Κρατώντας το iPhone 4S στα χέρια μας και δοκιμάζοντάς το παράλληλα με τον πιστό του προκάτοχο (iPhone 4) νιώθoυμε ότι αυτή τη σκηνή την έχουμε ξαναζήσει... όταν πρωτοδοκιμάζαμε το iPhone 3GS έναντι του iPhone 3G:
Η αρχική αίσθηση που αφήνει το iPhone 4S είναι παρόμοια.Το iPhone 3GS είναι γρηγορότερο, με δυνατότερο επεξεργαστή και αυξημένη μνήμη, διαθέτει καλύτερη camera και δυνατότητες video recording/editting όμως παρόλα αυτά δεν αποτελεί επανάσταση αλλά βελτίωση της προηγούμενης έκδοσης (αντίθετα με την μετάβαση από το 1st gen iPhone στο iPhone 3G).
Εμφανισιακά, δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα και ένα άπειρο μάτι δύσκολα θα καταλάβει ότι πρόκειται για νέο μοντέλο. Οι μοναδικές διαφορές που θα εντοπίσετε είναι η μετατόπιση των πλήκτρων έντασης και ειδικότερα του πλήκτρου σίγασης, μερικά χιλιοστά προς τα κάτω και φυσικά η μία επιπλέον εγκοπή στην επάνω δεξιά πλευρά του εξωτερικού περιβλήματος, καθώς και η μετατόπιση της μίας εγκοπής από το επάνω τμήμα στα αριστερά, που μαρτυρούν ότι το νέο μοντέλο διαθέτει αναβαθμισμένη κεραία. Η κορυφαία οθόνη του iPhone 4 παραμένει ως έχει και στο iPhone 4S: IPS Retina display 326ppi (pixels per inch).
Όσον αφορά το hardware, οι αλλαγές είναι περισσότερες καθώς έχουμε γενναίες αναβαθμίσεις. Βελτιωμένη/ανασχεδιασμένη κεραία, δυνατότερος διπύρηνος A5 επεξεργαστής στα 800MHz, βελτιωμένη κάμερα 8MPx με υποστήριξη Video Recording στα 1080p, υποστήριξη GLONASS εκτός του GPS.
Δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε και να σας κουράζουμε με τις διαφορές των χαρακτηριστικών του iPhone 4 και το iPhone 4S. Τα έχετε ήδη διαβάσει εδώ, στην αναλυτική παρουσίαση του iPhone 4S. Σήμερα θα δούμε τι γίνεται στην πράξη, δοκιμάζοντας το iPhone 4S 16GB (white) έναντι του iPhone 4 16GB (black). Για τις ανάγκες των δοκιμών μας, το iPhone 4 έγινε Restore σε iOS 5 και στη συνέχεια οι 2 συσκευές σεταρίστηκαν με το ακριβώς ίδιο περιεχόμενο.
Πριν προχωρήσουμε στο review του iPhone 4S και τα επιμέρους συγκριτικά test με το iPhone 4 θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας κατά την αγορά προστατευτικών θηκών. Εκτός της μετατόπισης των πλήκτρων αυξομείωσης έντασης και του πλήκτρου σίγασης, ένα σημείο που κακώς δεν έχει αναφερθεί στα περισσότερα reviews που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι ότι ο αισθητήρας φωτός (ambient light sensor) έχει μετατοπιστεί μερικά χιλιοστά σε σχέση με το iPhone 4. Προσοχή λοιπόν κατά την αγορά θηκών...
1. iPhone 4S vs iPhone 4: Boot time
Το all-time-classic test του χρόνου εκκίνησης της συσκευής. Μαντέψτε ποιος κερδίζει...
http://www.dailymotion.com/video/xlvz9o_iphone-4s-boot_tech
2. iPhone 4S vs iPhone 4: Κεραία
Η σημαντικότερη αναβάθμιση που έχει υποστεί το iPhone 4S σε σχέση με τον προκάτοχο του είναι η ανασκευασμένη κεραία μαζί με την προσθήκη νέου chipset.
