, έχουμε κι εμείς στο iPhone. Εγώ είχα το 2G και έχω μείνει στην έκδοση 3. Άλλοι δεν απολαμβάνουν το multitasking κάποιοι άλλοι κάτι άλλο. Είναι απόλυτα λογικό καθώς περνούν τα χρόνια, τα παλιά κινητά να μην τρέχουν νέα λογισμικά. Εκ των ουκ άνευ...
Και αυτά περί ενοποιημένου περιβάλλοντος στο iOS, προσωπικά δεν τα θεωρώ ότι τιμούν την Apple. Το να υπάρχουν 4 εφαρμογές σε μία σειρά, λες και το iPad είναι iPhone μεγάλο, ε όχι, δεν είναι ωραίο. Υστερεί εκεί η Apple. Καλά έκανε η Google κατά την δική μου άποψη και το άλλαξε για τα tablets.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του Android, σε παραπέμπω στο linux foundation που αποφασίζει για το kernel. Σίγουρα η mailing list είναι πιο open, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάτι καλό η Google δεν μπορεί να το δεχτεί και να το κρατήσει. Θυμάμαι άπειρες φορές ο Linus να ασκεί βέτο και να μην βάζει κάτι στον κώδικα...
Και κάτι τελευταίο. Το Android δε θέλει jailbreak. Το root που ανέφερε ένας φίλος, δεν είναι το ίδιο. Οι διάφοροι κατασκευαστές "κλειδώνουν" τα κινητά. Ας μου πει τότε κάποιος εάν τα Nexus One, Nexus S χρειάζονται ξεκλείδωμα; Η απάντηση είναι όχι. Εκτελείς μια εντολή και μετά παίζεις με το κινητό. Δεν περιμένεις για να εκμεταλλευτείς κάποια τρύπα του Android. Αλλά κάποια τρύπα του τρόπου κλειδώματος. Όχι ότι δεν είμαι ευχαριστημένος που υπάρχουν τρύπες... Αλίμονο, τώρα θα ήμουν με ένα μισό iPhone (εάν δεν ήταν jailbroken, δηλαδή)
Τελευταία επεξεργασία από: nickolasemp, 05/04/2011 - 22:57