[attachment=14182:att-tethering.jpg]
Με αφορμή λοιπόν το γνωστό μήνυμα (SMS) που έλαβαν πριν λίγες εβδομάδες οι χρήστες του γνωστού Αμερικάνικου πάροχου τηλεπικοινωνίας AT&T modmyi.com,
(καθώς η εταιρεία απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα) για μη-εξουσιοδοτημένη χρήση του tethering μέσω 3rd party εφαρμογών (όπως π.χ το MyWi), σκέφθηκα να αναλύσουμε λίγο, το πως και το γιατί της παραπάνω ιστορίας. Περισσότερο κάτω από μια σφαιρική προσέγγιση, παρά κάτω από την ακριβή της έννοια (τεχνική, νομική) καθότι ούτε τεχνικοί είμαστε, ούτε νομικοί!
Οι περισσότεροι που είναι ήδη στον χώρο του iPhone (και όχι μόνο!) γνωρίζουν αυτές τις ''περίφημες'' 3rd party εφαρμογές που σου προσφέρουν την ικανότητα να χρησιμοποιήσεις τα data του τηλεφώνου σου, σε κάποιο άλλο device σου, όταν αυτό δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. (τον υπολογιστή σου π.χ.) Μια από τις πιο γνωστές είναι και το MyWi, PdaNet, iTether, κτλ. από την γνωστή κοινότητα των χάκερ, και τα βρίσκουμε μέσω Cydia
[attachment=14183:post-17-0-07539700-1300840795_thumb.jpg][attachment=14184:post-17-0-74627400-1300840825_thumb.png][attachment=14185:post-17-0-88487700-1300841496_thumb.jpg]
Θα ήθελα λοιπόν να αναφέρω ότι η εν λόγο εφαρμογές, εδώ στην Γαλλία τουλάχιστον είναι παράνομες. Και αν δεν είναι ακόμα στην Ελλάδα, δεν θα αργήσει να γίνει κάποια στιγμή. Ο λόγος απλός! Τα ειδικά πακέτα σύνδεσης (data plan) special edition για τα iPad, και τα χρήματα..$$$$ που θα δούνε οι πάροχοι να κάνουνε φτερά λόγο τον προαναφερόμενων εφαρμογών, προφανώς θα τους κάνει να το ξανασκεφθούνε το θέμα περί νομιμότητας!! (αν δεν το έχουνε κάνει ήδη!!)
Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι ούτε ηθικολόγος το παίζω ούτε Άγιος!! Απλός ενημερώνουμε. Και εγώ χρησιμοποιώ την παραπάνω εφαρμογή (MyWi) με την μόνη διαφορά ότι γνωρίζω ότι είμαι 'παράνομος', και αν μου τύχει κάποια στραβή (με τσιμπήσει ο πάροχος μου από το IP της συσκευής), είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθηνές μου. (προφανώς ένα τσουχτερό πρόστιμο, έως και απογραφή και black listed σε όλους τους παρόχους)
Το Tethering δείτε το σαν μια διαφορετική υπηρεσία, που ο πάροχος σας αποφάσισε να σας την χρεώσει! (αν ισχύει αυτό στην Ελλάδα!) Δεν το είχατε από παλιά και σας το κόψανε, έτσι δεν είναι; Η Apple αποφάσισε να κάνει πληρωτέα αυτή την υπηρεσία μέσω του τερματικού της, και εξέδωσε τα ανάλογα πακέτα. Οι απανταχού πάροχοι που δέχτηκαν το προϊών της (iPhone) συμβιβαστήκαν (σιγά μην τους χάλασε δηλαδή!) με αυτήν. Επιπλέον το iPad αντίθετα από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν θεωρείτε mobile συσκευή. (βάση συμβολαίου και νομοθεσίας πάντα)
Τα 'διαφορετικά πρωτοκολλά' επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η κάθε συσκευή όπως π.χ. web browser που δείχνει πέρα από τη σελίδες που επισκέφθηκες, πληροφορείς για την ανάλυση οθόνης, επεξεργαστή κτλ. (κάτι που όπως καταλαβαίνετε δείχνει την διαφορά μεταξύ ενός iPhone και ενός iPad!) επιτρέπει στην εκάστοτε εταιρία (πάροχο) να σας εντοπίσει!
Το UDID π.χ. ( Unique Device Indentifier) μπορεί να σε προδώσει αν χρησιμοποιείς μια εφαρμογή που χρειάζεται data, και η οποία είναι blacklisted για το iDevice σου! Βέβαια θα μου πείτε ότι υπάρχει και το UDID faker, Faker Agent, κτλ., άλλα εδώ πάει μακριά η βαλίτσα!
Και κάτι τελευταίο, αναγνωρίζοντας τα NAT translation στα packets, καταλήγουν ότι πρόκειται για tethering. Άμα δούνε NAT τότε σίγουρα είσαι tethering! Δεν σηκώνει συζήτηση εκεί! Οπότε από εκεί και πέρα εύκολα να βρούνε αν έχεις το ανάλογο πακέτο. Κλείνοντας θα συμφωνήσω ότι μέχρι στιγμής οι πάροχοι δεν έχουν την δυνατότητα ακόμα να τρέχουν πίσω από την παρακολούθηση του κάθε 'ύποπτου πελάτη' για να ελέγξουνε όλα αυτά! Και δεύτερων δεν ξέρουμε ακόμα τη νομική υπόσταση χρίζει η όλη ιστορία. Γιατί καλά κάνει τον μάγκα η AT&T στέλνοντας 'προειδοποιητικά΄ μηνύματα στους πελάτες της, για υποχρεωτικό αυτόματο!!! πέρασμα σε data plan αν συνεχίσουν το tethering, αλλά εγώ θα ήθελα να δω πως θα το κάνουνε αυτό! Γιατί νομικά η τροποποιήσει χωρίς προειδοποίηση (και άμεση η έμεση αποδοχή του χρήστη), ενός πελάτη είναι παράνομη, και φέρει από μονή της αυτή η πράξη, την ακύρωση του συμβολαίου!! Αυτό λοιπόν που θα ήτανε ενδιαφέρων να παρακολουθήσουμε την περίοδο που μας έρχεται, δεν είναι το αν μπορούνε να μας βρούνε αν κάνουμε παράνομο tethering, αλλά το πως θα επικυρώσουν νομικά, και έμπρακτα αυτή την απαίτηση τους.
Αυτή τη στιγμή η AT&T τρέχει πίσω από τους heavy data users ελπίζοντας να τους τρομοκρατήσει, και έστω και κάποιοι από αυτούς να περάσουν ''εθελοντικά'' στα ανάλογα πακέτα της. Μέχρι στιγμής είναι μόνο κάποια hoax μηνύματα άνευ σημασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πάροχοι θα το αφήσουν έτσι το θέμα, άμα δούνε να χάνονται τόσα χρήματα.... $$$$
Έχουνε γνώση οι φύλακες!
Υ.Γ. Εγώ προσωπικά πλέον (και για τον φόβο των Ιουδαίων!) πέρασα στο PdaNet μιας που υπόσχεται απόκρυψη πακέτων από τον πάροχο!! Για να δούμε .. ;-)
[attachment=14186:photo.PNG]
Τελευταία επεξεργασία από: iLuxus, 12/05/2011 - 00:31