Το iPhone 4S παρουσιάζει εκπληκτικά βελτιωμένο σήμα. Το να προσπαθήσει κανείς να μειώσει το σήμα της συσκευής με λαβές τύπου deathgrip αποδεικνύεται άσκοπο.
Ενεργοποιώντας το Field mode στο iPhone 4S και iPhone 4 μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το νέο μοντέλο συνδέεται με σταθερά μεγαλύτερες τιμές dB στο δίκτυο του παρόχου μας:
Για να καταλάβουμε το πόσο σημαντική είναι η διαφορά αυτή των dB, "λίγα" λόγια από τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, guru των δικτύων κινητής τηλεφωνίας:
Όσοι έχουμε πιάσει στα χέρια μας το iPhone 4S ίσως να έχουμε προσέξει κάποια θετική διαφορά ως προς το επίπεδο σήματος σε σχέση με τον προκάτοχό του, iPhone 4. Σε όρους «επιστημονικούς», το 4S παρουσιάζει βελτιωμένο σήμα ως και μέχρι 10dB σε κατάσταση αναμονής (idle mode)!
Μπορούμε να το επαληθεύσουμε με ένα απλό τρόπο. Αν στο πληκτρολόγιο του iPhone (σε firmware 4.3 και μετά) δώσουμε *3001#12345#* θα δούμε να εμφανίζεται το αντίστοιχο Field Test mode με πολλές πληροφορίες σε σχέση με την κατάσταση και ποιότητα επικοινωνίας του κινητού με το ραδιοδίκτυο. Χωρίς τώρα να υπεισέλθουμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες, θα παρατηρήσουμε πάνω αριστερά ότι αντί για τις μπάρες του σήματος, εμφανίζεται ένας αρνητικός αριθμός ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος στο iPhone 4S σε σχέση με το iPhone 4.
Το dB (ή decibel) είναι ένα διαφορετικό από το γραμμικό, σύστημα μέτρησης και έφρασης επιστημονικών, κυρίως, μεγεθών και ονομάζεται λογαριθμικό. Σε ένα λογαριθμικό σύστημα ο γνωστός μας πολλαπλασιασμός μετατρέπεται σε πρόσθεση και η διαίρεση σε αφαίρεση. Το dB δεν είναι ακριβώς μονάδα μέτρησης, είναι αδιάστατο μέγεθος, δηλαδή χωρίς μονάδες – αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να το εκφράσουμε ως «φορές» π.χ. δύο φορές (μεγαλύτερο). Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να δούμε ένα μέγεθος dB ως αποτέλεσμα π.χ. μιας διαίρεσης δύο διαστασιοποιημένων μεγεθων (π.χ. 8m/2m). Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα. Αν διαιρέσουμε στο γνωστό μας γραμμικό σύστημα το 6 με το 3, το αποτέλεσμα είναι 2. Σε dB αυτό θα ήταν 10*log10(2) dB=3dB οπότε μια εναλλακτική έκφραση θα ηταν ότι η αύξηση του 3 κατά 3dB μας δίνει 6, δηλαδή η πρόσθεση 3dB υποδεικνύει διπλασιασμό. Ισοδύναμα η μείωση του 6 κατά 3dB είναι υποδιπλασιασμός (διαίρεση με 2).
Όταν για παράδειγμα, το iPhone μας δείχνει -60dB, αυτή η ισχύς αντιστοιχεί σε -60 = 10*log10(X) => X = 10^(-6) mW, άρα 1 εκατομμυριοστό του milliWatt, ή αντίστοιχα ένα δισεκατομμυριοστό του Watt.
Λίγο πιο μαθηματικά τώρα: Για ένα γραμμικό μέγεθος Χ, η έκφρασή του σε dB θα ήταν 10*log10(X), όπου το log10(Χ) είναι η δύναμη στην οποία πρέπει να υψωθεί το 10 για να μας δώσει Χ. Για παράδειγμα, αν πάρουμε το 1000, έχουμε 10*log10(1000) = 10*log10(10^3) = 10*3 = 30dB. To διπλάσιο του 1000, το 2000, θα ήταν 10*log10(1000*2) = 10*log10(1000) + 10*log10(2) = 30dB + 3dB = 33dB, γι αυτό είπαμε παραπάνω ότι για να εκφράσουμε το διπλάσιο ενός μεγέθους, αρκεί να του προσθέσουμε 3dB.
