Δημοσίευση 15/09/2011 - 12:41
Παιδιά, η Apple δεν προσπαθεί να εξαπατήσει κανέναν βγάζοντας κατώτερο hardware και πλασάροντάς το ως το καλύτερο. Αν δεν είχε την δυνατότητα να βγάλει το καλύτερο hardware, ίσως να κατέφευγε σε τέτοιες τακτικές παραπλάνησης.
Η Apple συνειδητά επιλέγει πόσο ισχυρό hardware θα βγάλει. Καταλαβαίνετε, είναι αστείο να ισχυριστούμε ότι η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, με απόθεμα σε ρευστό κοντά 70 δίς $ (περισσότερα από την Αμερικανική Κυβέρνηση), η εταιρεία που οδεύει να γίνει η πρώτη trillion dollar company σε συνολική αξία, δεν έχει την δυνατότητα να παράγει hardware δύο γενιές μπροστά! Με τα χρήματα που έχει η Apple, είναι αυτή που μπορεί να παράγει το πιό πρωτοποριακά προίόντα και που έχει το κέρδος λιγότερο ανάγκη από κάθε άλλη εταιρεία!
Επομένως το hardware που χρησιμοποιεί το επιλέγει με γνώμονα τί θεωρεί κατάλληλο, και όχι τι μπορεί να παράγει.
Αν τώρα μια τέτοια τακτική την δικαιώνει, αν και δεν θέλω να κρίνω μόνο εκ του αποτελέσματος, οι πωλήσεις το επαληθεύουν. Αλλά και προσωπικά, που χρησιμοποιώ άπειρες ώρες το iPhone 4 και του έχω 15GB εφαρμογές, ελάχιστες φορές έχω νιώσει ότι θα ήθελα να είναι λίγο πιο γρήγορο. Αλλά και το Android δεν νομίζω να μου το έλυνε αυτό το πρόβλημα. Γιατί ακόμα και καλύτερο Hardware να είχα, Α.)αφενός έχω το Android, το οποίο ως πλατφόρμα βασισμένη σε Java, είναι εγγενώς πιό αργό (κρατήσουμε όλους τους άλλους συντελεστές, π.χ. Hardware, σταθερούς) από το iOS που είναι σε objective-C. Β.)Και από την άλλη έχουμε το θέμα της βελτιστοποίησης.
1.)Αρχικά βελτιστοποίηση σε θέμα λειτουργικού. Με cutom ROMs έχεις κάποιο optimization του λειτουργικού πάνω στην συσκευή σου,αλλά σε καμία περίπτωση στα επίπεδα του iOS.
2.)Έπειτα, έχουμε την βελτιστοποίηση της εφαρμογής μέ βάση το κινητό. Η οποία πάλι δεν φτάνει τα επίπεδα του iOS, για δύο λόγους: Ι.)Πολλές συσκευές, άρα πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να γίνει βελτιστοποίηση για κάθε μία από αυτές, ΙΙ.)σύμφωνα με έρευνες, οι χρήστες iOS έχουν μάθει να αγοράζουν κάτι που τους αρέσει και αγοράζουν πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τους χρήστες Android, επομένως η πιό χρονοβόρα διαδικασία βελτιστοποίησης θα αποφέρει λιγότερα χρήματα στους developers, οι οποίοι αποθαρύνονται.
Δηλαδή, για το εγγενώς πιό αργό (λόγω Java) Android, την έλλειψη βελτιστοποίησης (σε σχέση με το iOS πάντα) του εγγενώς πιο αργού Android στην κάθε συσκευή, και την έλλειψη βελτιστοποίησης των εφαρμογών για την κάθε συσκευή, έρχεται να επανορθώσει το πιό ισχυρό hardware. Και απ'ότι φαίνεται, καλύπτει τις παραπάνω αδυναμίες (εκτός από τα γραφικά πάντα, που λόγω της προσέγγισης που ακολουθεί το Android [αν θέλετε το αναλύουμε], είναι αρκετά πίσω). Επομένως, φανταστείτε πόσο πιο εύκολη δουλειά έχει να κάνει το (αξιοπρεπέστατο) hardware του iPhone!
Αλλά εκτός από την πραγματική ταχύτητα, κάτι που παραλείπεται συχνά να αναφερθεί, είναι η αίσθηση ταχύτητας. Και εξηγούμαι: Έστω ότι πατάω να ανοίξει μια εφαρμογή, για μισό δευτερόλεπτο δεν κινείται τίποτα και μετά "μπάμ" ανοίγει ολοκληρωμένο το παράθυρο της εφαρμογής. Έστω πάλι πατάω να ανοίξω μια εφαρμογή, και μόλις πατήσω το εικονίδιο, αρχίζει να παίζει ένα animation και σταδιακά μετά από ένα δευτερόλεπτο ανοίγει η εφαρμογή. Αντικειμενικά, στην πρώτη περίπτωση άνοιξε πιό γρήγορα, αλλά σου αφήνει μια αίσθηση ότι η δεύτερη περίπτωση ήταν εξίσου γρήγορη ή πιό γρήγορη! Και αν υπολογίσετε ότι η Apple δίνει τρομερή προσοχή στα animations και στο πόσο smooth είναι, παρέχει αυτή την αίσθηση ταχύτητας.
Όσον αφορά το Flash, ευτυχώς δεν πρόκειται να το δούμε ποτέ στο iOS. Εκτός του ότι είναι παλιά και proprietary τεχνολογία, έχει τρομερά προβλήματα απόδοσης στα smartphones (και στο Mac OS X, για να μην ξεχνιόμαστε!), και ευτυχώς η ευρεία διάδοση του iOS σε συνδυασμό με το ότι δεν το υποστηρίζει, θα "σκοτώσουν" πρόωρα το Flash. (Μία παρένθεση: Πόσες φορές και αν έχω δεί ανρώπους που υποστηρίζουν το Android, να αναφέρουν στα πλεονεκτήματά του : 1.)Είναι open source, 2.)Υποστηρίζει Flash. Και είμαι σε φάση WTF?! Τώρα αυτός καταλαβαίνει τι λέει?!).
Σχετικά με το ραδιόφωνο, δεν θα με χαλούσε να υπάρχει δέκτης (έστω στα ακουστικά), αλλά χλωμό το βλέπω. Κύρια αγορά του iPhone είναι η Αμερική,, η Αγγλία, άντε και Γαλλία Γερμανία. Εκεί τα data plans είναι τεράστια και τα δίκτυα γρήγορα, με αποτέλεσμα όλοι να ασχολούνται με ιντερνετικό ραδιόφωνο (που θα ήταν το ιδανικό, αν είχαμε μεγάλα data plans!).