Προσωπικά μου είναι αδιανόητο το πόσο τυφλοί είναι κάποιοι και πόσο εύκολα απαλλοτριώνουν αυτά τα δεδομένα, όχι στον πάροχο της κινητής τηλεφωνίας τους (είναι δεδομένο ότι αφού έχεις κινητό θα έχεις και κάποιον πάροχο, από τον οποίο είναι ευκόλως εννοούμενο ότι θα καταγράφει τις κινήσεις σου - αλλιώς πως θα πληρώνεις λογαριασμό) αλλά σε μια τρίτη εταιρία από την οποία απλώς αγοράζεις το κινητό της και κάνεις χρήση θεωρώντας αδιανόητη μια τέτοια τρύπα ασφαλείας.
Για να πληρώσεις ένα λογαριασμό κινητής χρειάζεσαι:
1. ταυτοποίηση (με ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ., ταυτότητα, κλπ)
2. τηλεφωνικό αριθμό από τον οποίο κάλεσες
3. τηλεφωνικό αριθμό στον οποίο κάλεσες
4. χρόνο ομιλίας (η SMS και λοιπές υπηρεσίες)
5. κόστος βάση τιμοκαταλόγου.
Όμως εσύ θεωρείς αποδεκτό να καταγράφονται και να αποθηκεύονται δεδομένα όπως το που ήσουν ανά πάσα στιγμή για x χρόνια (για να μη πούμε για καταγραφή κλήσεων, μηνυμάτων κλπ).
Άρα δε σε πειράζει το ότι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κρατιούνται, αλλά σε πειράζει από ποιόν κρατιούνται. Δώσε μου ένα λόγο που πιστεύεις ότι ο πάροχος ενεργεί αγαθά ενώ η apple ή ο όποιος τρίτος όχι.
Όσον αφορά τη τρύπα ασφαλείας (αν είναι τρύπα) δεν είναι τόσο τραγική αν σκεφτείς ότι για να υποκλέψει κάποιος τα εν λόγω στοιχεία πρέπει:
1. είτε να σου κλέψει τη συσκευή την οποία καλό είναι να την έχεις κλειδωμένη με κωδικό για να μη πέσουν σε λάθος χέρια φωτογραφίες, τηλεφωνικός κατάλογος, έγγραφα, mails και ό,τι άλλο μπορεί να έχει κάποιος σε ένα smartphone.
2. είτε να τα πάρει από τον Η/Υ στον οποίο πρέπει να έχεις passwords, antivirus, firewall και όλα τα μέτρα προστασίας για τους ίδιους λόγους.
Εάν κάποιοι θέλουν να παρακολουθουνται / καταγράφονται ή έστω αυτό το ανέχονται ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ δεν με ενδιαφέρει και δεν ασχολούμαι.
ΕΑΝ όμως ΔΕΝ γνωρίζουμε τι μας κάνουν και τι μας επιφυλάσσουν, ε τότε δημιουργείται θέμα.
Η αππλε ΔΕΝ είναι πάροχος. ΔΕΝ έχει κανένα δικαίωμα πέραν της είσπραξης του τιμήματος (εξαιρετικά μεγάλου έως δυσανάλογου, μάλιστα) να ζητάει από τον πελάτη της τίποτα. ΟΥΤΕ 5000 όροι χρήσης έχουν σημασία, ούτε τίποτα.
Όπως είπα και παραπάνω ούτε ο πάροχος έχει δικαίωμα να κρατάει τα εν λόγω δεδομένα και σε κανένα συμβόλαιο που έχω υπογράψει δεν έχω δώσει αυτό το δικαίωμα, άρα δε το ξέρω επίσημα. Όσο ξέρω ότι με καταγράφει η apple άλλο τόσο ξέρω ότι με καταγράφει ο πάροχος.
Όσον αφορά τους όρους χρήσης έχει μεγάλη σημασία το που βάζεις την υπογραφή σου.
Και για να λύσω και μια απορία / εσφαλμένο επιχείρημα. Το ότι προσωπικά δέχομαι την καταγραφή μου από κάμερες ασφαλείας (ΝΑΙ, είμαι σύμφωνος με αυτό) είναι γιατί δέχομαι αφενός ότι ο έλεγχος γίνεται από όργανα συντεταγμένα που έχουν συγκεκριμένο σκοπό και τα εμπιστεύομαι, αφετέρου, το σύστημα αυτό υπάρχει εκεί για να με προστατεύσει από οποιονδήποτε τρίτο που δεν ξέρω και δεν έχω κανένα λόγο να εμπιστευθώ. Είναι προφανές ότι κανέναν από αυτούς τους όρους δεν πληροί η αππλε... Εκτός εάν και σε αυτό μερικοί είναι τόσο αιθεροβάμονες..
Όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα την ασφάλεια τον πολιτών για να των περιορισμό των ελευθεριών και τον έλεγχο των ιδίων.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, δέχεσαι τον οποιοδήποτε, ιδιώτη ή κράτος να παρακολουθεί τη κάθε σου κίνηση αρκεί να έχει μία δικαιολογία, το πόσο καλή η φθηνή είναι βρίσκεται στη κρίση του καθενός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κράτος έχει, ο πάροχος έχει, η apple όχι.
Καλημέρα
Καλημέρα.
Τελευταία επεξεργασία από: Korbas, 28/04/2011 - 11:13.