Το iPhone 4S λοιπόν, έδινε ως επί το πλείστων -59dBm όταν το iPhone 4 έδινε −69dBm. Έχουμε: -59dBm = -69dBm + 10dB. Αυτό σημαίνει ότι το σήμα είναι μεγαλύτερο κατά 10dB ή 10dB = 10*log10(X) => X=10 φορές!
3. iPhone 4S vs iPhone 4: Games
Ο A5 επεξεργαστής και το νέο chip γραφικών του iPhone 4S δεν μπορεί προς το παρόν να ξεδιπλώσει όλη του την δύναμη με τα διαθέσιμα παιχνίδια του App store, αν και κάποια ελάχιστα από αυτά έχουν βελτιστοποιηθεί για το iPhone 4S. Ένα από αυτά είναι και το Real Racing 2 το οποίο και δοκιμάσαμε. Στο video φαίνεται η ταχύτητα φόρτωσης στο trailer:
http://www.dailymotion.com/video/xlvzr2_iphone-4s-games_tech
Μέσα στο παιχνίδι, μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα του Jason Parker από το CNet καθώς το iPhone 4S έδινε λεπτομερέστερα γραφικά και αντανακλάσεις φωτός, βαθύτερο πεδίο περιβάλλοντος και βελτιωμένη κίνηση aka περισσότερα frame rates.
4. iPhone 4S vs iPhone 4: Safari
Η διαφορά στην ταχύτητα ανοίγματος της ιστοσελίδας της Apple είναι εμφανής αν και μικρή. Ωστόσο, η διαφορά στην ταχύτητα ολοκλήρωσης του Sunspider Javascript Test είναι εκπληκτική, το ίδιο και τα αποτελέσματα του test:
http://www.dailymotion.com/video/xlvzza_iphone-4s-safari_tech
http://www.dailymotion.com/video/xlw08p_phone-4s-sunspider-javascript-benchmark_tech
5. iPhone 4S vs iPhone 4: Φωτογραφία
Έχουμε δει στο διαδίκτυο αρκετά συγκρητικά φωτογραφικά test του iPhone 4S και iPhone 4 κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες σε εσωτερικούς χώρους. Ο καιρός μας βοήθησε ( ώστε να παρουσιάσουμε ένα συγκριτικό σε αντίξοες φωτογραφικές συνθήκες (ομίχλη):
Photos χωρίς Digital Zoom, με/χωρίς HDR (click στην εικόνα για να κατεβάσετε σε full ανάλυση τις 4 φωτογραφίες)
Photos με Full Digital Zoom, με/χωρίς HDR (click στην εικόνα για να κατεβάσετε σε full ανάλυση τις 4 φωτογραφίες)
Photos με Full Digital Zoom (100% crop), με/χωρίς HDR (click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος)
Στις φωτογραφικές μας δοκιμές, φαίνεται ότι το iPhone 4S έχει ελάχιστα πιο ευρυγώνιο φακό και εξαιτίας του μεγαλύτερου διαφράγματος (f2.4 αντί για f2. μας βοηθάει να βγάζουμε πιο καθαρές φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (τραβώντας με μεγαλύτερη ταχύτητα ή κρατώντας το ISO σε χαμηλότερα νούμερα - δείτε το γράφιμα παραπάνω με το Exif Data από τα δύο κινητά για την ίδια φωτογραφία την ίδια στιγμή). Επίσης, η μεγαλύτερη ανάλυση μας δίνει καλύτερες δυνατότητες στο cropping.
Η μεγάλη διαφορά όμως έρχεται στην ταχύτητα λήψης. Μπορείτε πλέον να τραβήξετε την πρώτη σας φωτογραφία πολύ γρήγορα (ρεαλιστικά εντός 2 δευτερολέπτων), εκτός κι αν η κάμερα βρίσκεται στην επιλογή βίντεο, όπου και θα χρειαστεί να κάνετε την αλλαγή χάνοντας επιπλέον χρόνο. Από τη στιγμή που η κάμερα είναι ανοιχτή η ταχύτητα λήψης πολλών φωτογραφιών της μίας μετά την άλλη είναι εκπληκτική για Smartphone, αρκεί φυσικά να μην έχετε ενεργοποιημένο το HDR (το οποίο χρειάζεται χρόνο για επεξεργασία - η ταχύτητά του είναι ανάλογη με το περιεχόμενο της φωτογραφίας). Ένας ακόμα τομέας όπου καταλαβαίνουμε την διαφορά στην απόδοση A5 είναι η επεξεργασία του HDR, η οποία είναι με μεγάλη διαφορά πιο γρήγορη στο iPhone 4S παρόλο που έχουμε δεδομένα 8MPx αντί για 5MPx.
Περισσότερες συγκριτικές photo του iPhone 4S στο διαδίκτυο
6. iPhone 4S vs iPhone 4: Καταγραφή βίντεο
1080p vs 720p και όχι μόνο. Το iPhone 4S διαθέτει λειτουργία video stabilization για λιγότερο "κουνημένη εικόνα", τουλάχιστον στα χαρτιά. Ας δούμε πως ανταποκρίνονται τα χαρακτηριστικά αυτά στην πραγματικότητα, κάτω από τις αντίξοες κινηματογραφικές συνθήκες που αναφέραμε (ομίχλη, αντηλιά):
http://www.dailymotion.com/video/xlwere_iphone-4s-vs-iphone-4-video-recording_tech
Περισσότερα συγκριτικά video του iPhone 4S στο διαδίκτυο
7. iPhone 4S vs iPhone 4: Geekbench
Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Geekbench 2 μετρήσαμε τις επιδόσεις του iPhone 4S έναντι του iPhone 4, όσον αφορά τις λειτουργίες του επεξεργαστή και της μνήμης των δύο συσκευών. Η διαφορά είναι χαώδης, ωστόσο όπως προαναφέραμε δεν υπάρχουν (ακόμα) τα παιχνίδια και οι εφαρμογές που να εκμεταλλεύονται την δύναμη του iPhone 4S.:
8. iPhone 4S vs iPhone 4: Μπαταρία
Ένα φλέγον ζήτημα για το οποίο θα έχουμε απάντηση μετά από μερικές ημέρες και αφού η συσκευή ολοκληρώσει έναν λογικό αριθμό φορτίσεων/αποφορτίσεων. Τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο μένει να διαπιστώσουμε αν τα νούμερα επιβεβαιώνονται και όσον αφορά τα Ελληνικά δίκτυα.
Στις διαφορές του iPhone 4S με το iPhone 4 θα προσθέσουμε την απουσία απενεργοποίησης του 3G… και φυσικά το Siri του οποίου τις πλήρεις δυνατότητες όπως φαίνεται θα αργήσουμε πολύ να τις χαρούμε στην Ελλάδα.
Επίλογος
To iPhone 4, ένα από τα κορυφαία smartphone της αγοράς έγινε ακόμα καλύτερο. Το αν κάποιος θα προχωρήσει στην απόκτηση του iPhone 4S έγκειται στην προσωπική του ευχέρεια ως απόρροια των γενικότερων αναγκών του αλλά και της οικονομικής του άνεσης. Οι κάτοχοι iPhone 4 είναι βέβαιο ότι θα το σκεφτούν αρκετά πριν αλλάξουν συσκευή ωστόσο για την υπόλοιπη μερίδα χρηστών (κάτοχοι iPhone 3G/3GS και ανταγωνιστικών μοντέλων) το iPhone 4S τους κλείνει το μάτι και τους περιμένει για να τους μυήσει στον κόσμο του iOS 5.